Dostupni linkovi

Dodik: Oružane snage BiH neće učestvovati na obilježavanju Dana RS


Milorad Dodik, predsjednik RS
Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik izjavio je da Oružane snage Bosne i Hercegovine više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a.

"Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana RS-a. Ne želim više da imam polemiku o ovome", rekao je Dodik za Televiziju K-3.

Naveo je da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast entiteta RS u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju tzv. Dana RS-a.

"Počasni vod ćemo promovisati na Dan RS-a i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše", istakao je Dodik.

Naglasio je da Srbi iz političkih razloga moraju biti prisutni u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a. Uprkos tome, vlasti iz manjeg bh. entiteta nastavile su praksu obilježavanja, a pravosudni organi BiH do sada nikoga nisu procesuirali zbog toga.

"I dalje ćemo slaviti naš praznik, a 9. januara naredne godine imat ćemo veliku svečanu akademiju. Bit će organizovana manifestacija, kada ćemo postrojiti naše veterane i ono čime raspolažemo jer želimo da narod shvati da je RS spremna i da se brani", rekao je Dodik.

Pozvao je sve Srbe da 9. januara istaknu zastave RS-a i da bude proslavljena sloboda.

O svemu se oglasila i Partija demokratskog progresa (PDP) koja je saopštila da je stavom da vojnici Oružanih snaga BiH ne treba da prisustvuju obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a, Dodik ispunio silnu želju i Bošnjaka i stranaca koji su prošle godine pokušali na sve načine da ospore ovakav način proslave.

Iz PDP-a kažu da su prošle godine, kada je zbog silnih pritisaka "proradio srpski inat", bili ponosni na postrojene vojnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka koji baštini tradiciju Vojske RS-a.

"Za razliku od vlasti u RS-u, mi se ponosimo srpskim vojnicima i oficirima, kao i Srbima u Federaciji BiH koje su oni zaboravili", navode iz PDP-a.

Iz ove stranke su pozvali srpske vojnike i oficire u Oružanim snagama BiH da, kao i do sada, "pokažu gordost, dostojanstvo i ponos".

XS
SM
MD
LG