Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Kosova usvojila Nacrt zakona o demarkaciji


Premijeri Duško Marković i Ramuš Haradinaj u Prištini prošle sedmice

Vlada Kosova usvojila je izmene i dopune na Nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, zajedno sa aneksom-dogovorom predsednika Kosova i Crne Gore od petka, a koji predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da će odmah danas poslati zahtev Skupštini za održavanje vanredne sednice.

„Sada tražimo vanrednu sednicu radi diskusije i glasanja za sporazum o demarkaciji. Postoji velika volja da se sednica održi što pre. Zbog konsultacija koje su i dalje u toku, predlažem da se sednica održi u četvrtak u 10 časova. Nadam se da ćemo do tada biti jedinstveni i da ćemo imati maksimalnu podršku za ovako važnu odluku za građane Kosova“.

Vlada je jutros povukla raniji Nacrt da bi ga upotpunila sa aneksom-dogovora.

Trojica srpskih ministara su ponovo bili uzdržani prilikom glasanja o ovom pitanju.

Pred poslanicima će se inače naći sporazum o demarkaciji u vidu Nacrta zakona, te prateća dokumentacija kao što je aneks-dogovor predsednika Kosova i Crne Gore i izveštaj Državne komisije za obeležavanje granice.

U tom izveštaju se inače navodi da je Kosovo sporazumom o demarkaciji izgubilo 8 hiljada hektara svoje teritorije.

Haradinaj je ranije saopštio je da su pre glasanja o Sporazumu o demarkaciji u Skupštini Kosova potrebne konsultacije sa svim parlamentarnim grupama kako bi sednica po tom pitanju bila dobro pripremljena. Rekao je da je za to pitanje važna podrška Srpske liste i pokreta Samoopredeljenje.

Iz Srpske liste su za RSE rekli da im demarkacija nije prioritet, već da je veći prioritet formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Za ratifikaciju ovog sporazuma potrebno je 80 od 120 glasova poslanika.

Vladajuća koalicija broji 61 glas, uključujući 20 glasova manjinskih zajednica.

Sporazum podržava opozicioni Demokratski savez Kosova sa 27 poslanika, ali ne i pokret Samoopredeljenje sa 32 zastupnika.

Deset glasova Srpske liste i dalje je upitno.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović rekao je da Sporazumom o granici Crne Gore i Kosova postoji mogućnost da se utvrde neke tehničke korekcije granične linije, ali nema nikakvih posebnih promjena.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG