Dostupni linkovi

Srbija odbila izručiti Ristića Crnoj Gori


Nemanja Ristić
Nemanja Ristić

Specijalni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu molbu za izručenje državljanina Srbije Nemanje Ristića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

Na ovo rješenje suda ne postoji pravo žalbe, ali će spisi predmeta po službenoj dužnosti biti proslijeđeni Apelacijskom sudu u Beogradu na konačnu odluku.

Krivično vanraspravno vijeće suda 8. februara donijelo je rješenje kojim je odbilo kao neosnovanu molbu Ministarstva pravde Crne Gore za izručenje Ristića, precizirala je glasnogovornica suda Bojana Stanković.

Crna Gora traži Ristića u cilju krivičnog gonjenja po naredbi o izmjeni i proširenju naredbe o provođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih djela "stvaranje kriminalne organizacije" i "terorizam u pokušaju" iz Krivičnog zakona Crne Gore.

Na osnovu zakonskih odredbi i činjeničnog stanja opisanih u naredbi crnogorskog tužilaštva, kojom se Ristiću stavlja na teret da je djela izvršio na teritoriji Srbije, sudsko vijeće odlučilo je kako u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Ristića po molbi Ministarstva pravde Crne Gore.

Viši sud u Kragujevcu, međutim, usvojio je krajem januara zahtjev za izručenje Predraga Bogićevića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

Kragujevački sud donio je rješenje kojim je utvrdio kako su ispunjeni uvjeti za izručenje Bogićevića, a na to je rješenje njegov branilac uložio žalbu, o kojoj treba odlučiti Apelacijski sud u Kragujevcu.

Bogićević je u ekstradicijskom pritvoru, dok je Ristić na slobodi.

Srbija i Crna Gora imaju bilateralni ugovor o uzajamnom izručenju državljana, koji regulira uvjete izručenja.

XS
SM
MD
LG