Dostupni linkovi

Pobjeda politike nad pravom


Nema odgovora iz Srbije o izručenju Svetozara Marovića (na fotografiji) radi izdržavanja zatvorske kazne u Crnoj Gori
Nema odgovora iz Srbije o izručenju Svetozara Marovića (na fotografiji) radi izdržavanja zatvorske kazne u Crnoj Gori

Ugovorom o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Crne Gore i Republike Srbije, koji je na snazi od 2011, predviđena su izručenje osoba koja se terete za izvršenje teških krivičnih djela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, djela protiv čovječnosti i ratne zločine.

Načelno, Ugovor o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Crne Gore i Republike Srbije omogućava da svi oni koji izbjegavaju hapšenja i suđenja, skrivajući se iza državljanstva, budu procesuirani.

U posljednje vrijeme, međutim praksa pokazuje da i nije baš tako.

Naime, Viši sud u Beogradu odbacio je zahtjev za izručenjem optuženih u slučaju „državni udar“ srpskih državljana Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića.

Nema odgovora iz Srbije o izručenju crnogorskog državljanina Svetozara Marovića radi izdržavanja zatvorske kazne u Crnoj Gori.

Svetozar Marović: Od državnog vrha do zatvorske ćelije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:58 0:00

Poznati podgorički advokat Branislav Lutovac za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je ugovor na početku njegove primjene, u vrijeme kada je on zastupao okrivljene u predmetima za ratne zločine funkcionisao dobro, a da su problemi nastupili u nazad godinu, dvije:

„To je posebno vidljivo u trenutno dva aktuelna predmeta – takozvani državni udar i slučaj Marović. U predmetu 'državni udar' Srbija nije dozvolila izručenje optuženih Bogićevića i Ristića jer Srbija smatra da su radnje izvršenja tih lica bila na njihovoj teritoriji što je razlog koji propisuje ovaj ugovor o izručenju, da se zahtjev odbije. Ne mogu da shvatim da su nadležni organi Crne Gore dozvolili da Predrag Bogićević, koji se nalazio u Crnoj Gori 16. oktobra napusti Crnu Goru bez ikakvih problema. Takođe i za slučaj Marović prvenstveno je propust na pravosudnim organima Crne Gore koji im nijesu odredili mjere nadzora kao što je oduzimanje putnih isprava, da bi obezbijedili njihovo prisustvo na teritotriji Crne Gore. Isto tako nema opravdanja za pravosudne organe Srbije što ne postupaju po zahtjevu za izručenje Svetozara Marovića.“

Nijesu slučaj „državni udar“ i „Svetozar Marović“ jedini primjeri gdje nije došlo do izručenja.

Nakon što je Crna Gora raspisala potjernicu za Milošem Marovićem radi izdržavanja zatvorske kazne, crnogorske institucije su došle do saznanja da je sin Svetozara Marović dobio državljanstvo Republike Srbije i nije izručen, bez obzira na činjenicu da je u Crnoj Gori pravosnažno osuđen za finansijske malverzacije u Budvi.

Viši sud u Beogradu odbacio je i zahtjev Crne Gore za izručenje Olivere Ilinčić, okrivljene da je pripadala kriminalnoj organizaciji.

Tu je i posljednji slučaj „na čekanju“ gdje je Crna Gora raspisala potjernicu za jednim od optuženih vođa kavačkog klana Igorom Božovićem, koji se prema izjavama predstavnika njegove porodice nalazi na „liječenju“ u Beogradu.

Još se ne zna da li će nadležni organi Srbije postupiti po potjernici - provjeriti da li je Božović zaista u Beogradu i ukoliko jeste da li će ga izručiti.

Poznati beogradski advokat Božidar Prelević kaže za RSE da primjena Ugovora o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Crne Gore i Srbije zavisi od toga da li i kada vlastima u Beogradu i Podgorici odgovara da on funckioniše ili ne funkcioniše:

„Ja mislim da taj ugovor funkcioniše isto kao i vladavina prava u obe republike. Dakle, ona funkcioniše onako kako vlasti hoće. Kada treba da funkcioniše ona funkcioniše a kada ne, ona ne funkcioniše. Može se naći dosta primera kada taj sporazum ne funkcioniše a ne zna se zašto ili vlasti ne umeju da objasne zašto ne funkcioniše. Nije to samo pitanje Svete Marovića ili nekih ljudi sa poternica koje nalazimo po kafanama u Beogradu. Ja bih rekao da odavno vlasti Crne Gore i Srbije nisu bile bolje povezane krupnim kapitalom i finansijskim interesima nego danas. I iz te činjenice čini mi se da je na delu bratstvo nekog drugog tipa u odnosu na ono što je nekada bilo.“

Politika iznad prava: Branislav Lutovac
Politika iznad prava: Branislav Lutovac

I njegov podgorički kolega Branislav Lutovac saglasan je da je politika u ovom slučaju nadjačala pravo:

„Pokazuje se da nije novo i da nikada neće biti staro da je politika iznad prava i da mu ona diktira uslove. Tako će biti i sa ugovorom o izručenju.“

Ispunjavanje obaveza iz Ugovora o međusobnom izručenju sopstvenih državljana nije „jednosmjerna ulica“, odnosno nije samo Srbija obavezna da izručuje svoje državljane Crnoj Gori, nego se i zvanična Podgorica obavezala na isto.

Iako smo još prije pet dana dopisom od Ministarstva pravde Srbije tražili informaciju da li je kako Crna Gora odgovorila na njihove eventualne zahtjeve za izručenje crnogorskih državljana koje Beograd potražuje, do danas nijesmo dobili povratnu informaciju.

Nema odgovora ni iz crnogorskog Ministarstva pravde, čijem smo portparolu krajem prošle sedmice uputili pitanja o tome kako oni komentarišu kvalitet primjene Ugovora o međusobnom izručenju sopstvenih državljana sa Srbijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG