Dostupni linkovi

Još jedna predizborna predstava?


Dan Republike Srpske (RS), koji je Ustavni sud još prije više od dvije godine proglasio neustavnim, i ove godine svečano je obilježen između ostalog i velikim defileom u Banjaluci.

Analitičari kažu da će proslava neustavnog praznika između ostalog poslužiti i u predizborne svrhe, ali i da je to očigledan primjer dobro osmišljenog koncepta otpora državi Bosni i Hercegovini.

Ključni je problem nepostojanje pravne države, jer je samo u takvoj situaciji moguće protiviti se institucijama države.

Svečani defile uprkos neustavnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Uz defile policije, lovačkih društava i brojnih kulturnih i sportskih institucija, okićene centralne gradske ulice entitetskim zastavama i govore entitetskih zvaničnika Republika Srpska proslavila je praznik koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Tako nešto može da se dogodi samo u državama u kojima se institucije ne poštuju, a termin pravna država ne postoji, ocjenjuje profesor Esad Bajtal, dodajući da to nije nikakva novost u Bosni i Hercgovini.

"Sada je problem kada će ta pravna država doći. A to ne zavisi od nas, ne od građana Bosne i Hercegovine, već od međunarodne zajednice, koja je BiH stvorila ovakvu kakva je upravo tim Dejtonskim sporazumom. Ima načina da to uradi da ovo drušvo funkcioniše na isti onaj način i isti onaj modus na koji funkcionišu države međunarodne zajednice. Mislim na demokratske, civilizirane države gdje se poštuju zakoni, gdje vladaju zakoni, a ne ljudi i ne njihovi kaprici", kaže Bajtal.

Za kolumnistu iz Banjaluke Dragana Bursaća, direktan razlog ovogodišnje proslave Dana Republike Srpske su izbori. Taj dan se koristi za promociju i samopromociju entitetskih političkih zvaničnika.

Bursać primjećuje da na ovogodišnjoj proslavi nije bilo predsjednika Srbije, te da je patrijarh Irinej u svojoj izjavi bio okrenut više Rusiji.

"Što na neki način ukazuje i sugeriše da se Republika Srbija, ajde da kažemo ne direktno, ali indirektno orgađuje od ovakvih nelegalnih svetkovina. Pa onda vam ovo dođe kao neka usamljena nelegalna žurka koju mi plaćamo svojim poreskim parama", objašnjava Busać.

Analitičar iz Banjaluke Velizar Antić kaže da su tenzije oko proslave Dana RS ove godine mnogo manje, vjerovatno, po njegovom mišljenju, i zbog činjenice da u paradi oragnizovanoj tim povodom ove godine nisu učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH, a koji dolaze iz RS. I Antić vjeruje da se proslava entitetskog dana koristi u predizborne svrhe.

"Znači za deset mjeseci nas očekuju izbori, tako da sve što se radi, radi se sa tim ciljem i u svrhu tih izbora. Tako da definitivno se to koristi i u svrhu predizborne kampanje", navodi on.

Ustavni sud je ocijenio da je proslava Dana RS-a 9. januara diskriminišuća po građane tog bh. entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan obilježavala i krsna slava RS-a - Sveti arhiđakon Stefan.

"U ovom dijelu Bosne i Hercegovine postoje i oni koji se ne slažu sa tim da se ovdje država BiH minimizira ili negira, a to je da se ne poštuje odluka Ustavnog suda o nelegalnosti, odnosno neustavnosti 9. januara kao dana ovog entiteta, koji mi kao građani ovog entiteta ne prihvatamo", kaže bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Ustavni sud BiH je krajem 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima RS-a prema kojima se 9. januar proslavlja kao Dan Republike i ta odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je objavljena u Službenom glasniku RS-a.

U RS-u je 25. septembra 2016. održan, takođe od Ustavnog suda BiH osporeni referendum na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan RS-a, a mjesec dana kasnije, 25. oktobra 2016. godine, Narodna skupština RS-a je usvojila Zakon o Danu RS-a. Prema novom zakonu, Dan Republike se obilježava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG