Dostupni linkovi

Objavljeni konačni rezultati izbora u Beogradu, SNS-u najviše mandata


U Srbiji su 3. aprila 2022. održani parlamentarni, predsednički i izbori za Skupštinu Beograda

Gradska izborna komisija usvojila je 9. maja izveštaj o konačnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine Beograda koji su održani 3. aprila, a potom na pojedinim biračkim mestima ponovljeni zbog nepravilnosti.

Prema konačnim rezultatima, lista oko Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića osvojila je najviše glasova i 48 odbornika u Skupštini Beograda koja broji ukupno 110 mesta.

Druga je opoziciona lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda – Vladeta Janković" koja je dobila 26 odborničkih mesta.

Lista zeleno-leve opozicione koalicije "Moramo" je treća sa 13 odborničkih mandata.

Sledi koalicija oko Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića sa osam mandata.

Sedam odborničkih mesta pripalo je opozicionoj desnoj koaliciji NADA.

Sa po četiri mandata u gradskom parlamentu učestvovaće i ekstremno desne stranke Zavetnici i Dveri, koje su dobile po četiri mandata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 17. aprila da je, ukoliko najveća opoziciona lista to bude želela, spreman za ponavljanje izbora u Beogradu.

"Mi smatramo da je logično da ima neka pauza od šest meseci, ali ako budu insistirali, mi nemamo problem ni ranije da idemo na izbore", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Vučić se prethodno, 11. aprila, sastao sa liderom opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), članice kolacije "Ujedinjeni za pobedu Beograda", Draganom Đilasom koji je tražio da izbori u Beogradu budu ponovo organizovani izbori kako bi vlast bila legitimna.

Proevropska opozicija je nakon izbora tvrdila da je više od 50 odsto građana Beograda glasalo protiv dosadašnje gradske vlasti, koju su vodili Srpska napredna stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije.

U glavnom gradu Srbije i stranke opozicije i Srpska napredna stranka pokušavaju da naprave matematičku većinu neophodnu za formiranje gradske vlasti.

XS
SM
MD
LG