Dostupni linkovi

Savezni sud Australije 16. januara o slučaju Đoković


Novak Đoković na pripremama za Austalian Open u Melbourne uoči odluke da mu po drugi put bude ukinuta viza, 14. januar 2022.
Novak Đoković na pripremama za Austalian Open u Melbourne uoči odluke da mu po drugi put bude ukinuta viza, 14. januar 2022.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković ponovo je smješten u imigracioni pritvor u Melbourneu, gdje će sačekati početak zvaničnog saslušanja na kojem će biti odlučeno da li može ostati u Australiji nakon što mu je drugi put ukinuta viza.

Ročište će biti održano u nedjelju (16. januar) u 9.30 po lokalnom vremenu (subota u 23.30 po srednjeevropskom vremenu), odlučeno je pred Saveznim sudom Australije.

Đokovićeva odbrana zatražila je na preliminarnom ročištu da konačnu odluku o tome da li će teniser biti deportovan ili će ostati da igra na Australian Openu donese tročlano sudsko vijeće da bi se, kako su naveli, omogućila objektivnost i nepristrasnost.

Sudija David O'Callaghan rekao je da će odluku o tome donijeti kasnije u toku dana.

Đoković je prije ročišta obavio razgovor sa imigracionim vlastima, poslije čega je prebačen u imigracioni pritvor.

Australija mu je 14. januara drugi put zaredom ukinula vizu, u sudskom sporu o njegovom pravu da ostane u toj državi nevakcinisan.

Vlada se obvezala da ga neće deportovati dok se slučaj ne završi.

Njegov pravni tim podnio je žalbu u petak naveče - manje od tri sata nakon što je ministar za imigracije Alex Hawke iskoristio diskrecijske ovlasti da ukine vizu - u nadi da će još uvijek moći započeti obranu osvajača naslova Australian Opena u ponedjeljak, 17. januara.

Advokati tvrde da bi Đokovićeva deportacija mogla biti jednako prijetnja javnom zdravlju, raspirujući osjećaje protiv vakcinisanja, kao i ako ga puste da ostane, izuzimajući ga od zahtjeva Australije da svi posjetioci te zemlje moraju biti vakcinisani.

Iako vlada premijera Scotta Morrisona uživa podršku kod kuće zbog svog oštrog stava o sigurnosti granica tokom pandemije, nije izbjegla kritike zbog naizgled nedosljednog rješavanja Đokovićevog zahtjeva za vizu, piše Reuters.

Srpskom teniseru, koji bi se takmičio za rekordnu 21. Grand Slam titulu, po dolasku 5. januara rečeno je da je medicinsko izuzeće, koje mu je omogućilo putovanje, nevažeće.

Nekoliko dana proveo je u imigracijskom pritvoru, u hotelu koji se koristi i za smještaj tražilaca azila, prije nego što je ta odluka ukinuta iz proceduralnih razloga.

Ministar za imigracije Hawke je u petak naveo da je sada iskoristio svoj prerogativ da ukine vizu "iz razloga zdravlja i dobrog reda, na temelju toga da je to u javnom interesu".

Rekao je da je razmotrio informacije koje su dali i Đoković i vlasti te da je vlada "čvrsto predana zaštiti australijskih granica, posebno u vezi s pandemijom COVID-a 19".

Sudija Anthony Kelly, koji je poništio prvo otkazivanje Đokovićeve vize, rekao je da se vlada složila da neće deportovati Đokovića prije nego što se slučaj završi, te da igrač može napustiti pritvor kako bi se sastao sa svojim advokatima i prisustvovao ročištima.

Iako se Đoković javno protivio obaveznom vakcinisanju, nije vodio kampanju protiv cijepljenja. Kontroverza je ipak intenzivirala globalnu raspravu o pravima nevakcinisanih i postala škakljivo političko pitanje za australijskog premijera Morrisona dok se priprema za izbore koji bi se trebali održati do maja.

"Australijanci su podnijeli mnogo žrtava tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtava biti zaštićen", rekao je Morrison.

"To je ono što ministar čini poduzimajući ovu akciju danas. Naša snažna politika zaštite granica zaštitila je Australijance", dodao je, između ostalog premijer Australije.

Australija je pretrpjela neke od najdužih karantina na svijetu, a u posljednje dvije sedmice zabilježila je gotovo milion slučajeva zbog soja korona virusa nazvanog omikron.

Više od 90 posto odraslih stanovnika Australije je vakcinisano, a internetska anketa medijske grupe News Corp pokazala je da 83 posto ispitanika podržava deportaciju Đokovića.

Đokoviću nije pomogla netačna prijava za ulazak, u kojoj je označeno da nije putovao u inostranstvo dvije sedmice prije odlaska u Australiju. Zapravo, putovao je između Španije i Srbije, piše Reuters.

Đoković je za pogrešku okrivio svog agenta i priznao da takođe nije trebao napraviti intervju i fotografisati za francuske novine 18. decembra dok je bio zaražen korona virusom.

Igrača su, međutim, hvalili kao heroja aktivisti protiv vakcinisanja, a prošlog septembra više od 200 ljudi uhapšeno je tokom ponekad nasilnih protesta u Melbourneu protiv karantina uvedenog radi suzbijanja širenja SARS-CoV-2.

Đokovićev pravni tim rekao je kako vlada tvrdi da bi dopuštanje da ostane u Australiji potaknulo druge da odbiju vakcinisanje.

Jedan od njegovih advokata rekao je sudu da je to "očigledno iracionalno" jer je ministar za imigracije Hawke ignorisao efekat koji bi prisilna deportacija ovog igrača visokog profila, koji se ponašao u skladu sa zakonom, koji nosi zanemariv rizik, moglo uticati na porast antivakserskih osjećaja i javni red, piše Reuters.

Đoković je, navodi ova novinska agencija, izgledao opušteno dok je vježbao servise i vraćao se sa svojom pratnjom na prazan teren u Melbourne Parku u petak, povremeno se odmarajući kako bi obrisao znoj s lica. Uključen je u ždrijeb kao prvi nosilac, a u ponedjeljak bi se u prvom meču trebao susresti sa Srbinom Miomirom Kecmanovićem.

XS
SM
MD
LG