Dostupni linkovi

Vučić: Vlasti Australije maltretiraju Đokovića


Vučić je u poruci na Instagramu 14. januara rekao da će se Srbija "boriti za Đokovića"
Vučić je u poruci na Instagramu 14. januara rekao da će se Srbija "boriti za Đokovića"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom ponovnog ukidanja vize Novaku Đokoviću da vlasti Australije "maltretiraju" srpskog tenisera.

"Ako ste hteli Novaku Đokoviću da zabranite da po deseti put osvoji titulu, zašto mu odmah niste rekli da ne može da dobije vizu i zašto ga niste vratili odmah? Zašto ga maltetirate i zašto se iživljavate, ne samo nad njim i njegovom porodicom, već nad celom jednom nacijom", rekao je Vučić 14. januara u video poruci na Instagramu.

Ministar za imigraciju Australije Alex Hawke iskoristio je 14. januara diskreciona ovlašćenja i na osnovu javnog interesa ukinuo vizu Novaku Đokoviću, koji nije vakcinisan protiv korona virusa.

Odlukom ministra, Đokoviću je viza ukinuta po drugi put. To su prethodno učinile australijske granične vlasti, ubrzo pošto je teniser 5. januara sleteo u Melburn, navodeći da "nije pružio odgovarajuće dokaze" da bi dobio medicinsko izuzeće.

Nekoliko dana kasnije, sud je poništio odluku Vlade Australije, presudivši da su granični službenici ignorisali ispravnu proceduru kada je on stigao u Australiju.

Premijer Australije Scott Morrison pozdravio je 14. januara odluku ministra o ponovnom ukidanju vize Đokoviću, navodeći da su Australijanci podneli mnoge žrtve tokom pandemije korona virusa i da s pravom očekuju da će rezultat tih žrtvovanja biti zaštićen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u video poruci naveo da se oglasio nakon što je odluku o ukidanju vize pozdravio premijer Australije.

"Začuđen sam zbog činjenice da takve odluke mogu da donose izvršni organi vlasti a posle pravovaljanih sudskih odluka. Napadi i pritisci na Novaka Đokovića, na državljanina Srbije, na Srbina, iz nama nepoznatih razloga dostigli takve razmere da je nemoguće za mene da se ne oglasim", naveo je Vučić.

On je rekao da će se Srbija "boriti za Đokovića" i da bilo kakva odluka u vezi sa njim, neće promeniti "sud našeg naroda o narodu Australije koji izuzetno poštujemo i cenimo, ali ni o Novaku Đokoviću".

Nakon što je Đokoviću viza ukinuta po drugi put, njegovi advokati podneli su zahtev za zabranu deportacije tenisera.

Na ročištu pred sudom u Melburnu 14. januara odlučeno je da Đoković neće biti deportovan do okončanja žalbe na ukidanje vize, kao i da njegov slučaj sada preuzima Savezni sud Australije.

U slučaju da Savezni sud Australije potvrdi odluku Vlade, Đokoviću preti trogodišnja zabrana ulaska u tu zemlju.

Prvi reket sveta trebalo je da igra na Australian Openu, koji počinje u ponedeljak, 17. januara.

Svi na Australian openu, uključujući igrače, njihove timove i gledaoce, moraju da budu vakcinisani protiv korona virusa.

Đoković nije vakcinisan i tražio je medicinsko izuzeće. Nakon što je sud poništio prvu odluku Vlade o ukidanju vize, objavljeni su transkripti Đokovićevih razgovora sa graničnom policijom.

Teniser je izjavio da je 16. decembra 2021. godine bio zaražen korona virusom. Objavljen je i test urađen na beogradskom Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" koji pokazuje da je tada bio pozitivan.

Nakon 16. decembra, Đoković je viđen na javnim događajima iako je bio u obavezi da bude u samoizolaciji, a Australija je pokrenula istragu o tome da li je srpski teniser "lagao" prilikom podnošenja dokumenata za učešće na turniru Australia open.

Đoković je 12. januara priznao da je prekršio pravila izolacije, opisujući to kao "grešku u proceni".

XS
SM
MD
LG