Dostupni linkovi

Negativno mišljenje o puštanju na slobodu službenika bezbjednosne agencije Crne Gore


Zgrada Specijalnog tužilaštva u Podgorici tokom privođenja na saslušanje osumnjičenih.
Zgrada Specijalnog tužilaštva u Podgorici tokom privođenja na saslušanje osumnjičenih.

Specijalni državni tužilac (SDT) nije saglasan sa puštanjem na slobodu uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića, uz određivanje jemstva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Viši sud u Podgorici tražio je od Specijalnog državnog tužilaštva da se odredi prema prijedlogu da se prihvati jemstvo od 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu kako da bi se Lazović branio sa slobode.

Stav Tužilaštva nije obavezujući za Viši sud koji će donijeti konačnu odluku da li će Lazović ostati u pritvoru ili će se u daljem postupku braniti sa slobode.

Lazović, koji je uhapšen u julu, sumnjiči se za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja.

Sin je Zorana Lazovića, koji je do 1. marta 2021. godine, kada je smijenjen, bio šef sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Prethodno jemstvo odbijeno

Viši sud u Podgorici je 31. oktobra odbio da, uz kauciju od 1,2 miliona eura, u okviru kojih su tri nekretnine i 100.000 eura u gotovini, ukine pritvor Lazoviću.

Ocijenjeno je da ta vrijednost "ne djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu".

Nakon toga ponuđeno je dodatno jemstvo, kao garancija da on tokom daljeg krivičnog postupka neće pobjeći.

"Pored iznosa koji je u ranijem prijedlogu stavljen, dodajemo hipoteku na nekretnine u Podgorici, svojina GUFO, u iznosu od 4.645.000 eura, što zajedno sa već ponuđenim jemstvom od 1.640.300 eura iznosi 6.285.300 eura", navodi se u prijedlogu Lazovićevih advokata.

Ko je firma koja garantuje jemstvo?

Firma koja nudi jemstvo za Lazovića, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, u vlasništvu je Željka Garića.

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je ranije objavila da je početkom 2021. godine majka Petra Lazovića, Ljiljana, razmijenila stan sa Garićem i dobila višestruku vrijednost za njega.

Garić, kako se navodi, ima višestruke poslovne veze sa vlasnicima "Bemaxa" i njihovim drugim kompanijama.

Objavljeno je i da su veze Garića sa kompanijom "Bemax" i njenim osnivačima višestruke i da je on osim firme "GUFO" i vlasnik Ženskog košarkaškog kluba "Budućnost Bemax".

Firma Bemax bliska je bivšim vlastima Demokratske partije socijalista (DPS), donator je i sponzor brojnih manifestacija u Crnoj Gori.

Umiješanost visokih policijskih službenika u kriminal

Petar Lazović je uhapšen 18. jula, po nalogu Specijalnog tužilaštva.

Tada je navedeno da je riječ o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljeni u julu i decembru 2021.godine.

Na osnovu tih podataka je u Crnoj Gori otvorena afera o potencijalnoj umiješanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal.

Portal Libertas press je 3. maja objavio da se u dokumentima Europola kao članovi kavačkog klana, pominju aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su, prema tim navodima, uključeni u šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

"Kavački klan" je kriminalna grupa iz Kotora, koja je u sukobu sa konkurentskim škaljarskim od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, a u njihovim obračunima je tokom proteklih sedam godina poginulo više od 50 osoba.

Izvještaji EUROPOL-a, bazirani na presretnutim kriptovanim komunikacijama, su u aprilu doveli do hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda i državne tužiteljke Vesne Medenice i njenog sina Miloša.

Do hapšenja je došlo nakon objave transkripta EUROPOL-a o presretnutim razgovorima Miloša Medenice i policajca Darka Lalovića, koji je bio tjelohranitelj Vesne Medenice.

XS
SM
MD
LG