Dostupni linkovi

Dačić pred SB: Šta je Gutereš odgovorio Hejli


Ivica Dačić pred Savetom bezbednosti UN, fotoarhiv

Odluka Prištine da uvede porez od deset odsto na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova, dodatno su povećale tenzije između Beograda i Prištine, rekao je šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj se razmatrao tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

"Nedavno usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova, koji bi trebalo da unaprede njihovu snagu i zonu odgovornosti, izazvalo je nove tenzije. To pitanje se mora pažljivo regulisati kako bi koraci koji će se preduzeti bili rezultat političkog procesa u kojem učestvuju svi uz poštovanje odgovarajućih zakonskih regulativa", rekao je Tanin.

Za odluku o uvođenju poreza naveo je da stvorila nestabilnost za firme i građane.

On je ocenio da je evropska perspektiva velika motivacija za političke lidere na obe strane. Dodao je da je za UNMIK prioritet izgradnja poverenja među ljudima i zajednicama na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Zajednica srpskih opština (ZSO), koja je po njegovim rečima stub Briselskog sporazuma, nije formirana ni posle 2000 dana, da nisu stvoreni uslovi za povratak 200 hiljada interno raseljenih, da nije počeo sa radom Specijalni sud za ratne zločine, te da nije razrešeno ubistvo srpskog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

"Neprihvatljivo je da se u trenucima dok se vodi dijalog o pronalaženju rešenja istovremeno donose radikalne i dalekosežne, jednostrane odluke", rekao je Dačić govoreći o donošenju zakona o bezbednosnim snagama Kosova.

Srpski šef diplomatije je takođe kritikovao i dodatni porez koji je Priština uvela na robu iz Srbije.

"Priština je u maniru očajnika prošle nedelje uvela dodatni porez od 10 odsto na proizvode iz Srbije kao kaznu za naše spoljnopolitičke aktivnosti, kršeći pro tome najgrublje pravila CEFTA-e (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini), kojom trenutno predsedava", izjavio je Dačić.

On je ocenio da je Priština umesto da se usredsredi na dijalog, fokusirana na pokušaje da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Neće Priština u INTERPOL da bi se borila protiv kriminala već da bi se predstavila kao nezavisna država. Prištini nije smetalo što nije članica INTERPOL-a da u roku od 24 sata izruči Turskoj tzv. guleniste", rekao je Dačić.

Dačić je uputio pitanje generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu da li je i šta odgovorio odlazećoj ambasadorki SAD-a Niki Hejli na njeno pismo u kojem ga je pozvala da se započne izlazna strategija UNMIK-a.

"Gotovo svi za ovim stolom podržavaju međunarodno prisustvo u Bosni i Hercegovini gde bezbednost građana nije ugrožena. Kako je onda tamo potrebno međunarodno prisustvo, a na Kosovu i Metohiji nije potrebno", upitao je Dačić.

Ambasadorka Kosova u SAD-u Vljora Čitaku izjavila je da je Rezolucija 1244 prevaziđena i da više nema potrebe za postojanjem UNMIK-a i sednicama SB o Kosovu.

Čitaku: Ponovo pročitajte Rezoluciju 1244
Čitaku: Ponovo pročitajte Rezoluciju 1244

"Kosovo se promenilo od 1999. godine. UNMIK više nije misija za očuvanje mira, a svakako nije ni administrativna misija. Pozivam vas da ponovo pročitate Rezoluciju 1244 i videćete da se ona odnosi na svet koji je davno nestao", rekla je Čitaku pre Savetom bezbednosti.

Ona je rekla da je odluka o formiranju oružanih snaga "suverena odluka Kosova" i da taj potez Prištine nije sa ciljem eventualne invazije već da bi se doprinelo regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

"Niko nema pravo veta na uspostavljanje kosovskih oružanih snaga, to je naša suverena odluka, o tome neće biti dijaloga sa Srbijom. Ta odluka nije kršenje Rezolucije 1244", ocenila je Čitaku.

Za uvođenje kosovskih taksi od deset odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kosovska ambasadorka u SAD-u kaže da je to bila "neizbežna mera" jer je Srbija dampingom kršila CEFTA-u.

"Naš ministar je poslao brojna pisma kolegama u Srbiji i BiH na koja nije bilo odgovora", navela je ona.

Govoreći o zahtevu za prijem u INTERPOL, Čitaku je rekla da Kosovo mora da postane članica INTERPOL-a.

"Oni koji opstruišu članstvo Kosova u INTERPOL-u, pomažu organizovanom kriminalu i teroristima. Da li želite da budete na toj listi?", upitala je kosovska ambasadorka.

Ona je iznela tvrdnju da je u septembru zamalo umrla jedna beba zato što je srpska kontrola leta odbila da dozvoli preletanje aviona preko Srbije koji je trebalo da sleti u Prištinu "uprkos tome što je čovek u njemu spasavao život te bebe".

Čitaku je poručila da će Kosovo ostati posvećeno svim sporazumima potpisanim sa Srbijom u Briselu, ali je navela da Srbija konstantno nije sprovodila dogovoreno od energetskog sporazuma do priznavanja kosovskih diploma.

"Dijalog je jedini mogući put, ali on nikada neće biti vođen o pravu Kosova da postoji kao država. Dijalog je o miru, pomirenju i uzajamnom priznanju", rekla je Čitaku.

Vljora Čitaku je pomenula i posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu u septembru.

"Nažalost, umesto da tu priliku iskoristi da pošalje poruke mira, srpski predsednik je hvalio (nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana) Miloševića, osobu odgovornu za podsticanje najstrašnijih tragedija u Evropi nakon Drugog svetskog rata", rekla je Čitaku.

Ambasadorka Velike Britanije u UN-u Karen Pirs rekla je da Velika Britanija želi veći i brži napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da svi predlozi budu usmereni na povećanje stabilnosti na terenu i bezbednosti građana. Ona je poručila da Velika Britanija podržava ulazak Kosova u Interpol i pozvala druge zemlje da to podrže, rekavši da je kosovska policija pozitivan primer napretka od 1999. do danas. Dodala je da London podržava smanjenje UNMIK-a i smanjenje broja rasprava o tome pred SB UN.

Ambasador Rusije Vasilij Nebenzja rekao je da zbog "veoma zabrinjavajuće" situacije na terenu pažnja međunarodne zajednice prema Kosovu ne sme da bude umanjena, dodajući da UNMIK predstavlja "oči i uši" međunarodne zajednice na Kosovu.

Nebenzja: Veoma zabrinjavajuća situacija na terenu
Nebenzja: Veoma zabrinjavajuća situacija na terenu

Nebenzja je naveo da pokušaji Prištine da osnuje vojsku predstavljaju kršenje Rezolucije 1244 i pozvao "Prištinu i njene međunarodne sponzore" da prekinu s tim aktivnostima.

On je izjavio da Priština već pet godina sabotira stvaranje Zajednice srpskih opština, dok je Beograd rekao da je ispunio sve obećano, pomenuvši integrisanje srpskih policajaca i sudija u kosovski sistem i davanje pozivnog broja Kosovu.

Kini, koja je 1. novembra preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti, uvrstila je u dnevni red Kosovo i UNMIK nakon što Velika Britanija u avgustu to nije uradila uz objašnjenje da je situacija na terenu mirna.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG