Dostupni linkovi

Specijalni tužilac iz Crne Gore osumnjičen da je pripadnik "Kavačkog klana"


Uhapšen specijalni državni tužilac u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Video o hapšenju specijalnog državnog tužioca u Podgorici

Uhapšenom specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću određen je pritvor od 72 sata nakon višesatnog saslušanja u Specijalnom tužilaštvu koje ga sumnjiči da je pripadnik organizovane kriminalne grupe.

"Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije "Kavački klan", navodi se u saopštenju iz Specijalnog tužilaštva.

"Kavački klan" je organizovana kriminalna grupa iz Kotora koja je u sukobu sa konkurentskim "Škaljarskim klanom" od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina. U njihovim međusobnim obračunima je tokom proteklih sedam godina poginulo preko 50 osoba.

U dosadašnjim istragama uhapšeno je više policajaca i pripadnika bezbjednosnih službi za koje se sumnja da su pripadali jednom od dva klana koji su se uglavnom bavili krijumčarenjem narkotika iz Južne Amerike.

U saopštenju se kaže da se sumnja, da je Čađenović kao specijalni tužilac imao zadatak da ne preduzima krivično gonjenje, ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, te da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela.

"Imao je zadatak da ne predlaže da se pripadnicima organizacije odredi pritvor kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", sapštilo je Specijalno tužilaštvo.

Čađenović je iznio svoju odbranu, nije priznao krivična djela za koja se sumnjiči i nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, kaže se u saopštenju nakon saslušanja.

Čađenović je uhapšen 9. decembra je u Podgorici.

Prethodno je Specijalno tužilštvo saopštilo da Čađenovića sumnjiči da je od sredine 2020. do 2022. godine, "učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja".

Čađenović je treći visokopozicionirani predstavnik crnogorskog pravosuđa koji je uhapšen posljednjih nekoliko mjeseci. Prethodno je uhapšena i optužena bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, a potom i bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Čađenović je crnogorskoj javnosti poznat iz sudskog procesa "državni udar" koji je vođen od 2017. godine u Višem sudu u Podgorici, kada su među optuženima bili ruski i srpski državljani i lideri proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Čađenović je optužnicu podigao zajedno sa tadašnjim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem. Viši sud je 2019. godine prvostepeno osudio optužene, ali je Apelacioni sud kasnije poništio tu presudu i suđenje vratio na početak.

Tužilac Čađenović je nastavio i u ponovljenom postupku da zastupa tužbu protiv optuženih u slučaju "državni udar".

XS
SM
MD
LG