Dostupni linkovi

Uhapšeni predsjednik Privrednog suda Crne Gore i više stečajnih upravnika


Uhapšen predsjednik Privrednog suda Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Uhapšen predsjednik Privrednog suda Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozdravio je hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića ocjenjujući da je "to dobro za državu", uz očekivanja da će se trend hapšenja nastaviti.

"Mislim da je takozvana stečajna mafija u Crnoj Gori uzela maha i napravila veliku štetu državnim interesima Crne Gore. Sada je došlo vrijeme da se polako svode računi i da svako odgovara za ono što je uradio", rekao je Abazović novinarima u Podgorici 9. maja.

Kako je Radiju Slobodna Evropa nezvanično potvrđeno u Upravi policije, osim Jovanića, u akciji koja se izvodi po nalogu Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, uhapšeno je osam osoba, uglavnom stečajnih upravnika.

Policija odvodi predsjednika Privrednog suda Crne Gore, Blaža Jovanića iz zgrade suda, Podgorica 9.maj 2022.godine.
Policija odvodi predsjednika Privrednog suda Crne Gore, Blaža Jovanića iz zgrade suda, Podgorica 9.maj 2022.godine.

Takođe, nam je rečeno da su pretresene službene prostorije Privrednog suda.

Radio Slobodna Evropa uputio je upit Upravi policije i Specijalnom tužilaštvu za koja se krivična djela sumnjiči Jovanić. Zvaničan odgovor na upit RSE nije stigao.

Prema nezvaničnim saznanjima RSE iz policije Jovanić je uhapšen zbog osnovane sumnje da je organizator kriminalne grupe i za zloupotrebu službenog položaja, kojim je država oštećena za više desetina miliona eura.


Novoizabrani ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić pozdravio je akciju specijalnog policijskog odjeljenja.

"Današnja, kao i nedavne akcije najbolji su pokazatelj posvećenosti i beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je i postavljeno kao jedan od ključnih prioriteta ove Vlade. Ovo je tek početak", navodi se u saopštenju.

Hapšenje Jovanića i njegovih saradnika pozdravio je opozicioni prosrpski Demokratski front (DF).

"Imamo konkretna činjenja za razdvajanja mafije i državnih organa", rekao je Andrija Mandić, lider Demokratskog fronta.

Jovaniću je osam godina na čelu Privrednog suda, prvi put je izabran krajem aprila 2014. godine, a reizabran je kao jedini kandidat na konkursu 2019. godine.

Nadležnost Privrednog suda je da sudi u prvostepenim sporovima između privrednih subjekata i drugih pravnih lica, u sporovima između kompanija, te u slučajevima stečaja i likvidacije privrednih subjekata.

Jovanić i kum

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović, koji je danas ministar finansija, je 2015.godine objavio da su Jovanić, kao stečajni sudija u Jadranskom brodogradilištu Bijela, i njegov kum Žarko Ostojić koji je u istom preduzeću bio stečajni upravnik, bili u konfliktu interesa.

Krivičnu prijavu protiv Jovanića u maju 2019. godine podnijela je nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zbog sumnje da je nepostupanjem po njihovoj pritužbi zloupotrijebio službeni položaj tokom stečajnog postupka u slučaju ucinjske fabrike Solana Bajo Sekulić.

Naime, MANS je od Jovanića tražio da preispita,kako su naveli, nezakonitosti u radu stečajnog upravnika (njegovog kuma) Žarka Ostojića u slučaju Solana". Prema navodima MANS, Ostojić je oglasio prodaju stečajne imovine Solane uključujući i 15 miliona kvadrata državnog zemljišta za koje je Solana imala samo pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine. Jovanić je, međutim , u tom predmetu odbacio pritužbu MANSA.

Premijer Abazović je rekao da poslednja hapšenja ne može dovesti u vezu sa slučajem Ulcinjske solane, iako je, kako je ocijenio, taj slučaj "jedan od mnogih" u kojima se desila "pljačkaška privatizacija sa pečatom države".

Upravljali milionski vrijednom državnom imovinom u stečaju

Jovanić je godinama bio na meti kritika opozicije, zbog postupanja u stečajnim postupcima za više crnogorskih preduzeća, koja je tražila da se ispita imovina stečajnih upravnika.

Stotinama miliona eura vrijednom imovinom crnogorskih državnih preduzeća u stečaju prethodnih godina uprvaljali su preko Privrednog suda, stečajni upravnici, odnosno stečajne sudije.

Kao predsjednik Privrednog suda Jovanić je istovremeno bio i stečajni sudija u slučajevima najvećih crnogorskih preduzeća Kombinata aluminijuma Podgorica, Boksita, Radoja Dakića, Vektra Boke, Brodogradilišta Bijela i Onogošta i dr.

Godinama su nevladin sektor i opozicija dovodili u vezu Jovanića sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem i njegovom DPS, koja je tri decenije bila na vlasti u Crnoj Gori.

Jovanić je za Vijesti 2017. godine izjavio da nije u rodbinskim odnosima, ali da je "ponosan, na višedecenijsko porodično prijateljstvo sa Đukanovićem ".

Premijer Dritan Abazović je rekao da su današnja hapšenja rezultat promjena u tužilaštvu:

"Policija je ista kao prije, a tužioci su različiti."

Do promjene u vrhu Specijalnog tužilaštva Crne Gore došlo je sredinom marta ove godine kada je za Glavnog specijalnog tužioca izabran Vladimir Novović, koji je na toj funkciji zamijenio Milivoja Katnić, koji je nevoljno otišao sa funkcije sredinom februara 2022. nakon što je Tužilački savjet ocijenio da je stekao zakonski uslov za penziju.

Crna Goru je novu manjinsku Vladu dobla 28. aprila, u kojoj su predstavnici Abazovićevog Građanskog pokreta URA, prosrpske Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije (SDP) i partija manjinskih naroda.

Parlamentarnu većinu joj obezbjeđuje, ali ne učestvuje u Vladi, Demokratska partija socijalista (DPS), predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG