Dostupni linkovi

Odbijena pomoć trudnici s malformiranim fetusom iz Zagreba


Velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti

Tridesetidevetogodišnja Zagrepčanka, kojoj su u 24. tjednu trudnoće otkrili da fetus ima brzo napredujući tumor mozga koji pritišče mali mozak, i da će dijete vrlo vjerojatno umrijeti ili živjeti kao biljka, što su joj neslužbeno rekli, za sada ne uspijeva ostvariti svoje pravo na prekid trudnoće, iako je zakon na njenoj strani.

Odite to obaviti u Sloveniju, neslužbeno su joj sugerirali liječnici koji su je pregledali, očito dobro znajući kakva prolajferska klima vlada među zagrebačkim ginekolozima. Dodatno, nakon pregleda joj nitko nije rekao koja su njena prava, odnosno da zakon dopušta pobačaj i u ovakvim situacijama, i za to predviđa mehanizme.

Vrijeme je proticalo, i tek kada se obratila medijima, u bolnici "Merkur" ipak su odlučili da je pozovu. Što se dešava iza zatvorenih vrata, još se ne zna. Za Radio Slobodna Europa (RSE) govori njena odvjetnica Vanja Jurić.

"Naša jedina pozicija koju trenutno imamo je - čekati da vidimo hoće li bolnice kojima se ona obratila udovoljiti njenom zahtjevu za prekidom trudnoće. U Hrvatskoj je podnošenje tog zahtjeva i odlučivanje komisije o tom zahtjevu propisano zakonom, s tim da je zakonski propisano da postoji pravo na prekid trudnoće i nakon protoka 10 tjedana, ukoliko se između ostaloga iz medicinskih nalaza može utvrditi da bi se dijete rodilo sa teškim fizičkim ili duševnim manama, što je ovdje slučaj. Znači, situacija je u zakonskom smislu potpuno jasna", poručuje odvjetnica Jurić, koja najavljuje da će njena klijentica u ustvarivanju svojih prava koristiti sva pravna sredstva.

Pozivanje na prigovor savjesti

Mnogi ovakvo oglušivanje medicinske struke tumače svjetskim valom konzervativizma koji je zahvatio i Hrvatsku, i činjenicom da se - prema podacima feminističke grupe Faktiv – gotovo pola hrvatskih ginekologa poziva na prigovor savjesti koji ima ne dopušta da rade nešto što bi se kosilo s njihovim vjerskim nazorima. Međutim, ginekologica i aktivistica za pravo na pobačaj Jasenka Grujić za ovakvo ponašanje ima samo riječi osude i kaže da su trudnici narušena temeljna ljudska prava.

"Koliko sam ja upućena, bilo je prilično otezanja, čekanja na rezultate određenih pretraga devet dana. To su strašni gubici u vremenu kada se radi o odlukama o prekidu trudnoće. To je situacija koja se rješava po hitnom postupku. Pacijentica nije dobila adekvatnu informaciju, nije joj učinjeno liječenje koje je efikasno i pravovremeno, podvrgnuta je mučenju i neljudskom ponašanju i ugrožena joj je privatnost", kaže doktorica Grujić.

Za ovakve slučajeve postoje pravila i sve piše u literaturi, dodaje doktorica Grujić. U ovom slučaju riječ je o prekidu trudnoće u trećem tromjesečju.

"Ako se očekuje da će usprkos teškim malformacijama fetus pokazivati znakove života nakon izlaska iz uterusa, mora mu se učiniti feticid uz prethodnu anesteziju", pojašnjava doktorica Grujić.

Zagrebačka bolnica Sveti duh jedna je od onih kojima se trudnica obratila sa zahtjevom da se formira komisija i odluči o njenom zahtjevu za prekid trudnoće. U toj bolnici se već dulje vrijeme ne obavlja pobačaje, jer su svi tamošnji ginekolozi izrazili priziv savjesti. Nevladina udruga Faktiv zatražila je još pred osam mjeseci od zagrebačkih gradskih vlasti koje su vlasnik te bolnice da nalože odgovornima da omoguće u svojoj bolnici obavljanje pobačaja, a ako se ogluše o to, da ih se smijeni. U osam mjeseci ništa se nije promijenilo.

