Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Plaćenici Wagnera dovedeni u vezu s masakrom u Maliju; Poteškoće pred ruskom privredom


Mladi se voze skuterima na trgu Manježnaja u blizini Crvenog trga i Kremlja nakon zalaska sunca u Moskvi, Rusija.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • UN vode treću akciju evakuacije iz Azovstala -- Novi konvoj je na putu za čeličanu Azovstal u Mariupolju kako bi pokušao da evakuiše preostale tamošnje civile i očekuje se da će stići u petak 6. maja, izjavio je šef humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija (UN) Martin Grifits.
  • UN apeluju da se otvore luke u Ukrajini za isporuku žitarica -- Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć u hrani apelovala je 5. maja da se luke na Crnom moru u Ukrajini ponovo otvore kako bi se omogućio izvoz pšenice i kukuruza, od čega zavise mnoge siromašne zemlje svijeta.
  • Pogledajte infografiku: Južni koridor alternativa ruskom gasu za države Balkana

Balkan na RSE

Priznanje za pregovaračkim stolom Srbije i Kosova nakon Berlina -- Da je priznanje Kosova dio dijaloga Beograda i Prištine evropski zvaničnici nisu do sada javno i otvoreno iznosili. Uglavnom se koristila formulacija da će dijalog morati da rezultira pravno obavezujućim sporazumom. Njemački kancelar Olaf Scholtz rekao je 4. maja da će konačni sporazum između Beograda i Prištine morati da sadrži i priznanje Kosova.

Širi se spisak 'prljavih' policajaca u Crnoj Gori -- Nakon što je, na osnovu podataka Europola, u Crnoj Gori otvorena afera o potencijalnoj umiješanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal, bivši zvaničnik Vlade Crne Gore za RSE)otkriva da bi spisak sumnjivih policajaca mogao da bude dopunjen sa još najmanje tri imena.

Odbijena pomoć trudnici s malformiranim fetusom iz Zagreba -- Tridesetidevetogodišnja Zagrepčanka, kojoj su u 24. sedmici trudnoće otkrili da fetus ima brzo napredujući tumor mozga koji pritišče mali mozak, i da će dijete vrlo vjerojatno umrijeti ili živjeti kao biljka, što su joj neslužbeno rekli, za sada ne uspijeva ostvariti svoje pravo na prekid trudnoće, iako je zakon na njenoj strani.

Legalizacija 'divlje' gradnje oko zaštićenog Prokoškog jezera u BiH -- Skupština Srednjobosanskog kantona, u kojem se nalazi i jezero, usvojila je krajem aprila 2022. izmjene i dopune Zakona o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode, kojim najavljuje intenzivnije inspekcijske kontrole i strože mjere zaštite. No, kantonalna vlast najavila je i legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata oko jezera.

Rat u Ukrajini

Pogledajte video Agonija evakuisanih iz željezare u Mariupolju u kojem su oni koji su izašli iz željezare 3. maja ispričali potresne priče o tijelima razbacanim oko fabrike, teškim bombama koje su padale na njih i invazivnim ličnim pretresima ruskih snaga na kontrolnim punktovima.

Svjedočenje ukrajinskog novinara o ruskom zatočeništvu -- Od kada je rat počeo 24. februara najmanje sedam novinara je ubijeno, nekoliko je ranjeno navode Reporteri bez granica i Odbor za zaštitu novinara. Nacionalna unija novinara Ukrajine saopštila je da je prošlog mjeseca ubijeno najmanje 20 medijskih radnika.

Pogledajte video Evakuacija sela na jugu Ukrajine pod bombama u kojem novinar Current Timea Boris Sašalko prati tim Crvenog krsta koji pokušava da evakuiše selo na jugu Ukrajine. U mjestu su vidljivi krateri od ispaljenih granata, a jedan od učesnika misije priča da su mještani često bili neodlučni zbog domaćih životinja i zbog oklijevanja je za neke bilo kasno.

'Ponestaje rezervnih dijelova': Poteškoće pred ruskom privredom -- Ekonomistkinja Elina Ribakova u razgovoru za RSE kaže da, iako se možda čini da ruska privreda uspijeva izdržati sankcije Zapada, ona nije daleko od poteškoća i ističe da u nekim mjestima "svi znaju da će za par mjeseci ostati bez posla".

Svijet

Plaćenici Wagnera dovedeni u vezu s masakrom u Maliju -- Pripadnici ruske privatne paramilitarne grupe Vagner (Wagner) dovedeni su u vezu s masakrima i ubistvima civila u Maliju i drugim afričkim zemljama, dok raste zabrinutost zbog prisustva Vagnerovih plaćenika i uticaja Moskve u nekim afričkim zemljama, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici – Može li izuzeće Slovačke i Mađarske uticati na čvrstinu EU sankcija za ruske energente?

Evropska unija planira zabraniti sve kupovine ruske nafte do kraja godine, ali među članicama EU još nema konsenzusa o zaustavljanju uvoza ruskog gasa. Evropska komisija je već signalizirala da će za Mađarsku i Slovačku postojati neka vrsta prelaznih mjera, s obzirom na to koliko se ove dvije zemlje oslanjaju na rusku naftu i s kojim se poteškoćama suočavaju u pronalaženju alternativnih zaliha.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG