Dostupni linkovi

Abazović ocjenjuje da je šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav


Premijer Dritan Abazović (prvi slijeva), ministri i direktor UPC obišli su Slobodnu carinsku zonu Luke Bar gdje je država oduzela više desetina miliona eura vrijednu zalihu duvanskih proizvoda bez akciza, 14. maj, 2022.
Premijer Dritan Abazović (prvi slijeva), ministri i direktor UPC obišli su Slobodnu carinsku zonu Luke Bar gdje je država oduzela više desetina miliona eura vrijednu zalihu duvanskih proizvoda bez akciza, 14. maj, 2022.

Šverc cigareta preko luke Bar je klinički mrtav - ocijenio je premijer Crne Gore Dritan Abazović 14. maja povodom akcije u Slobodnoj zoni Luke Bar gdje je počela zapljena oko 145.000 paketa cigareta.

Vrijednost cigareta se procjenjuje na više desetina miliona eura.

"Ovo nikada nije bio državni posao, to je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije", rekao je Abazović.

Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević prisustvovali su ovoj akciji.

Odluke o zabrani skladištenja duvana u Luci Bar donijela je u junu i decembru prošle godine prethodna Vlada Zdravka Krivokapića, a vlasnicima cigareta je dat rok da ih izmjeste iz lučkih skladišta.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Abazović je rekao i da je njihova namjera da postave zakonsku infrastrukturu i cigarete prodaju i pare upumpaju u budžet.

Oduzeta roba u Baru, 14. maj 2022.
Oduzeta roba u Baru, 14. maj 2022.

Slobodna zona u Luci Bar godinama je označavana kao mjesto šverca cigareta na čiji obim su ukazivali britanski zvaničnici.

Samo preko Luke Bar se svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koja dospijevaju na tržišta Evrope, izjavila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks 23. marta na sastanku direktora carinskih službi regiona u Budvi.

Ona je istakla da procjene govore da šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona eura izgubljenih prihoda godišnje.

U dokumentu Globalne inicijative "Žarišta organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu" iz maja 2019. godine, navodi se da je Bar, grad na krajnjem jugu Crne Gore, poznat kao žarište šverca cigareta.

Inostrane marke, navodno, stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz Bara.

Šverc, koji je počeo početkom devedesetih, odvijao se uglavnom preko Jadrana, prema Italiji, čije je tužilaštvo otvorilo istragu, kojom je bilo obuhvaćeno petnaestak imena iz Crne Gore i Italije, među kojima i Milo Đukanović.

Italijansko tužilaštvo predmet protiv Đukanovića arhiviralo je 2008. godine, a kasnije i za ostale.

Iz Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića, koja je vladala tri decenije, sve do avgusta 2020, godinama su tvrdili je da je u pitanju tranzit cigareta.

XS
SM
MD
LG