Iz te i takve Kliničke bolnice Sveti duh odgovorili su trudnici na njen zahtjev da se formira povjerenstvo koje će odlučiti o njenom zahtjevu za pobačaj. Kazali su kako se radi o teškom invaliditetu i niskoj kvaliteti života bebe te se očekuje da će umrijeti ili u trbuhu ili u ranoj neonatalnoj dobi. Zbog toga, navodi se u odgovoru, bolnica smatra kako postoje medicinske indikacije za prekid trudnoće, ali kažu da na Svetom duhu za feticid nemaju tehničke uvjete niti su educirani za navedeni postupak, pa da ga – eto – ne mogu obaviti.

Bolnica u kojoj je obavljen pregled trudnice prikom kojeg je konstatirana malformacija fetusa, ali joj nije rečeno da je pobačaj u takvim slučajevima moguć i nakon 10 tjedana trudnoće je – upravo zagrebačka Klinička bolnica Sveti duh.

'Vrijeme da se izradi novi zakon'

Trudnica je dobila potporu saborskih zastupnica lijevih i liberalnih opcija.

"Sustav je dužan svakoj ženi osigurati pravo na pobačaj, bez obzira na priziv savjesti. Ovo što se dogodilo je krajnje nehumano i neobazrivo. Svim snagama ćemo se boriti da se nijednoj ženi ne dogodi ovakva tragedija", poručila je Urša Raukar, saborska zastupnica iz redova političke platforme Možemo! Saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković ocijenila je da je povrijeđeno pravo na pobačaj.

"Osnovni problem je što imamo vladu koja negira svoj obveze. U ovom slučaju je možda simbolično što je žena koja prolazi nezamislivu bol i tugu po pomoć odlazi u drugu državu. Ona odlazi u drugu državu - po državu", poručila je Orešković.

Potporu trudnici i osudu medicinskih vlasti, ali i aktualne političke vlasti izrazile su i predsjednica i jedina zastupnica Radničke fronte Katarina Peović i potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac.

Iz udruge za aktivno roditeljstvo "Rode" međutim upozoravaju da ovo nije politički, već medicinski problem, i da je konačno vrijeme da se izradi novi zakon, jer i ova trudnica plaća cijenu 20 godina nerada.

Voditeljica programa "Reproduktivna prava" u udruzi "Roda" Danijela Drandić za RSE kaže je zakon koji je sada na snazi usvojen davne 1978. godine, kada tehnologija nije mogla predvidjeti neke situacije - poput ove malformacije fetusa – koju moderna tehnologija prepoznaje, i zbog toga je potreban novi zakon koji prati taj razvoj i način kako se detektira bolesti, ali i kako ih se liječi.

"Mi kao građani i građanke Hrvatske moramo urgirati da oni koji nas zastupaju u Saboru i u Vladi konačno krenu rješavati ovaj problem. Prekid trudnoće nije pitanje niti politike niti ideologije. Prekid trudnoće je važno pitanje za zdravlje svake žene u Hrvatskoj. I kada to osvijestimo, možda ćemo moći malo promijeniti način na koji gledamo žene i žensko zdravlje", poručuju iz udruge "Rode".

Podcast: Pravo na abortus - žensko pravo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:45 0:00
Direktan link

Iz Ministarstva zdravstva su povodom ovog slučaja samo podsjetili na to što piše u zakonu i iznova naglasili da "svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ukoliko su se stekli navedeni medicinski uvjeti. Stoga Ministarstvo ponovno apelira na sve zdravstvene ustanove da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj".

Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece donesen je 1978. godine, i on dopušta pobačaj do 10 tjedana trudnoće, a i kasnije, "kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi sa izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća".

Iza 1990. klerikalne udruge i pojedinci u niz navrata su pokušali osporiti njegovu ustavnost i na taj način zabraniti pobačaj u Hrvatskoj, ali bez uspjeha. Pred pet godina, u proljeće 2017. godine Ustavni sud naložio je Saboru i Vladi da u roku od dvije godine donesu novi zakon o pobačaju. Ni nakon pet godina novi zakon još nije donesen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG