Dostupni linkovi

UN vode treću akciju evakuacije iz Azovstala


Snimak iz vazduha, objavljen 5. maja 2022. pokazuje eksploziju u kompleksu Azovstala u Mariupolju
Snimak iz vazduha, objavljen 5. maja 2022. pokazuje eksploziju u kompleksu Azovstala u Mariupolju

Novi konvoj je na putu za čeličanu Azovstal u Mariupolju kako bi pokušao da evakuiše preostale tamošnje civile i očekuje se da će stići u petak 6. maja, izjavio je šef humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija (UN) Martin Grifits, a preneo BBC.

Više od 340 civila evakuisano je u sredu, 4. maja iz različitih delova Mariupolja uz pomoć UN i Crvenog krsta, rekao je Grifits.

"Danas (5. maj), dok razgovaramo, konvoj kreće u Azovstal, nadamo se da će primiti one civile koji su ostali u tom sumornom paklu .. i vratiti ih na sigurno", rekao je Grifits.

Brojni raniji pokušaji da se civili izvuku iz opokljenog Mariupolja nisu uspeli, a prva uspešna akcija evakuacije iz čeličane Azovstal dogodila se ranije ove sedmice.

Veruje se da je oko 200 civila, uključujući najmanje 20 dece, još u podzemnim tunelima čeličane, prenosi BBC.

Gutereš potvrdio akciju

Da je toku treća operacija za evakuaciju civila iz ukrajinskog lučkog grada Mariupolja i opkoljene čeličane Azovstal, izjavio je u četvrtak, 5. maja generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pred Savetom bezbednosti.

Kako prenosi Rojters, Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) do sada su pomogli da se skoro 500 civila evakuiše sa područja Mariupolja tokom dve operacije u protekloj nedelji.

Gutereš je odbio da iznese detalje o novoj operaciji "kako bi izbegao potkopavanje mogućeg uspeha".

On je u obraćanju članicama Saveta bezbednosti izrazio nadu da će nastavak koordinacije sa Moskvom i Kijevom dovesti do više humanitarnih koridora, kako bi se civilima omogućio siguran izlaz sa linije borbi i kako bi pomoć stigla do onih kojima je preko potrebna.

"Moramo nastaviti da činimo sve što možemo da izvučemo ljude iz ovih paklenih predela", dodao je.

Agonija evakuisanih iz železare u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Ukrajinska zvaničnica najavila evakuaciju

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je 5. maja da će evakuacije civila iz Mariupolja biti u petak (6. maj) u 12 časova po lokalnom vremenu.

Vereščuk je to objavila na društvenim mrežama i dodala da će se okupiti u tržnom centru "Port siti", ali nije navela više detalja.

Borbe za Azovstal tokom dana

Ranije u toku dana, ukrajinski oficir koji se bori u čeličani Azovstal u Mariupolju optužio je ruske trupe da ne dozvoljavaju evakuaciju civila.

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je njegova država "još uvek spremna" da obezbedi bezbedan prolaz za civile iz Azovstala.

Teške borbe su besnele u četvrtak u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, dok su ruske snage pokušavale da završe zauzimanje strateški važnog lučkog grada na Azovskom moru, prenele su svetske agencije.

Stotine ukrajinskih vojnika skriveno je u podzemnim bunkerima čeličane Azovstal, mnogi od njih su ranjeni, a sa njima su i civili.

Rusija je za 5. maj najavila trodnevno primirje, kako bi se evakuisali civili koji su još uvek zatočeni u čeličani Azovstal u Mariupolju. Dan pre je ukrajinska vojska saopštila da se vode "krvave borbe" za Mariupolj.

XS
SM
MD
LG