Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Završen defile, Dodik poručio da želi da RS i Srbija budu jedno


Povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci je održan svečani defile u kojem je učestvovalo 1.800 učesnika.

Na čelu kolone bili su pripadnici Specijalne policije RS, za njima još osam ešalona pripadnika MUP RS, a potom još 33 ešalona pripadnika ratnih vojnih invalida, vatrogasaca, poštara, lovačkih udruženja, studenata, civilne zaštite, crvenog krsta, sportskih klubova, kulturno-umetničkih udruženja i drugi. Na kraju kolone bili su pripadnici "Noćnih vukova".

Po završetku svečanog defilea intonirane su himne RS i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde", a potom se okupljenim učesnicima defilea i građanima obratio predsednik RS.

Dodik je rekao da je današnje okupljanje u Banjaluci organizovano u čast 9. januara – "dana kada je srpski narod na ovim prostorima otvario svoju istorijsku težnju - Republiku Srpsku".

"Srpski narod se, boreći se za slobodu, borio za svoju državu. Srpski narod je uvek tamo gde je imao svoju državu, imao i svoju slobodu", kazao je on.

Dodik je istakao da srpski narod danas "ima dve države – RS i Srbiju", izražavajući Srbiji zahvalnost što je uvek, a i danas bila sa srpskim narodom sa ove strane Drine.

"Želim da RS i Srbija budu jedno. RS se ne može ukinuti, današnji događaj je poziv za mir među ljudima, različitim nacijama i verama", izjavio je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, poslavom 9. januara RS odaje poštu svima koji su položili svoje živote za njeno stvaranje, ističući da to niko ne može ni osporiti ni zabraniti.

Proslavi Dana RS, osim najviših zvaničnika RS, prisustvuju i ministari odbrane i unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Srbije Ljubiša Diković, kao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

U Banjaluku je povodom Dana RS stigao predsednik Južne Osetije Anatalij Bibilov, kao i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina.

Ustavni sud BiH je krajem 2015. godine doneo odluku prema kojem je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminišuće po građane ovog bh. entiteta, jer se tada obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Vlasti RS su u septembru 2016. godine održale referendum na kojem su građani glasali da 9. januar i dalje bude Dan RS, mada je Ustavni sud BiH zabranio održavanje tog referenduma.

U novembru 2016. godine Narodna skupština RS usvojila je izmene Zakona o praznicima, prema kojem 9. januar više nije državni praznik, već praznik neobavezujućeg i sekularnog karaktera.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG