Dostupni linkovi

Banjalučke poruke o samostalnosti i jedinstvu


Svečani defile uprkos neustavnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Svečani defile uprkos neustavnosti

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je danas - na Dan RS koji se obilježava uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je neustavan - kako je cilj što veća samostalnost tog bh. entiteta, te najavio da će na referendumu biti donesen novi ustav RS. Iz Ureda visokog predstavnika podsjetili su da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštivati, a iz SDP BiH traže da se 9. januar proglasi "danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinile vlasti RS".

Po Dejtonskom sporazumu Republika Srpska je država, a BiH državna zajednica, možda više zajednica država, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 9. januara kao Dana RS.

"Zašto i za koga onda Ustavni sud BiH sve vrijeme donosi odluke s ciljem da konfederalno uređenje BiH transformiše u unitarno, dajući podršku nametnutim i neustavnim institucijama na nivou BiH", upitao je Dodik.

On je poručio da se Republika Srpska neće odreći prava na referendum kao odraz narodne suverenosti, već da će se, naprotiv, tražiti odluka naroda svaki put kada se ocijeni da je ugrožena suštinska osnova RS i njena neotuđiva prava.

"Nećemo biti avanturisti pa srljati u neizvjesnost, tražićemo i čekati jedinstvo svih političkih partija. Referendum je naše ustavno i zakonsko pravo, koje nam niko ne može oduzeti. U narednom periodu na referendumu ćemo donijeti i novi Ustav Republike Srpske, koji je većim dijelom napisan i u skladu je sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik.

On je prethodno novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci kazao da će najavljena Deklaracija o zaštiti srpskog naroda Srbije i RS formalno biti Aneks Sporazuma o Specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS, koji će do polovine februara usvojiti i zajedno promovisati.

Deklaracija, kako je kazao, "na institucionalan način uokviruje i daje odgovor na izazove i istorijske dileme, koje su neki pokušali da podmetnu u istoriji, da razbiju srpski identitet i korpus time što su Srbe u BiH zvali bosanskim Srbima".

"Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi, dio jednog jedinstvenog naroda, sa jednim jezikom i kulturom", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, "stručnjaci iz Srbije i RS, koji su radili na Deklaraciji, jedinstveni su u ocjeni da je napravljen kvalitetan dokument, koji će usvojiti parlamenti Srbije i RS i tako na najblji način institucionalno uvesti novu praksu i instituciju u srpski nacionalni život, gdje god Srbi postoje".

Dodik je još pozvao da se Srbima iz RS "omogući da u što kraćim procedurama dobiju državljanstvo Srbije", te da predstavnici Srba iz okruženja, dijaspore, budu zastupljeni i u zakonodavnim organima vlasti u Srbiji. On je podsjetio na praksu Hrvatske i Mađarske, koje su dale državljanstvo Hrvatima i Mađarima ma gdje da žive, te ocijenio da bi to mogao da bude novi korak i opšte srpske integracije, koja je neophodna.

"Danas kada slavimo Dan Republike mi smo zahvalni i Srbiji, jer je uvijek, kao i danas sa nama. Srpski narod danas ima dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je potom Dodik na svečanom defileu u Banjaluci, naglasivši kako "svi znaju da je Srpska sa Srbijom jedno".

Obilježavanje Dana RS
Obilježavanje Dana RS

Na obilježavanju Dana RS danas, međutim, nema predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, niti premijerke Ane Brnabić, a prisutni su potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih posvova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vučić je u čestitki koju je poslao Dodiku naveo da će "Srbijа uvek biti uz Republiku Srpsku, pružаjući joj iskrenu i nesebičnu podršku i negujući ekonomske i nerаskidive kulturne i duhovne veze", te poželio Republici Srpskoj postojаnost i dugovečnost".

I patrijarh srpski Irinej, koji je danas u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju, poručio je da "treba sačuvati Republiku Srpsku jer je to jedini način da se na ovim prostorima održi narod srpski sa svojim imenom i kulturom".

"Blagodarimo Gospodu što je Republici Srpskoj podario čoveka koji se lavovski bori za svoj narod", poručio je patrijarh.

Zvaničnici na obilježavanju Dana RS
Zvaničnici na obilježavanju Dana RS

Dodik je danas, na Dan RS, bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dodijelio orden "za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, RS i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u poslijeratnom razvoju RS". Nikolić je, pak, kazao kako su za jednog predsjednika Srbije dva najveća izazova RS i Kosovo.

Predsjednik RS odlikovao je i vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije Hansa Kristijana Štrahea za jačanje odnosa Austrije i RS, te zamjenika gradonačelnika Beča Јohana Gudenusa. Reditelj Emir Kusturica, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić odlikovani su za doprinos razvoju i afirmaciji RS, te učvršćenje mira i međunarodne saradnje.

U Banjaluci je danas i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, a zanimljivo je da je na obilježavanje Dana RS stigao Anatolij Bibilov, lider Južne Osetije, koju je nedavno austrijski diplomata i političar, te bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, uporedio sa RS.

"RS pod vodstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolovana, te je dovedena u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope", rekao je Petrič.

Sam Biblov u Banjaluci je danas poručio da je "Rusija Južnoj Osetiji, kao i Republici Srpskoj, najveći prijatelj".

Ovogodišnji 9. januar obilježio je politički sukob predsjednika RS Milorada Dodika i srpskog član Predsjedništva BiH Mladena Ivanića oko učešća pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u proslavi.

Nezadovoljan prošlogodišnjim učešćem srpskih pripadnika OSBiH, Dodik je poručio da ove godine nisu poželjni. Tako su danas ispred zvaničnika u Banjaluci prodefilovali pripadnici Specijalne policije RS, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, te ratni vojni invalidi, vatrogasci, poštari, članovi lovačkih udruženja, studenti...

Svečani defile u Banjaluci
Svečani defile u Banjaluci

Ustavni sud BiH 2015. godine utvrdio je da je 9. januar kao praznik neustavan, jer je diskriminatorski prema građanima tog bh. entiteta koji nisu Srbi.

I referendum o 9. januaru, proveden u septembru 2016. godine, na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se ovaj datum i dalje obilježava kao Dan RS-a, Ustavni sud BiH takođe je osporio. Nakon toga Narodna skupština RS-a je u oktobru 2016. godine usvojila Zakon o Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.

Taj zakon će pred Ustavnim sudom BiH, kako je juče dogovoreno, osporiti zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a i delegati u Vijeću naroda tog entiteta iz koalicije Domovina (Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost).

"Smatramo da je neprihvatljivo da se nastavi obilježavati jednostrano 9. januar kao dan entiteta. Imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH koje je jasno rekla da se taj datum ne može obilježavati kao entitski praznik i imajući uvidu stav Venecijanske komisije, smatramo da je neprihvatljivo to činiti u budućnosti", kazao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Obilježavanje Dana RS
Obilježavanje Dana RS

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) ponovili su raniji stav da nemaju ništa protiv toga da RS ima svoj dan, ali da Dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

Ustavni sud BiH razmotrio je usklađenost 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan, a odluke tog suda su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati, podsjetio je portparol OHR-a u BiH Mario Brkić.

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju s neophodnih reformi.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija BiH) zatražio je da se u dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma uvrsti Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike Srpske".

Bećirović je naveo kako je "presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za: agresiju na Republiku BiH, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG