Dostupni linkovi

Demarkacijom do boljeg života na severu


Vizna liberalizacija bi značila i srpskim građanima, koji sa pasošima Koordinacione uprave ne mogu da putuju: Zvečan, sever Kosova

Glasovi za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji Kosova i Crne Gore još nisu sigurni. Vladajuća koalicija još uvek nema potrebnih 80, a Srpska lista, koja je do skora izjavljivala da joj demarkacija nije prioritet, danas nije želela da komentariše da li će glasati.

Skupština Kosova je od prošle nedelje u tri navrata pokušala da raspravlja o ovom sporazumu, ali bezuspešno. Usvajanje Sporazuma o demarkaciji poslednji je uslov koji bi omogućio viznu liberalizaciju za sve građane Kosova, uključujući i srpsku zajednicu.

Građani Severne Mitrovice s kojima smo razgovarali različito komentarišu da li bi Srpska lista trebalo da podrži usvajanje sporazuma.

Jedni smatraju da bi trebalo, jer omogućava slobodu kretanja svim građanima, drugi da ne, jer do vizne liberalizacije neće doći ni tada, dok ima i onih koji kažu da će ključnu ulogu u tome imati Beograd.

Nemanja Jovanović iz Severne Mitrovice kaže da, ukoliko će zaista omogućiti viznu liberalizaciju, sporazum treba podržati.

“Svi znamo, pogotovu srpska zajednica je tretirana kao zajednica drugog reda, da ukoliko će to omogućiti slobodu kretanja kao i ostatku ovog dela Balkana, treba podržati”.

Mensur Toskić smatra da do vizne liberalizacije neće doći ni nakon izglasavanja sporazuma, te da ne bi trebalo glasati.

“Nema ništa od vizne liberalizacije još najmanje 10 godina za Kosovo. To je samo priča. Uvek pričaju tako, a uslovi su da se izvedu pred Specijalni sud. Dok se ne reši to pitanje, šanse nema.”

Njegov sugrađanin Marinko Antić kaže da Sporazum ne treba podržati, jer bi se, navodi, automatski kasnije morala podržati i granica između Srbije i Kosova

“Mi možemo samo da uzmemo viznu liberalizaciju iz Srbije, ali će biti ono kako se drugi dogovore.”

Miodrag Mićović je mišljenja da se Beograd pita, i da je samim tim uzaludno njegovo tumačenje bilo čega.

“S obzirom da Beograd navodno nastupa ovde da štiti interese Srba, ja računam da je to tako. E sad, stvar je na njima (poslanicima). S obzirom da ih je narod izabrao, šta da radimo.”

Predstavnici civilnog sektora iz Severne Mitrovice mišljenja su da bi Srpska lista trebalo da podrži Sporazum o demarkaciji, ali da bi svoje glasove trebalo da uslovi rešavanjem drugih problema Srba i određenim ustupcima za srpsku zajednicu, odnosno da to postignu pregovorima sa vladajućom koalicijom pre samog glasanja.

Tema demarkacije zadire u pitanje suvereniteta i stavlja Srpsku listu u nezavidnu poziciju, smatra aktivistkinja za prava Srba na Kosovu Milica Andrić. Ipak, navodi da je Srpska lista više puta pokazala pragmatičnost u, kako kaže, daleko težim situacijama, i da bi svoje eventualne glasove za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji trebalo da uslovi ukidanjem zabrane upotrebe pasoša Koordinacione uprave na teritoriji Kosova.

“Ovo pitanje srpski politički predstavnici trebalo je da aktuelizuju i pre posete zvaničnika Evropske komisije, jer mislim da je tada propuštena prilika da se dobiju čvrste garancije da tih 100.000 pasoša, koliko ih otprilike ima Koordinaciona uprava izdatih na Kosovu, neće biti isključeni iz eventualne vizne liberalizacije Kosova, kao što su bili isključeni iz vizne liberalizacije za Srbiju 2009. godine.”

Kosovskoj vladajućoj eliti treba 80 glasova za usvajanje Deklaracije o Sporazumu o demarkaciji
Kosovskoj vladajućoj eliti treba 80 glasova za usvajanje Deklaracije o Sporazumu o demarkaciji

Andrićeva kaže da bi usvajanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji, koje bi omogućilo viznu liberalizaciju, trebalo da poboljša slobodu kretanja svih na Kosovu, pa bi zato Srpska lista trebalo da uslovi svoje glasove upravo rešavanjem nekih od problema sa putnom dokumentacijom, ali drugih brojnih problema, koje kako navodi, Srbi generalno imaju u pristupu kosovskim dokumentima.

“Nije nemoguće izglasati ovaj Zakon o ratifikaciji sporazuma bez glasova Srpske liste, ali verujem da bi se premijer osećao daleko sigurnije, ako bi znao da može da računa na svih 10 glasova srpske zajednice. I mislim da Srpska lista to treba da iskoristi, tako što će da traži garancije za neka od prava. Ukoliko odluče da glasaju trebalo bi da uz tu uslugu dobiju i nešto za srpsku zajednicu neke vrste garancija.”

Dušan Radaković, izvršni direktor nevladine organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture kaže za Radio Slobodna Evropa da bi Srpska lista trebalo da podrži Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali da bi za taj, kako navodi, ustupak, trebalo da izdejstvuje neke stvari koje su potrebne za srpsku zajednicu.

“Mnogo zahteva, mnogo problema koje treba da rešavaju. Ako bi sigurno viznu liberalizaciju dobilo Kosovo, značilo bi i srpskim građanima, koji sa pasošima Koordinacione uprave ne mogu da putuju. Ali mislim da je pored pasoša i vizne liberalizacije, potrebno da se i druge stvari izdejstvuju koje su od značaja za srpsku zajednicu.”

Sporazum o demarkaciji su podržale vladajuće stranke i opozicioni Demokratski savez Kosova, ali ne i pokret Samoopredeljenje. Za ratifikaciju je potrebno 80 od 120 glasova. Trenutno, broj poslanika koji su se izjasnili da će podržati sporazum je nešto manji od 80.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG