Dostupni linkovi

Dodik: Oružane snage BiH neće učestvovati na obilježavanju Dana RS


Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik izjavio je da Oružane snage Bosne i Hercegovine više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a.

"Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana RS-a. Ne želim više da imam polemiku o ovome", rekao je Dodik za Televiziju K-3.

Naveo je da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast entiteta RS u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju tzv. Dana RS-a.

"Počasni vod ćemo promovisati na Dan RS-a i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše", istakao je Dodik.

Naglasio je da Srbi iz političkih razloga moraju biti prisutni u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a. Uprkos tome, vlasti iz manjeg bh. entiteta nastavile su praksu obilježavanja, a pravosudni organi BiH do sada nikoga nisu procesuirali zbog toga.

"I dalje ćemo slaviti naš praznik, a 9. januara naredne godine imat ćemo veliku svečanu akademiju. Bit će organizovana manifestacija, kada ćemo postrojiti naše veterane i ono čime raspolažemo jer želimo da narod shvati da je RS spremna i da se brani", rekao je Dodik.

Pozvao je sve Srbe da 9. januara istaknu zastave RS-a i da bude proslavljena sloboda.

O svemu se oglasila i Partija demokratskog progresa (PDP) koja je saopštila da je stavom da vojnici Oružanih snaga BiH ne treba da prisustvuju obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a, Dodik ispunio silnu želju i Bošnjaka i stranaca koji su prošle godine pokušali na sve načine da ospore ovakav način proslave.

Iz PDP-a kažu da su prošle godine, kada je zbog silnih pritisaka "proradio srpski inat", bili ponosni na postrojene vojnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka koji baštini tradiciju Vojske RS-a.

"Za razliku od vlasti u RS-u, mi se ponosimo srpskim vojnicima i oficirima, kao i Srbima u Federaciji BiH koje su oni zaboravili", navode iz PDP-a.

Iz ove stranke su pozvali srpske vojnike i oficire u Oružanim snagama BiH da, kao i do sada, "pokažu gordost, dostojanstvo i ponos".

XS
SM
MD
LG