Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Apostolova: Impresivan napredak Kosova u procesu liberalizacije viza


Natalija Apostolova, šefica Misije EU na Kosovu

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova je ocjenila da je u poslednje vreme na Kosovu postignut impresivan napredak u ostvarivanju kriterijuma za proces liberalizacije viza, prenosi Beta.

"Kosovo je uradilo impresivan posao ispunjavajući 93 od 95 uslova za liberalizaciju viza. Mislim da smo ovih dana imali vrlo pozitivna kretanja. Zaokružujemo glasove za demarkaciju (granične linije s Crnom Gorom), i nadam se da će se to dogoditi sutra ili prekosutra", kazala je Apostolova na konferenciji "Foruma 2015" u Prištini.

Rekla je da je u petak bio sastanak sa svim poslaničkim grupama, osim sa Srpskom listom, dok je samo kod Samoopredeljenja nije bilo saglasnosti za demarkaciju.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje sledeći uslov za liberalizaciju viza, kazala je Apostolova.

Najavila je sastanak s političkim predstavnicima Kosova da bi se olakšao proces glasanja zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji, koji je sada glavni uslov za proces liberalizacije viza.

Istovremeno Vlada Kosova je danas povukla Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom kako bi posle podne parlamentu dostavila novi zakonski predlog.

Premijer Haradinaj je na sednici Vlade rekao da će se sednica Skupštine o zakonu o ratifikaciji sporazuma održati sutra ili prekosutra, jer, kako je naveo "nemamo mogućnosti da više čekamo".

XS
SM
MD
LG