Dostupni linkovi

Bugarska odbacuje 'ultimatume' oko pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom


Premijeri Bugarske i Sjeverne Makedonije Kiril Petkov i Dimitar Kovačevski u Skoplju 18.01.2022.

Bugarski predsjednik Rumen Radev rekao je da njegova zemlja neće odgovoriti ni na kakav "ultimatum" da podrži pregovore o pristupanju Evropskoj uniji između Sjeverne Makedonije i Brisela.

Bugarska je stavila veto na početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom krajem 2020., rekavši da zemlja ne provodi bilateralni sporazum potpisan 2017. godine. Tvrde da Skoplje nije ispoštovalo dijelove sporazuma o prijateljstvu iz 2017. posebno one u vezi sa zajedničkom historijom i jezikom.

Inače, Sofija ne priznaje makedonski i smatra ga dijalektom bugarskog jezika.

"Izuzetno je neprikladno i nije korisno davati ultimatume Bugarskoj", rekao je Radev novinarima u ponedjeljak u Sofiji, komentarišući izjavu ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanije.

Prema bugarskim medijima, Osmani je navodno rekao da do juna, dakle do kraja francuskog predsjedavanja EU, postoji mogućnost razvoja veza između Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Radev je insistirao da se poštuju preduslovi za početak pregovora o pridruživanju. Veto je uticao na početak pregovora EU sa Albanijom, koji su takođe blokirani.

On je govorio o "spoljnom pritisku" na Bugarsku i optužio Sjevernu Makedoniju za "kršenje ljudskih prava (etničkih Bugara), kršenje kriterija iz Kopenhagena i govor mržnje".

To je, kako je rekao, nespojivo s evropskim principima i vrijednostima. Prema kriterijima iz Kopenhagena, države moraju ispuniti određene uslove ako žele da se pridruže Evropskoj uniji, kao što je postojanje institucija za očuvanje demokratskog upravljanja i ljudskih prava.

Kritičari bugarskog premijera Kirila Petkova, kao i nacionalisti, optužuju Petkova da želi da ukine veto Bugarske zbog "spoljnog pritiska" do sredine godine.

Radav i Petkov su se prepirali oko niza pitanja, a nedavno i oko slanja oružja Ukrajini.

Radev, za koga se smatra da je proruski orjentisan protivi se, dok je Petkov bio za.

Sjeverna Makedonija, Bugarska i EU

Sjeverna Makedonija i Bugarska potpisale su Dogovor o dobrosusjedstvu 2017. godine, a Bugarska je 2019. usvojila Deklaraciju u parlamentu, u kojoj je postavljen veliki dio uslova na čijem ispunjenju sada insistira Sofija.

Bugarska je počela blokadu eurointegracija Sjeverne Makedonije 2020. godine, najprije insistiranjem na temama povezanim sa historijom i jezikom.

Kasnije je predsjednik Rumen Radev počeo da insistira i na pravima makedonskih Bugara, a novi premijer Petkov najvio je formiranje pet drugih radnih grupa povezanih sa temama kao što su ekonomija i kultura, ali istovremeno kaže da se neće odustati od historije.

Izvor: dpa, RSE

XS
SM
MD
LG