Dostupni linkovi

Đoković priznao da je prekinuo izolaciju dok je bio pozitivan na korona virus


Novak Đoković trenira uoči Australijan opena u Melburn Parku u Melburnu, Australija (11. januar 2022.)
Novak Đoković trenira uoči Australijan opena u Melburn Parku u Melburnu, Australija (11. januar 2022.)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je priznao da je prekršio pravila izolacije nakon što je prošlog meseca bio pozitivan na COVID-19, opisujući to kao "grešku u proceni".

U objavi na Instagramu 12. januara, teniser je priznao da je sreo novinara na intervjuu dva dana nakon što je 16. decembra bio pozitivan na testu.

"Iako sam otišao kući posle intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu", istakao je Đoković.

Njegove aktivnosti se ispituju dok vlada Australije razmatra da li da ga deportuje.

U objavi je takođe okrivio svog agenta da je napravio grešku na putnom obrascu koji je koristio za ulazak u Australiju. Njegovi komentari potaknuli su novu istragu zvaničnika.

Đoković, koji je nevakcinisan, nada se da će sledeće nedelje odbraniti titulu na Australijan openu. Viza mu je ukinuta 6. januara ubrzo nakon što je stigao u zemlju zbog pitanja o izuzeću od vakcine koje bi mu omogućilo ulazak.

Đoković: Informacije o mojim aktivnostima moraju biti demantovane

Đoković je izjavio i da su informacije o njegovim aktivnostima koje su prethodile pozitivnom testu na COVID-19 pogrešne i da moraju biti demantovane.

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja", naveo je Đoković u saopštenju koje je objavio na svom nalogu na Tviteru (Twitter).

Teniser se oglasio nakon što su mediji otvorili pitanja o njegovom pridržavanju epidemioloških mera. Đoković je 16. decembra bio pozitivan na COVID-19, ali je nakon toga viđen na javnom događaju iako je bio u obavezi da bude u samoizolaciji.

Đoković je u saopštenju naveo da je 14. decembra prisustvovao košarkaškoj utakmici u Beogradu, nakon koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus.

Teniser je dodao da je, iako nije imao simptome, uradio 16. decembra brzi antigenski test, koji je bio negativan, a da je zbog opreza uradio i PCR test tog dana.

Đoković je potvrdio da je sledećeg dana prisustvovao teniskom događaju u Beogradu i uručivao pehare deci. On je naveo i da je tog dana uradio brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja", naveo je Đoković.

U saopštenju se navodi i da je teniser 18. decembra bio u svom teniskom centru u Beogradu kako bi dao intervju za ’L’ekipu’ u vidu intervja i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za časopis L’Ekip. Sve ostale događaje je, kako se naveo, teniser otkazao.

"Osetio sam obavezu da odradim intervju za L’ekip jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se postarao da držim propisanu distancu i nosio sam masku sve vreme, osim kada su me slikali. Iako sam otišao kući posle intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu", istakao je Đoković.

'Lažne informacije na deklaraciji nenamerna greška'

Australijske pogranične vlasti istražuju i da li je srpski teniser Novak Đoković "lagao" prilikom podnošenja dokumenata, tačnije da nije nigde putovao 14 dana pre ulaska u Australiju.

Predmet njihovog interesovanja je deklaracija, koju je popunio agent u ime Đokovića, jer su postovi na društvenim mrežama sugerisali da je bio u Beogradu na Božić pre nego što je 4. januara iz Španije odleteo za Australiju.

U deklaraciji koju popunjavaju putnici za ulazak u Australiju, podnetoj 1. januara, Đoković je rekao "ne" na pitanje: "Da li ste putovali ili ćete putovati 14 dana pre leta za Australiju?".

Đoković je u saopštenju naveo da je detalje putovanja popunio njegov tim i da se njegov agent "iskreno izvinjava za administrativnu grešku, jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima pre dolaska u Australiju".

"To je bila ljudska greška i definitivno nenamerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija", naveo je Đoković.

On je dodao i da neće iznositi nikakve dalje komentare iz poštovanja prema Vladi Australije i njenim vlastima i trenutnom procesu.

"Uvek je čast i privilegija igrati na Australijan Openu. Australijan Open vole igrači, navijači i zajednica, ne samo u Viktoriji i Australiji, već širom sveta, i samo želim da imam priliku da se borim sa najboljim teniserima na svetu i igram pred jednom od najboljih publika na svetu“, naveo je Đoković.

Sud u Australiji je 10. januara odlučio da prvi teniser sveta bude pušten na slobodu, da je njegova viza važeća i da može da uđe u Australiju.

Sud je na taj način opovrgao odluku australijskih vlasti kojom je Đokoviću bila ukinuta viza jer nije vakcinisan protiv korona virusa. Još, međutim, nije sigurno da će Đoković igrati na Australian Openu koji počinje 17. januara, jer vlada može ponovo da pokuša da ukine vizu.

XS
SM
MD
LG