Dostupni linkovi

Kako će uskraćivanje NATO pozivnice uticati na koaliciju DPS i SDP


Anders Fogh Rasmussen i Milo Đukanović u Podgorici 22. maja 2014., foto:Savo Prelević
Anders Fogh Rasmussen i Milo Đukanović u Podgorici 22. maja 2014., foto:Savo Prelević

U Crnoj Gori se, u velikoj mjeri, septembarski Samit NATO-a u Wallesu doživljavao kao svojevrsna ključna tačka od koje će zavisiti realizacija neophodnih reformi, ali i svi ostali: društveni, politički i ekonomski tokovi, pa se sada postavlja pitanje - kako će izostanak NATO pozivnice uticati na ove procese.

NATO ove godine neće Crnoj Gori uputiti pozivnicu za članstvo, a kada će - to niko ne zna. Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse, Anders Fogh Rasmussen je rekao da će NATO, najkasnije do kraja 2015. odlučiti da li će pozvati Crnu Goru.

Sada se postavlja pitanje - da li će ovakva odluka NATO-a pojačati svijest vlasti da je potrebno odlučnije zagaziti u reforme ili će, naprotiv, vlast procijeniti da sada ima nov rok od godinu i po dana za ležeran odnos prema neophodnim, sveobuhvatnim reformama i posveti se učvršćivanju vlasti.

"Bilo bi logično da vlast koja je zaista posvećena reformama sada intenzivira napore i mnogo efikasnije udje u proces reformi bezbjednosnih službi, odustane od elitističkog pristupa NATO konceptu i objektivno ga predstavi gradjanima i da se u punoj mjeri posveti uspostavljanju sistema vladavine prava", kaže direktorica Centra za gradjansko obrazovanje, Daliborka Uljarević:

“Ja vjerujem da će DPS učiniti sve da proces reformi uspori jer napredak napredak u tim reformama bi značio ukidanje monopola moći koga se DPS kao što vidimo vrlo teško odriče. Međutim, nijesam sigurna koliko će to biti moguće jer nije u pitanju samo NATO nego je u pitanju i EU koja takođe ima svoje zahtjeve i koja vrlo pažljivo prati stanej stvari u Crnoj Gori. Očekujem da je pred nama vrlo zanimljiv period jer prestaje ono vrijeme u kojem je DPS mogla da štrikira navodne uspjehe samim tim što je usvajao zakone i brojne strategije i akcione planove. Sada svi traže mjerljive rezultate a njih ova vlast nije u stanju da produkuje”, ocjenjuje Uljarević.

Spoljnopolitički šamar

Dok je, u prvim političkim reakcijama, loše vijesti iz sjedišta NATO u Briselu, vlast u Crnoj Gori predstavila kao priznanje za "ogromne napore" države u procesu integracije u Sjevernoatlantsku alijansu, opozicija je izostanak NATO pozivnice ocijenila kao težak poraz i svojevrstan spoljnopolitički šamar aktuelnoj vlasti u Crnoj Gori.

Direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević smatra da je izvjesno da će odluka NATO da Crnoj Gori uskrati pozivnicu, političke subjekte u Crnoj Gori okrenuti prekompoziciji unutrašnje političke scene što bi, logično, uticalo na usporavanje reformskih procesa koji bi, po njegovom mišljenju, nakon promjena ipak mogli doživjeti uzlet:

“Sada treba da uslijedi ono što su najavili politički akteri, pogotovo oni koji su bili programski opredijeljeni za NATO, prije svih mislim na SDP i njenog lidera Ranka Krivokapića koji je rekao ako se ne dobije članstvo na samitu u Velsu da će doći do određene prekompozicije na političkoj sceni, odnosno preispitivanja koalicije na državnom nivou. To pitanje ostaje otvoreno. Ukoliko se principijelno bude držao tog stava mogli bi očekivati novi aranžman, recimo u Podgorici pa onda i preispitivanje državne politike. Ja sam prognozirao izbore u novembru ukoliko SDP bude privržena tim principijelnim opredjeljenjima. Krivokapić je bio eksplicitan da ukoliko se ne dobije pozivnica za članstvo ići će se ka raskidu koalicije i vanrednim parlamentarnim izborima”, konstatuje Janjušević.

Vijest o izostanku NATO pozivnice u Crnu Goru je stigla baš uoči formiranja lokalne vlasti u glavnom gradu gdje manja članica koalicije na državnom nivou, Socijaldemokratska partija ima poziciju jezička na vagi jer samo od nje zavisi da li će DPS u Podgorici i dalje ostati, a po odredjenim procjenama, upravo to bi moglo odrediti i opstanak koalicije na državnom nivou, odnosno, eventualnu, promjenu vlasti:

“Vidimo da se sada ublažava ta retorika, da se ulazi u pregovore i da to postaje isključivo nekakav ornament samih izbornih kampanja i to je naravno loše. SDP tako dovodi svoje birače u zabludu. Da su uostalom htjeli da glasaju za DPS glasali bi direktno za DPS i politiku koju ta partije promoviše a ne za Pozitivnu Crnu Goru i SDP kroz koaliciju Evropsko lice Podgorice. Ovo je zapravo jedna od onih tačaka na kojima će SDP morati da pokaže koliko je privržena sopstvenim opredjeljenjima koje je istakla u prethodnom periodu a koliko je spreman da se zarad interesa pojedinih funkcionera ipak okrene DPS bez obzira na to kakve neuspjehe DPS bilježi na raznim planovima“, poručila je Daliborka Uljarević.

XS
SM
MD
LG