Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski pozivni broj na čekanju


Rok za prelaz na 383 bio je juni ove godine

Piše: Nadie Ahmeti (Priredila: Amra Zejneli Loxha)

Operatori mobilne telefonije na Kosovu, Vala i IPKO, još uvek ne mogu da u potpunosti pređu na pozivni broj 383. Kako iz ovih kompanija kažu, to je zbog njihovih odnosa sa međunarodnim operaterima.

O tome su dve kompanije obavestile i kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije Kosova, ARKEP. Prema ARKEP-u, zadnji rok za prelaz na 383 je 31. oktobar, koji je već jednom bio pomeren.

Kosovo je pozivni broj dobilo u decembru 2016. od Međunarodne unije za telekomunikacije, a što je bio rezultat briselskog dijaloga Prištine i Beograda. Rok za prelaz na 383 bio je juni ove godine, ali na zahtev mobilnih operatera, on je pomeren za kraj oktobra.

Portparol Telekoma Kosova Arsim Biljali navodi da, i pored svih napora da se ovo pitanje reši, prelaz na 383 ne zavisi samo od volje i tehničkih resursa Telekoma, već i od saradnje sa spoljnim partnerima.

"Uzimajući u obzir složenost ove situacije, kao i naše ciljeve u implementaciji koja predviđa i određene investicije u infrastrukturi Telekoma Kosova, sad za sad potpuni prelaz na 383 je i dalje otvoreno pitanje, a o svemu što sledi biće upoznat i ARKEP", naveo je on.

Ovaj operater inače koristi pozivni broj Maroka 377.

Iz mobilne telefonije IPKO koja koristi slovenački pozivni broj 383 kažu da je ova kompanije aprila ove godine prešla na 383, kako njihova mobilna, tako i fiksna telefonija.

Kako ističe Edona Zogu, odgovorna za odnose sa javnošću, korisnici IPKO-a u slučaju međunarodnih odlaznih poziva figuriraju jedino pod pozivnim brojem 383.

"Stari pozivni broj 386 može lako da se okonča 1. novembra, ali jedini problem ostaje sa operaterima različitih država sveta koji još uvek nemaju međunarodni sporazum za pozivni broj Kosova, i zbog toga, njihovi klijenti ne mogu da ostvare pozive sa 383. Kako bi naši klijenti bili dostupni svima, tražili smo od ARKEP-a da odloži rok za zatvaranje starog pozivnog sve dok se o tome ne postigne saglasnost sa svim međunarodnim operaterima", kazala je Zogu.

Krešnik Gaši, direktor Saveta ARKEP-a, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da pitanje međunarodnih sporazuma pripada operaterima mobilne telefonije i da se odnosi na njihovu recipročnu saradnju.

"Oni su imali dovoljno vremena da to urade do sada, s obzirom da je ovaj proces trebao da se okonča u roku od 18 meseci", kazao je Gaši. On je dodao da je država Kosovo ispunila svoje obaveze prema operaterima u trenutku kada je pozivni broj 383 bio objavljen u biltenu ITU-a.

Da li će rok ponovo biti pomeren, odlučiće se naknadno, pošto se bude izvršila analiza zahtev o izazovima sa kojima se suočavaju mobilne telefonije.

Nepostojanje pozivnog broja i upotreba stranih Kosovu je donelo velike troškove do sada - više od 220 miliona evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG