Dostupni linkovi

Morrison: Politika australske Vlade nije se promijenila u vezi s vakcinacijom


Scott Morrison (novembar 2020.)
Scott Morrison (novembar 2020.)

Australski premijer Scott Morrison rekao je 13. januara da se oštra politika vlasti prema posjetiteljima koji su ušli u zemlju nevakcinirani protiv korona virusa nije promijenila, dok se čeka odluka hoće li prvom tenisaču svijeta Novaku Đokoviću iz Srbije biti dozvoljeno igrati na grand slam turniru u Melbourneu.

U Melbourne je 13. januara, uz odlaganje, održan ždrijeb za Australian Open, a devetostruki šampion Đoković kao branitelj titule i prvi nositelj u prvom kolu igra protiv sunarodnika Miomira Kecmanovića.

Australski mediji špekulirali su da bi Đokoviću viza mogla biti ukinuta i da bi mogao biti deportiran, a premijer je rekao da će odluku o tome donijeti ministar za imigracije Alex Hawke.

Morrison je rekao da se politika Vlade u vezi s vakcinacijom nije promijenila.

"Takva je politika Vlade i očekujemo da vlasti provodu politiku", rekao je Morrison i podsjetio da nevakcinirani moraju dati prihvatljiv dokaz da se ne mogu vakcinirati iz medicinskih razloga.

Đoković je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melbourne ukinuta viza.

On se od tada nalazio u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

Federalni sud donio je presudu 10. januara kojom se poništava odluka Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kreće u Australiji i nastavio je s pripremama za turnir čiji je rekorder s devet titula.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao korona virus i da se zbog toga nije vakcinirao.

Morrison se osvrnuo na izjavu ministra za imigracije od 12. januara, koji je rekao da su Đokovićevi odvjetnici nedavno podnijeli dokumenta koja su utjecala na vrijeme donošenja odluke.

"To su osobna ministarska ovlaštenja koje može vršiti ministar Hawke i u ovom trenutku ne želim davati dalje komentare", naveo je Morrison.

Prema podacima za 13. januar u državi Viktorija, u kojoj se održava Australian Open, zabilježeno je novih 37.169 slučajeva zaraze korona virusom i 25 smrtnih slučajeva.

Turnir počinje u ponedjeljak (17. januar), a Đoković bi osvajanjem novog trofeja u Australiji postao rekorder s 21 grand slam titulom.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG