Dostupni linkovi

Apostolova: Važno ratifikovati Sporazum o demarkaciji


Natalija Apostolova, šefica kancelarije EU na Kosovu
Natalija Apostolova, šefica kancelarije EU na Kosovu

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da je od izuzetne važnosti da se u sredu u Skupštini Kosova ratifikuje Sporazum o demarkaciji.

"To je neophodno", izjavila je ona u utorak nakon rednovnog sastanka sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijom Veseljijem.

"Ratifikacija Sporazuma biće ključni korak za viznu liberalizaciju na Kosovu", kazala je ona, dodajući da Kosovo takođe mora da ima dobre rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Članovi Skupštine moraju sutra da razmišljaju o kosovskim državljanima i kosovskoj omladini. Vizni režim otvara neverovatnu perspektivu za poslove, za studente, za razmenu, za nova radna mesta, donosi nove horizonte za ekonomski razvoj Kosova", istakla je Apostolova, dodajući da Kosovo ne sme da propusti ovu priliku.

Ona je dodala i da bi to bila dobra prilika da se u sredu predsedniku EU Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i komesaru Johanesu Hanu predstavi inkluzivnost Skupštine. Oni će Kosovo posetiti u sredu, nakon Sarajeva.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji istakao je da se liberalizacija viza treba da se desi i da će se ratifikacija Sporazuma biti ispunjena.

"Kosovo i građani imaju potrebu da čuju jednu dobru vest, očekuju je. Siguran sam da ćemo dobru vest doneti sutra, ratifikacijom Sporazuma. Time se ojačava suverenitet naše države", istakao je Veselji.

Skupština Kosova će u sredu po treći put od prošle nedelje pokušati da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Tokom vikenda je postignut dogovor između vladajuće koalicije i opozicionog Demokratskog saveza Kosova za ratifikaciju Sporazuma.

Međutim, još nije postignuta saglasnost 80 poslanika, koliko je inače potrebno za ratifikaciju Sporazuma. Protiv Sporazuma su opozicioni pokret Samoopredeljenje i Srpska lista.

XS
SM
MD
LG