Dostupni linkovi

Veljovića sumnjiče za veze sa mojkovačkim duvanskim klanom


Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije Crne Gore
Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije Crne Gore

Dugogodišnji direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović, koji je uhapšen 24. jula, sumnjiči se za pomoć Aleksandru Mrkiću u krijumčarenju cigareta.

Mrkića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije koja se bavi švercom cigareta.

Veljović je pred tužilaštvom odbacio ove optužbe, potvrdio je njegov advokat Nikola Martinović.

"Veljović ni na jedan način nije pomogao Mrkiću da dobije bilo kakvu povjerljivu informaciju, što tužilaštvo sumnja. On nema nikakve krivice ni doticaja sa Mrkićem ", rekao je Martinović 24. jula.

Policija i dalje traga za Mrkićem, koji se, kako je rekao direktor policije Nikola Terzić, ne nalazi u Crnoj Gori.

U istoj akciji su uhapšeni Aleksandrov brat Nikola Mrkić i Mujo Nikočević.

Prema Terzićevim riječima, povod za formiranje predmeta u kojem su osumnjičeni Veljović, Mrkić i još dva lica je prepiska iz kriptovane SKY aplikacije.

Podgoričke Vijesti su nedavno objavile SKY prepisku u kojoj uhapšeni službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović 2020. piše šefu kriminalnog "Kavačkog klana", Radoju Zviceru, da je zaplijenio kamion cigareta Aleksandru Mrkiću, te da će Veljović zbog toga biti ljut.

"Obalih onom sm***u od Mrkića 1.248 paketa MAC-a... u PG, kamion... Biće VV ljut", piše u Lazovićevoj presretnutoj poruci iz još avgusta 2020.

U prepisci Lazović, koji je u spisima Europola označen kao pripadnik "Kavačkog klana", navodi i da je Mrkić u kontaktu sa suprotstavljenim "Škaljarskim klanom" te da je pomogao Veljoviću da "napravi kontakt" sa njima.

Lazović, je u pritvoru od avgusta prošle godine a Specijalno državno tužilaštvo ga tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji, šverc droge i oružja.

Nikola Martinović
Nikola Martinović

S druge strane, advokat Nikola Martinović kaže da je upravo Veljović, dok je bio direktor policije, organizovao više akcija protiv Mrkića.

"Po njegovom nalogu su pretresane Mrkićeve fabrike u Mojkovcu i skladišta u Podgorici", kazao je Martinović.

Šta se zna o mojkovačkim fabrikama cigareta

Objekat u kome je smještena fabrika duvana u Mojkovcu, 90-ih godina je bio pogon tekstila Kom, u državnom vlasništvu.

U fabrici koja je od 2007. u vlasništvu Aleksandra Mrkića cigarete proizvodi Montenegro Tobacco Company, koja je osnovana iste godine u Podgorici. Ova kompanija čiji je izvršni direktor bio Esad Zejnilović licencu za prizvodnju cigara dobilae dvije godine kasnije.

Djelatnost firme je trgovina na veliko duvanskim proizvodima.

Sjedište Montenegro Tobacco Companyja, Mojkovac
Sjedište Montenegro Tobacco Companyja, Mojkovac

Zejnilović i Aleksandar Mrkić pokušali su u aprilu 2008. na carinskom terminalu u Podgorici da prokrijumčare dijelove za mašinu iz Njemačke, koja se koristi za štampanje ambalaže.

Tom prilikom, oni su, prema saznanjima portala Libertas, prijetili cariniku, ali zbog toga nijesu procesurani, iako je Uprava carina sve prijavila tužilaštvu.

Zejnilović je 2009, prema podacima u koje su novinari Radija Slobodana Evropa imali uvid, firmu predao u vlasništvo kompaniji European International General Trading, iz Dubaija.

Prethodno je kapital firme uvećan za 1,6 miliona eura.

U spisima Privrednog suda u Podgorici, stoji da su vlasnici te firme bili Ahmet al Asbram sa 51 odsto vlasništva i Miodrag Novović iz Plava sa 49 odsto koji je 2010. postao i izvršni direktor.

Osam mjeseci kasnije, sjedište Montenegro Tobacco Company je preseljeno u Mojkovac na adresu Polja BB, u Mrkićevu fabriku.

Pogled na sjedište Montenegro Tobacco Companyja, Mojkovac
Pogled na sjedište Montenegro Tobacco Companyja, Mojkovac

Za izvršnog direktoraMontenegro Tobacco Company u februaru 2011. postavljen je Željko Bulatović.

On je godinu ranije osnovao firmu Montengro duvan comerc u Mojkovcu koju je sa pozicije izvršnog direktora napustio nakon godinu dana.

Montenegro duvan comerc je 10.septembra 2014. godine uhvaćen u švercu cigareta kada je 200 paketa cigareta marke "Monte" prodao rožajskoj firmi Stupa company, koja tada nije imala dozvolu za prodaju cigareta.

Stupa company je dva dana kasnije dobila odobrenje za trgovinu duvanskim proizvodima, iako su ovlašćena lica te firme imala pravosnažne presude za šverc akcizne robe iz 2011. i 2013. godine.

Da je tadašnje Ministarstvo pravde konstatovalo postojanje kaznene evidencije, Stupa ne bi mogla tada, 12. septembra, dobiti odobrenje za trgovinu duvanskim proizvodima.

Duško Marković
Duško Marković

Ministar pravde tada je bio Duško Marković, rodom iz Mojkovca, bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, a kasnije premijer Crne Gore.

Inače, firma je tada imala samo jednu prodavnicu u selu Stupa, na granici sa Kosovom, u kojem je tada živjelo svega šest porodica.

Zakupljivanje magacina u Luci Bar

Upravo Bulatović je svjedočio o povezanosti Aleksandra Mrkića i Montenegro Tobacco Company.

Na ideju da fabrika cigareta iz Mojkovca ima svoj magacin u Slobodnoj zoni Luke Bar, došao je Aleksandar Mrkić, rekao je Bulatović na saslušanju kod specijalnog tužioca u oktobru 2020., koji ga sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Ulaz u Luku Bar, jun 2019.
Ulaz u Luku Bar, jun 2019.

Bulatović je tada rekao da je magacin za potrebe Montenegro Tobacco Company "kupljen na ime njegove supruge Dušice"od preduzeća Ripšed , objavio je portal Libertas.

Upravo su iz tog magacina su početkom 2022. ukradene 2.500 paketa cigareta, vrijednih više od deset miliona eura.

Preduzeće na listi poreskih dužnika

Prema javno dostupnim finansijskim izvještajima, poslovanje Montenegro Tobacco Companyja je 2021. završeno gubitkom od 24.651 eura, dok je gubitak 2020. iznosio više od pola miliona.

Ukupan kumulativni dug ovog pravnog lica je oko 2,1 milion eura.

Kompanija ima registrovano predstavništvo i u Srbiji, u Novom Pazaru.

No i pored zvaničnog negativnog salda u poslovanju, firma je izrazila interes da kupi cigarete vrijedne više desetina miliona eura koje je država Crna Gora u maju 2022. zapijenila u Slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar.

"Kompanija Montenegro Tobacco Company … iskazuje ozbiljnu zainteresovanost da kompletnu zaplijenjenu robu u bescarinskoj zoni Luke Ba, otkupi od Uprave prihoda i carine po propisanim pravilima", naveo je Bulatović u saopštenju od 18. maja 2022.

Među zaplijenjenim duvanskim proizvodima bile su i cigarete Montenegro duvan comerca iz Mojkovca i Ripšpeda iz Bara.

Insajderi i novinari na udaru

U martu 2011. godine, RSE je pisao o policajcu Enveru Daciću koji je tvrdio da je otkrio izradu lažnih marki cigareta u fabrici duvana u Mojkovcu, te da postoji ruta za šverc između Crne Gore i Kosova.

"Nijesam bio podoban jer nijesam htio da se bavim tim nedozvoljenim radnjama. Ja i moje bivše kolege posjedujemo jake dokaze i o švercu cigareta i o fiktivnom izvozu goriva prema Kosovu", rekao je tada Dacić.

Osim Dacića, i policajci Nedžad Kuč i Hamdo Murić, koji su ostali bez posla u policiji, a govorili su o švercu na graničnom području.

Tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović tvrdio je da je pet policajaca otpušteno zbog profesionalnih grešaka.

Tokom 2010. i 2011. dnevni list Vijesti je objavio tvrdnje svojih policijskih izvora da su u navodni šverc cigareta iz fabrike u Mojkovcu umiješani tadašnji i bivši visoki funkcioneri policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Nakon tekstova o tome da li se u fabrici u Mojkovcu i njihovom skladištu u Donoj Gorici na periferiji Podgorice, proizvode, skladište i krijumčare lažni brendovi cigareta, novinarka koja je istraživala tu temu, Olivera Lakić, našla se na meti prijetnji i napada.

Za telefonske prijetnje koje su joj upućene je suđeno i Milenku Rabrenoviću, nekadašnjem vozaču i šefu obezbjeđenja Veselina Veljovića, ali ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Veljović je tada tvrdio da fabrika posluje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Nevladina organizacija Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala sa sjedištem u Ženevi je 2022. objavila istraživanje o pomorskim balkanskim rutama u kojem je navela da je Luka Bar, na jugu Crne Gore, centar šverca cigareta.

Oni navode da se dva klana iz biznisa sa cigaretama - Mojkovački i klan Grand pominju kao bliski ključnim akterima u politici i službama bezbjednosti, te da navodno novac od šverca cigareta koriste za obavljanje legalnih poslova.

U analizi se još navodi da je teško procijeniti količinu falsifikovanih cigareta navodno prizvedenih u fabrikama u Podgorici i Mojkovcu a koje se otpremaju iz Luke Bar.

Saradnja na tekstu: Miloš Katić

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG