Dostupni linkovi

Širi se spisak 'prljavih' policajaca u Crnoj Gori


(S lijeva na desno) Zoran Lazović, pomoćnik direktora Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, specijalni tužilac Saša Čađenović , Podgorica 28. januar 2021. godine
(S lijeva na desno) Zoran Lazović, pomoćnik direktora Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, specijalni tužilac Saša Čađenović , Podgorica 28. januar 2021. godine

Nakon što je, na osnovu podataka Europola, u Crnoj Gori otvorena afera o potencijalnoj umiješanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal, bivši zvaničnik Vlade Crne Gore za Radio Slobodna Evropa (RSE) otkriva da bi spisak sumnjivih policajaca mogao da bude dopunjen sa još najmanje tri imena.

Na njihovim računima u inostranstvu su strani obavještajci navodno otkrili preko 50 miliona eura, o čemu je prije dva mjeseca obaviještena Vlada Crne Gore, kaže bivši sekretar u Ministarstva pravde Andrej Milović.

Andrej Milović, bivši sekretar u Ministarstvu pravde Crne Gore
Andrej Milović, bivši sekretar u Ministarstvu pravde Crne Gore

“Tokom nezvaničnih sastanaka sa našim međunarodnim partnerima iz obavještajnih službi, informisani smo da su identifikovali tri visoka policijska službenika sa imovinom od preko 50 miliona eura . Na toj listi nije Ljubo Milović koji se pominje u aktuelnoj aferi”, pojašnjava Andrej Milović.

Za Ljuba Milovića Europol tvrdi da na jednom računu ima oko 48 miliona eura stečenih kriminalom.

Bivši službenik Ministarstva pravde nije želio da otkrije identitet trojice policijskih funkcionera navodeći da bi te informacije trebalo da imaju premijer Dritan Abazović i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je otvorena afera o saradnji policajaca i kriminalaca

Crnogorski portal Libertas press je 3. maja objavio da se u dokumentima Europola kao članovi kavačkog klana pominju aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su, prema tim navodima direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

Petar Lazović je zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Podaci Europola ukazuju da je navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

Zoran Lazović je do marta prošle godine bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, a do 2015. godine je bio visoki funkcioner ANB.

Kavački klan je organizovana kriminalna grupa iz Kotora koja je u sukobu sa konkurentskim škaljarskim od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina. U njihovim obračunima je u proteklih sedam godina poginulo preko 50 osoba.

Dva specijalna tužioca - dva predmeta o istoj stvari

Dan nakon objavljivanja Europolovih informacija u medijima, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, koji je na toj funkciji od sredine marta 2022. godine, naložio je da se formira novi predmet povodom sumnji da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović bili u vezi sa kavačkim kriminalnim klanom.

Iz saopštenja novog tužioca javnost je saznala da je u SDT već postojao predmet protiv dvojice policajaca, ali da ga je tužilac Saša Čađenović u januaru zatvorio uz obrazloženje da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja po službenoj dužnosti”.

Odmah nakon toga oglasio se bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekavši da je on lično kontrolisao materijal Europola, te da nije našao razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, koji je po njegovim riječima bio na zadatku, o čemu je informisao nadređene.

Isti odgovor za njegovog oca Zorana prije 11 godina dao je nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković kada je odgovarao na novinarsko pitanje šta je Zoran Lazović, tadašnji visoki zvaničnik ANB-a, radio na svadbi kontroverznog Rožajca Safeta Kalića. Marković je kazao da je stariji Lazović bio na službenom zadatku.

Europol je podatke o Lazoviću i Miloviću dostavio crnogorskim državnim organima u julu prošle godine. Šest mjeseci kasnije, tužilac Čađenović ih odbacuje, nepun mjesec prije razrješenja Milivoja Katnića sa dužnosti glavnog specijalnog tužioca.

Katnić je sredinom februara nevoljno otišao sa funkcije, nakon što je Tužilački savjet ocijenio da je stekao zakonski uslov za penziju.

Uprava policije je 4. maja saopštila da je samo Specijalno državno tužilaštvo imalo dokumentaciju Europola.

Koja je uloga Katnića?

Vladan Otašević, urednik Mreže za istraživanje organizovanog krIminala i korupcije LUPA za RSE ocjenjuje da bivši specijalni tužilac Milivoje Katnić pokušava da zaštiti Petra Lazovića i da to čini zbog prijateljskih i kumovskih veza sa njegovim ocem, Zoranom.

“Katnić je definitivno imao zaštitničku ulogu u tom postupku koji se vodio protiv sina Zorana Lazovića i njegovog prijatelja Milovića (Ljuba). On je trebao da sebe izuzme iz tog postupka zato što je, po sopstvenom priznanju u medijima, u prijateljskim i kumovskim vezama sa porodicom Zorana Lazovića. On je kao odgovoran tužilac trebalo da prepusti kolegama da taj slučaj dovedu do kraja”, pojašnjava Otašević.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić (na fotografiji) razriješen je sa te funkcije u februaru 2022. godine
Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić (na fotografiji) razriješen je sa te funkcije u februaru 2022. godine

Komentarišući informacije o najmanje još trojici policajaca sa milionskim iznosima na računima u inostranstvu, Otašević kaže da to upućuje na spregu organizovanag kriminala i policije:

“To je frapantan podatak koji jasno ukazuje da u našem bezbjednosnom sektoru postoje osobe koje godinama rade za organizovani kriminal, odnosno da je organizovani kriminal debelo involviran u naš bezbjednosni sektor.”

I poslanici o kriminalcima i policajcima

Oglasio se i prosrpski Demokratski front navodeći da su se nakon “pojašnjenja“ Milivoja Katnića o njegovoj i ulozi SDT-a u prikrivanju dokaza i zaustavljanju istrage o vezama visokih policijskih službenika sa vođama Kavačkog klana, stekli uslovi za reakciju novog specijalnog tužioca:

“Zato DF očekuje od Vladimira Novovića da koliko danas izda nalog za privođenje i određivanje tužilačkog pritvora Milivoju Katniću i Saši Čađenoviću, jer između njihovih i zloupotreba Vesne Medenice (bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore koja je pod istragom op.a) ne postoji razlika”.

I Slaven Radunović iz poslaničkih klupa DF-a, pozvao je nadležne da objave rat organizovanom kriminalu u državnom aparatu:

“Vi danas u Crnoj Gori imate situaciju da se dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nalazi u pritvoru i da će da odgovara za to što je štitila kriminalce, uticala na mijenjanje presuda, vršila pritisak da se neki ljudi oslobađaju ili da im se izriču kazne kakve ne bi trebalo.”

Radunović je o bivšem specijalnom tužiocu Katniću rekao da je “krio dokumentaciju i gledao da pomogne kriminalcima, a namještao predmete političkim protivnicima bivšeg režima”.

Europol razotkrio i Medenice i policajce

Izvještaji Europola bazirani na presretnutim komunikacijama, kriptovanim telefonima, na šifrovanoj aplikacija SKY, koju u najvećem dijelu koriste kriminalne strukture zbog visokog stepena zaštite.

Upravo komunikacija preko ove aplikacije sina bivše predsjednice Vrhovnog suda i državne tužiteljke Vesne Medenice dovela je do njenog pritvaranja.

Do hapšenja je došlo nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta i u kojima je sin bivše predsjednice Vrhovnog suda tvrdio da ona sve zna i da mogu da računaju na njenu zaštitu i pomoć.

Medenica, koja je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama u Crnoj Gori, uhapšena je na podgoričkom aerodromu zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Osim Medenice, tridesetodnevni pritvor određen je za više osoba, za koje se sumnja da su povezani sa slučajem nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG