Dostupni linkovi

Rasmussen u Podgorici: Pred Crnom Gorom isti domaći zadatak


Generalni sekretar NATO saveza, Anders Fogh Rasmussen se u okviru službene posjete Podgorici sreo sa predsjednikom Skupštine, Rankom Krivokapićem, a potom i premijerom Milom Djukanovićem.

Ova posjeta, iako veoma značajna, ipak nije donijela nove vijesti u vezi sa eventualnim pozivom za članstvo u NATO, već samo ponovljene sugestije u vezi sa reformama koje se moraju realizovati.

"Crna Gora je za NATO veoma značajan partner i snažan kandidat za članstvo. Pokazali ste posvećenost Alijansi u praktičnom smilu, imate pozitivnu ulogu na zapadnom Blakanu i doprinosite medjunarodnoj bezbjednosti", rekao je generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen nakon današnjeg susreta sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem.

Potvrdivši da bi prijem Crne Gore u NATO pozitivno djelovalo na region zapadnog Balkana, Rasmussen je ipak insistirao na ogradi da time ne prejudicira odluku da li će Crna Gora na predstojećem samitu u Walles-u, u septembru dobiti poziv za članstvo jer će o dome odlučivati 28 članica Alijanse.

Rasmussen nije propustio da ponovi, više puta označene, "domaće zadatke" koje Crna Gora treba da završi da bi postala član NATO saveza.

“Radujem se pridruživanju Crne Gore evroatlanstkoj porodici čim vi za to budete spremni. Crna Gora je uložila puno napora i ima puno dostignuća ali značajni napori su i dalje potrebni u onim oblastima, relevatnim i za vaše pristupanej EU. Ja vas ohrabrujem da nastavite napore u jačanju vladavine prava, reformi sektora bezbjednosti i takođe u borbi protiv korupcije i kriminala. Tako da bi Crna Gora mogla da nastavi da se kreće naprijed onako kako vi želite i kako zaslužujete.”

"Crna Gora je odlučna i, ne manje od toga sposobna, da prihvati, baštini i doprinosi vrijednostima evropske i evropatlantske zajednice, sistemu vrijednosti koji živi unutar NATO zajednice. Imamo dosta rezultata koji svjedoče o našoj posvećenosti takvom konceptu razvoju crnogorskog društva", rekao je premijer Milo Djukanović.

“Optimista sam znajući za naše kapacitete i za našu sposobnost da uradimo sve ono u šta iskreno vjerujemo i što su očekivanaj NATO saveznika , što su njihovi standardi i vjerujem da će naredni mjeseci donijeti dodatni progress Crne Gore na planu NATO integracija.”

Prije susreta sa premijerom Milom Djukanovićem, generalni sekretar NATO saveza, Anders Fogh Rasmussen se sreo i sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Rankom Krivokapićem koji je istakao da je borba, od samog početka, za povratak pune nezavisnosti Crne Gore - utemeljenje njenog evroatlanskog puta.

“Pred nama ostaje još posla na ključnim zadacima kao što su neupitna posvećenost jačanju vladavine prava, te puni dovršetak reforme civilnih službi bezbjednosti”, kazao je Krivokapić
XS
SM
MD
LG