Dostupni linkovi

Slučaj Đoković preuzima Savezni sud Australije


Novak Đoković na treningu u Melburnu pred Australian Open (13. januar 2022.)
Novak Đoković na treningu u Melburnu pred Australian Open (13. januar 2022.)

Slučaj Novaka Đokovića preuzeće Savezni sud Australije, a teniser neće biti deportovan iz te zemlje do okončanja žalbe na ukidanje vize.

Ovo je odlučeno na ročištu u Melburnu nakon što je teniseru, koji nije vakcinisan protiv korona virusa, 14. januara po drugi put ukinuta viza.

Ročište je održano pred sudijom Anthony Kellyem, koji je vodio i prethodni postupak kada je poništena prva odluka australijskih vlasti o ukidanju vize Đokoviću.

Problem sa Đokovićevom vizom traje od 5. januara kada je teniser sleteo u Australiju kako bi učestvovao na Australian Openu.

Kelly je 14. januara naložio da slučaj zbog važnosti bude prebačen Saveznom sudu Australije, uprkos protivljenju Đokovićevih advokata koji su naveli da bi to moglo da uspori proces.

Advokat Vlade Australije Stephen Lloyd je rekao da Vlada neće pritvoriti Đokovića pre njegovog razgovora sa zvaničnicima za imigraciju i da neće biti deportovan pre nego što slučaj bude okončan.

Đokovićevi advokati podneli su zahtev za zabranu deportacije manje od tri sata pošto je ministar za imigraciju Australije Alex Hawke 14. januara iskoristio diskreciona ovlašćenja i teniseru ukinuo vizu, tri dana uoči početka Austalian Opena.

Đoković je u petak, pre odluke australijskog ministra da mu ponovo ukine vizu, nastavio sa priprema za turnir na Australian Openu, Melburn, 14. januar 2022.
Đoković je u petak, pre odluke australijskog ministra da mu ponovo ukine vizu, nastavio sa priprema za turnir na Australian Openu, Melburn, 14. januar 2022.

Tenisera će u subotu, 15. januara, u osam sati ujutru po lokalnom vremenu (petak uveče po srednjeevropskom) saslušati imigraciona služba Australije. Tada mu počinje i imigracioni pritvor.

Prvo saslušanje pred Saveznim sudom biće održano u subotu u 10.15, odnosno u noći između petka i subote po srednjeevropskom vremenu.

U slučaju da Savezni sud Australije potvrdi odluku Vlade, Đokoviću preti trogodišnja zabrana ulaska u tu zemlju.

Đokovićevi advokati optužuju ministra

Đokovićev advokat Nick Wood nazvao je "iracionalnom" odluku ministra za imigraciju Australije o ukidanju vize teniseru.

"Australija je ukinula vizu Novaku Đokoviću zbog toga što bi njegovo prisustvo u zemlji moglo da izazove stav protiv vakcinacije, a ne zato što on nije vakcinisan", rekao je Wood na ročištu u Melburnu.

Đokovićev pravni tim optužio je Federalnu vladu Australije i što je odluku o ukidanju vize objavila u petak, čime je dodatno smanjila mogućnost na odgovor i žalbu.

"Gospodin Đoković treba da igra meč u ponedeljak ili utorak uveče. U tim okolnostima, mi smo veoma zabrinuti zbog vremena", rekao je Wood.

Ministar za imigraciju Australije Alex Hawke izjavio je 14. januara da je iskoristio svoje diskreciono pravo da ukine vizu 34-godišnjem teniseru na osnovu javnog interesa.

Kako je naveo, odluku je doneo uz "pažljivo razmatranje informacija" koje su mu dostavili Odeljenje unutrašnjih poslova, granična policija i Novak Đoković.

On je naveo i da je Vlada Australije posvećena zaštiti granica te zemlje, posebno u kontekstu COVID-a 19.

Svi na Australian openu, uključujući igrače, njihove timove i gledaoce, moraju da budu vakcinisani, a Đoković je tražio medicinsko izuzeće. Na slici: Novak Đoković na treningu u Melburnu, 14. januar
Svi na Australian openu, uključujući igrače, njihove timove i gledaoce, moraju da budu vakcinisani, a Đoković je tražio medicinsko izuzeće. Na slici: Novak Đoković na treningu u Melburnu, 14. januar

Premijer Australije: Rezultat naših žrtvovanja mora biti zaštićen

Premijer Australije Scott Morrison pozdravio je odluku ministra za imigraciju da nakon pažljivog razmatranja ukine vizu Novaku Đokoviću.

"Pandemija je bila neverovatno teška za svakog Australijanca, ali mi smo se držali zajedno i spasili živote. Australijanci su podneli mnoge žrtve tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtvovanja biti zaštićen. To je ono što ministar čini ovom odlukom", naveo je Morrison.

Australija će nastaviti da strogo primenjuje politiku kada je reč o dozvolama za ulazak u zemlju i u vezi sa COVID-om 19, izjavio je ministar finansija Simon Birmingham, neposredno pred odluku vlasti da Đokoviću ponovo ukinu vizu.

"Ova politika nije promenjena i nastavićemo rigorozno da je primenjujemo", rekao je Birmingham za televiziju ABC.

Australija je sprovodila neke od najdužih i najstrožih mera i karantina na svetu zbog pandemije COVID-a 19.

Prvi reket sveta trebalo je da igra na Australian Openu, koji počinje u ponedeljak, 17. januara.

Organizatori su 14. januara objavili da će se prvog dana turnira igrati "gornja polovina" žreba, u kojoj je prvi nosilac Đoković.

Žrebom je odlučeno da se Đoković u prvom kolu sastaje sa Miomirom Kecmanovićem, a da li će igrati biće poznato nakon odluke Saveznog suda Australije.

Šta je prethodilo odluci ministra za imigraciju?

Đokoviću je viza prvi put ukinuta ubrzo posle njegovog dolaska u Melburn 5. januara, nakon što je australijska granična policija rekla da "nije pružio odgovarajuće dokaze" da bi dobio medicinsko izuzeće.

Svi na Australian openu, uključujući igrače, njihove timove i gledaoce, moraju da budu vakcinisani protiv korona virusa.

Đoković nije vakcinisan i tražio je medicinsko izuzeće. Izuzeće je odobrila vlada države Viktorija i Tenis Australija, ali su ga australijske granične vlasti odbile i ukinule mu vizu kada je sleteo u Melburn.

Đoković će posle razgovora sa imigracionim vlastima biti odveden u pritvor, do novog saslušanja pred Saveznim sudom, koje se očekuje u nedelju, 16. januara. Na slici: Đoković na treningu uoči početka Austalian Opena u Melburnu, 14. januar 2022.
Đoković će posle razgovora sa imigracionim vlastima biti odveden u pritvor, do novog saslušanja pred Saveznim sudom, koje se očekuje u nedelju, 16. januara. Na slici: Đoković na treningu uoči početka Austalian Opena u Melburnu, 14. januar 2022.

Đoković je bio priveden, proveo je sate u imigracionoj kontrolnoj sobi na aerodromu, a zatim dane u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante.

Nekoliko dana kasnije, sudija je poništio odluku Vlade Australije o odbijanju vize Đokoviću i naredio njegovo puštanje, presudivši da su granični službenici ignorisali ispravnu proceduru kada je on stigao u Australiju.

Novak Đoković je tada nastavio sa pripremama za turnir na Australian Openu čiji je rekorder sa devet titula.

Nakon što je sud poništio odluku Vlade o ukidanju vize, objavljeni su i transkripti Đokovićevih razgovora sa graničnom policijom.

Teniser je na pitanje da li je vakcinisan protiv korona virusa, odgovorio da nije i naveo da je dva puta bio zaražen korona virusom, u junu 2020. i 16. decembra 2021. godine, što potvrđuje test urađen na beogradskom Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", koji je takođe objavljen.

Nakon 16. decembra i pozitivnog testa, Đoković je viđen na javnim događajima iako je bio u obavezi da bude u samoizolaciji, a Australija je pokrenula istragu o tome da li je srpski teniser "lagao" prilikom podnošenja dokumenata za učešće na turniru Australia open.

Đoković je 12. januara priznao da je prekršio pravila izolacije, opisujući to kao "grešku u proceni".

XS
SM
MD
LG