Dostupni linkovi

UN apeluju da se otvore luke u Ukrajini za isporuku žitarica


Fotografija iz vazduha prikazuje traktor kako raznosi đubrivo po polju pšenice u blizini sela Jakovlivka kod Harkova, nakon bombardovanja tog područja tokom ruske invazije na Ukrajinu, 5. aprila 2022.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć u hrani apelovala je 5. maja da se luke na Crnom moru u Ukrajini ponovo otvore kako bi se omogućio izvoz pšenice i kukuruza, od čega zavise mnoge siromašne zemlje sveta.

U saopštenju Svetskog programa za hranu (WFP), sa sedištem u Rimu, navodi se da je pre rata koji je pokrenula Rusija, 98 odsto ukrajinskog izvoza žitarica transportovano kroz te luke.

Mesec dana od početka rata 24. februara, izvozne cene pšenice porasle su 22 odsto, a kukuruza 20 odsto, dok su već naglo porasle 2021. godine i na početku ove godine.

WFP saopštava da luke na jugu Ukrajine, teško oštećene artiljerisjkim napadima i bombardovanjem, moraju nastaviti rad da bi se zaštitila ukrajinska poljoprivredna proizvodnja i omogućio izvoz koji je ključan za ekonomiju Ukrajine i snabdevanje sveta hranom.

Kakva je situacija sa žitaricama u Ukrajini?

Na teritoriji koju kontroliše, Ukrajina ima dovoljno velike zalihe žita da prehrani stanovništvo u ovim oblastima i ima dovoljno goriva da zadovolji dnevne potrebe farmera, rekao je 5. maja zamenik ministra poljoprivrede Taras Visotski.

Ukrajina je saopštila prošlog meseca da su ruske snage ukrale "nekoliko stotina hiljada tona" žita u okupiranim oblastima Ukrajine od početka invazije 24. februara i da bi to moglo da utiče na sigurnost hrane lokalnog stanovništva. Kremlj je odbacio te optužbe.

Visocki je 5. maja izjavio: "Danas imamo oko 25 miliona tona žitarica i uljarica na zalihama. Ako je reč o privremeno okupiranoj teritoriji, bilo je oko 1,3 miliona tona žitarica".

"Sa stanovišta obezbeđivanja hrane (zrna i žitarica) za svih 40 miliona Ukrajinaca, imamo dovoljno rezervi na kontrolisanoj teritoriji", dodao je on.

Zamenik ministra poljoprivrede je takođe rekao da je Ukrajina pojačala izvoz žitarica koristeći alternativne rute u aprilu nakon što je Rusija blokirala luke na Crnom moru, i da očekuje da će se izvoz žitarica dalje povećati u maju.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je na oko 923.000 tona u aprilu sa 2,8 miliona tona u istom mesecu 2021. zbog rata, rekao je analitičar konsultantske kuće APK-Inform ove nedelje, a prenosi Rojters. Konsultantska kuća je saopštila da izvoz zemlje uključuje 768.486 tona kukuruza i 127.130 tona pšenice.

Ukrajina je takođe izvezla 151.529 tona suncokretovog ulja i 169.681 tona uljarica, uglavnom semena suncokreta.

Prema podacima Međunarodnog saveta za žito, Ukrajina je bila četvrti najveći svetski izvoznik žitarica u sezoni 2020/21, prodavši 44,7 miliona tona u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG