Dostupni linkovi

Neosnovana očekivanja pojasa za spasavanje na samitu u Velsu


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i crnogorski predsjednik Filip Vujanović u Podgorici, maj 2014.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i crnogorski predsjednik Filip Vujanović u Podgorici, maj 2014.

Kakve poruke i zaključke Crna Gora može očekivati na predstojećem NATO samitu u Velsu?

Ususret predstojećem samitu zemalja članica NATO, koji se održava u Velsu, ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić nije željala da licitira da li će Crna Gora naredne godine dobiti poziv za članstvo.

Samit u Velsu nije samit proširenja, a Pejanović Đurišić u izjavi radiju Antena M kaže da je raduje što će politika proširenja biti jedna od tema.

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić očekuje da bi odluka sa samita u Velsu trebalo da definiše finalnu fazu priključenja, uz definisanje jasnog vremenskog okvira.

Obrad Stanišić, član skupštinskog odbora za bezbjednost i redova vladajuće DPS za naš radio iznosi svoja očekivanja:

"Sasvim je izvjesno da neće biti razgovora o proširenju s obzirom na globalne probleme koji se dešavaju. Mislim prvenstveno na krizu Ukrajini i na zemlje Bliskog istoka. Sa pravom smo očekivali da poziv za članstvo u NATO dobijemo na ovom samitu, ali sam rekao koji su razlozi. Ono što treba istaći je, kao što je i saopšteno od strane gospodina Rasmusena, da će se dijalog između Crne Gore i NATO intenzivirati do kraja 2015, a sasvim je izvjesno da pravi dijalog donosi rezultat“, konstatuje Stanišić.

U Demokratskom frontu kažu da ne vide razloge za optimizam vladajućih stranaka.

"Vlada Crne Gore i Đukanović lično očekuju očigledno iz Velsa pojas za spasavanje. I njima, kao i nama, jasno je da Crna Gora u ovom trenutku, na našu žalost, nije spremna za bilo kakve integracije. Zbog unutrašnjeg stanja, zbog toga što je dominantno anti NATO raspoloženje u našoj zajednici, naravno da nije spremna za NATO integraciju, ali Đukanović po ko zna koji put ne pita građane i ne interesuje ga njihov stav. Posebno u ovoj vrlo politički, globalno izoštrenoj situaciji u kojoj je upravo NATO jedan od aktrea globalne, političke, za sada samo političke, a očigledno u budućnosti i velike ekonomske krize, najmanje što bi mogli uraditi je da sačekamo“, smatra Goran Danilović iz Demokratskog fronta.

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju kaže da delegacija Crne Gore ide na samit u Velsu sa ciljem da dobije što detaljnije objašnjenje aranžmana koji je za Crnu Goru najavljen nakon ministarskog sastanka u junu.

"Tada je generalni sekretar NATO-a rekao da će za Crnu Goru biti pripremljen aranžman koji podrazumijeva intenzivirane i fokusirane razgovore. Međutim, taj koncept nije bio predstavljen do kraja i ovdje je izazvao dosta polemike i oprečnih mišljenja šta zapravo odluka ministarskog sastanka znači. Za Crnu Goru bi bilo pozitivno da u zvaničnoj komunikaciji samita dobije jasan, kompletan spisak obaveza koje bi trebalo da ispuni do dobijanja poziva, kao i objašnjenje kada će se taj spisak obaveza provjeravati, kao i kada bi poziv mogao da dođe“, ocjenjuje Milica Kovačević.

Prema dosadašnjim izjavama sa najviših NATO adresa Crna Gora je ispunila uslov u doprinosu međunarodnoj i regionalnoj stabilnosti kroz pomoć bezbjednosnim snagama u Avganistanu i prihvatanjem spoljnopolitičkog kursa Evropske unije. Ostale su i brojne primjedbe.

"Crna Gora bi trebalio da ispuni set kriterijuma iz četiri osnovne oblasti: reforma odbrane, bezbjednosnih službi, vladavina prava i javna podrška. Primjedbe koje su se dugo čule, a to je problem koji i dalje postoji, je niska javna podrška. Za sve druge oblasti u zvaničnoj komunikaciji smo dobijali manje ili više pozitivne komentare. U nezvaničnoj komunikaciji i izjavama koje su došle nakon ministarskog sastanka je da najmanje problema ima u sektoru reforme odbrane, a da su problemi i neispunjeni zadaci zapaženi u oblasti vladavine prava i u oblasti reformi bezbjednosnih službi“, zaključuje Milica Kovačević.

XS
SM
MD
LG