Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Promena kursa Beograda prema Banjaluci?


Dvoje najviših funkcionera Srbije - predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić neće prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske (RS) u Banjaluci.

Kako je za Radio Slobodna Evropa rečeno u Vladi Srbije, ispred nje će prisustvovati potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, a u Banjaluku ide i bivši predsednik Tomislav Nikolić, danas predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kome će, kako je najavljeno, predsednik bh. entiteta tom prilikom uručiti i orden.

Ovakav sastav delegacije Srbije, analitičari vide kao novinu, koja, kako tumače, može da nagovesti i promenu kursa kada su u pitanju odnosi Beograda i Banjaluke.

Ove godine se 9. januaru, Danu Republike Srpske, koji je predmet ozbiljnih sporenja u Bosni i Hercegovini i negodovanja dela međunarodne zajednice, u Srbiji očigledno daje manji značaj.

O tome pre svega svedoči sastav delegacija koje su je predstavljale prethodnih godina.

Januara 2016. u Banjaluci je bio Aleksandar Vučić, tada predsednik Vlade, uz koga je došao i veliki broj ministara.

Vučić u Banjaluci povodom Dana RS
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Godine 2017, obeležavanju ovog datuma prisustvovao je Tomislav Nikolić, tada predsednik države, a ove godine aktuelni predsednik Aleksandar Vučić je poslao čestitku.

„Ovo sada je stvarno jedna značajna promena u praksi“, primećuje Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam. Popov ipak smatra i da treba biti oprezan u takvom tumačenju jer bi takav zaokret, kada se pogledaju odnosi Srbije i RS-a, predstavljao i veliko iznenađenje.

„Zato što je sve do sada, evo i pred samu Novu godinu, Dodik bio učesnik u svim značajnijim događajima koji su se dešavali u Srbiji i on je, maltene, više boravio u Srbiji nego u Banjaluci... Tako da, ako je to nagoveštaj nekog preokreta, onda treba da sačekamo da vidimo šta će se dalje dešavati“.

U izjavama srpskih zvaničnika se posebni odnosi sa bh. entitetom Republika Srpska, uvek ističu kao posebno važni, a to se moglo čuti i u ponedeljak, od pojedinih ministara Vlade Srbije. Tako je ministar zadužen za inovacije i tehnologije i predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović, rekao da će Srbija „braniti postojanje Republike Srpske više i jače nego ikada pre“.

U saopštenju ovog ministra Vlade Srbije, Republici Srpskoj se želi da „jača institucije, ekonomiju i veze sa Srbijom i Rusijom“.

Predsednik Srbije je u čestitci RS naveo da čvrsto veruje u volju i istrаjnost Milorada Dodika dа obezbedi prosperitet i blаgostаnje RS "ujedno čuvаjući mir i stаbilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini."

Kako je Vučić naveo, Srbijа će uvek biti uz Republiku Srpsku, pružаjući joj iskrenu i nesebičnu podršku i negujući ekonomske i nerаskidive kulturne i duhovne veze.

Ranije prisustvo najviših državnih zvaničnika obeležavanju 9. januara, među bh. političarima je tumačeno kao mešanje u unutrašnje stvari BiH, s obzirom da je Ustavni sud te zemlje Dan RS utvrdio neustavnim, kao i referendum o tom datumu koji su vlasti RS-a naknadno sprovele.

Manje formalna delegacija Srbije ove godine se zato, prema mišljenju Popova, može tumačiti i kao posledica upozorenja koja su stizala „sa strane“.

Rezultat pritiska, a ne promene politike: Milivoj Bešlin
Rezultat pritiska, a ne promene politike: Milivoj Bešlin

Istoričar Milivoj Bešlin takođe vidi razloge u međunarodnom pritisku, ali i u tome što bi, kako kaže, odlazak predstavljao i „suprotstavljanje ustavnom poretku susedne države“.

„Tako da ja ovo snižavanje stepena državne delegacije Srbije koja ide u Banjaluku na proslavu protivuustavnog dana republike, smatram ne nekakvim strateškim opredeljenjem Srbije da bude konstruktivna u tim unutrašnjim kontradikcijama ili da prestane čak da daje podršku Dodikovim separatističkim namerama, nego je u pitanju samo taktičko povlačenje da prosto pritisak na samog Vučića ili na predsednicu Vlade ne bi bio prevelik, odnosno da bi smanjili pritisak na sebe. Mislim da zaista nije u pitanju ništa suštinski“, ocenjuje Bešlin.

Milorad Dodik je povodom Dana Republike Srpske pripremio i orden za Tomislava Nikolića, zbog, kako je objašnjeno, „naročitih zasluga u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji posleratnom razvoju Republike Srpske“.

Aleksandar Popov kaže da to ne čudi i da je Nikolić, dok je Vučić gledao da „spušta loptu“, otvoreno podržavao Dodikove stavove.

„Nikolić je prošle godine otvoreno rekao da i on sanja isti san kao i Dodik da jednog dana Drina bude samo fizička granica između Republike Srpske i Srbije i da to bude zajednička država. Tako da je to sad samo nagrada za njegovu takvu otvorenu podšku tendencijama koje ispoljava Dodik da RS jednog dana izađe iz BiH“, rekao je Popov.

Mada delegacija Srbije u Banjaluku ne ide u najvišem sastavu, u danima kada se obeležava Dan RS-a iz Beograda je stigla vest da je „zajednička deklaracija Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda spremna za potpisivanje i usvajanje“.

To je rekao generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, koji je dodao kako očekuje da će taj dokument – o čijoj se potrebi diskutovalo u delu javnosti, a koji je nazvao „aneksom Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama“, biti usvojen 15. februara kada se obeležava Sretenje.

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom profesionalno se bavi od 2005. godine u RTV B92. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi 2010. gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG