Dostupni linkovi

Crna Gora poslije samita NATO: Ima li razloga za optimizam?


Zastave NATO i Crne Gore, ilustrativna fotografija
Zastave NATO i Crne Gore, ilustrativna fotografija

Summit NATO u Walesu nije donio ništa novo u vezi učlanjenja Crne Gore u sjeverno-atlantsku alijansu. Ponovljene su ocjene sa zasijedanja Savjeta ministara NATO-a kada je Crnoj Gori poručeno da, ukoliko u međuvremenu dovrši reforme, može očekivati poziv do kraja naredne godine.

Uprkos činjenici da je NATO Summit samo potvrdio ono što je već rečeno prije tri mjeseca, crnogorska delegacija, predvođena premijerom Milom Đukanovićem je nastojala da zrači optimizmom.

"Moje uvjerenje je da je ovo posljednji samit na kojem Crna Gora učestvuje sa statusom aspiranta jer sve što sam čuo, ne samo na konferenciji na kojoj sam učestovovao, nego i na brojnim sastancima koje sam imao na marginama samita, me uvjerava da bi naša zemlja već na sljedećem samitu mogla da bude punopravna članica NATO saveza", rekao je premijer Milo Đukanović nakon prvog dana NATO samita u Walesu, dodajući da će Crna Gora, ukoliko nastavi sa uspješnom realizacijom reformi, dobiti poziv za punopravno članstvo u NATO, bez čekanja na naredni summit.

"To je presedan koji nosi veoma pozitivnu poruku Crnoj Gori i predstavlja uspješnosti u realizaciji dosadašnjih reformi."

U Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista ističu premijerovu ocjenu da je Summit NATO u Walesu, posljednji bez Crne Gore kao punopravne članice.

Funkcioner DPS i član skupštinskog Odbora za bezbjednost, Luidj Škrelja kaže da će Crna Gora do kraja 2015. biti spremna za punopravno članstvo u NATO.

"Jasno je saopšteno da Crna Gora korača krupnim koracima ka društvu NATO alijanse i smatram da sve ostalo što će se desiti u narednom periodu zavisi samo od nas, odnosno, od cjelokupnog crnogorskog društva."

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za bezbjednost, Nebojša Medojević smatra da premijer Milo Đukanović nema razloga za optimizam, a da su njegove izjave samo pokušaj da se poraz pretvori u pobjedu.

"Ovo je još jedan od pokazatelja da i u tim reformama koje su mnogo nižeg nivoa od onog koji traži EU nijesmo uspjeli da zadovoljimo ni minimum standarda. Apsolutno ne vidim razlog za Djukanovićev optimizam. Odluka NATO da Crna Gora ne dobije pozivnicu u Walesu je snažan šamar za Vladu Mila Đukanovića, a ovo sad je samo pokušaj da se taj veliki poraz predstavi kao uspjeh."

Šta bi Crna Gora trebalo još da uradi da bi bila primljena u punopravno članstvo u NATO, domaćoj javnosti nije formalno predočeno, ali uspostavljanje vladavine prava i prečišćavanje bezbjednosnih službi, odnosno, sprječavanje dijeljenja informacija sa ruskim obavještajnim službama, nezvanično važe za ključne probleme koje treba riješiti.

I sam premijer Milo Đukanović kaže da se dosta uradilo u ključnim oblastima: reformi bezbjednosnog sektora i vladavini prava ali da ipak još nije sve završeno.

"Ostalo je još malo posla koji treba da potvrdi da ono što smo uradili na normativnom planu i planu razvoja institucija i snaženja kapaciteta počinje da živi."

Premijer Đukanović je ipak u Walesu izjavio da ni on sam još uvijek od NATO nije dobio nikakvu specifikaciju obaveza koje se smatraju prioritetima u daljoj realizaciji reformi u dvije ključne oblasti.

Đukanovićevo priznanje da Crna Gora ipak nije ispunila sve obaveze koje proističu iz procesa pristupanja NATO savezu, za funkcionera opozicionog Demokratskog fronta, Nebojšu Medojevića nije iznenađujuće.

"I da hoće, u sjedištu NATO, vojno-političke organizacije koja je veoma dobro informisana i čije bezbjednosne službe imaju precizne informacije o karakteru Đukanovićevog režima, i ne može drukčije. Jasno je da Đukanovićev režim proizvodi probleme i da onaj ko je 'zapalio kuću' ne može i da ugasi požar. I međunarodnoj zajednici i domaćoj javnosti je potpuno jasno da su domaće bezbjednosne službe napravljene kako odgovaraju Đukanoviću i njegovoj organizaciji."

XS
SM
MD
LG