Dostupni linkovi

Kotorski rat mafijaških klanova


Građani Kotora sa protesta poručili da su postali topovsko meso
Građani Kotora sa protesta poručili da su postali topovsko meso

U Kotoru su danas građani mirno protestovali zbog bezbjednosne situacije u gradu, a neposredan povod je ubistvo nekadašnjeg fudbalera Gorana Lenca u kotorskom naselju Škaljari. Policija za ubistvo sumnjiči lice koje je navodno član škaljarskog kriminalnog klana.

Simbolično, tačno u pet do dvanaest na kotorskom Trgu od oružja, ispred Stuba srama, održan je protest građana Kotora protiv dugogodišnje loše bezbjednosne situacije u gradu i nasilja na ulicama. Protest je protekao u tišini, ali su organizatori uoči protesta nadležnima u zemlji javnim proglasom, između ostalog, poručili:

"Kotorski građani/ke postali su topovsko meso u eskalaciji nasilja na koje država već godinama nije u stanju da pruži adekvatan odgovor."

Zašto na protestu "Pravo na miran i siguran život u Kotoru" nije bilo govornika, odnosno javnog obraćanja organizatora, objasnio je za Radio Slobodna Evropa jedan od organizatora Živko Jevtović:

"Ovo je grad svjetske kulturne baštine, grad kulture življenja a ne ubijanja. I željeli smo da ta tišina bude mnogo glasnija od bilo čega drugog. Da pošaljemo onima koji treba da nas čuju poruku da smo svi kao građani u ovome zajedno i da nijesmo nikako podijeljeni i da ovo nije politički protest nego nas jako zabrinjava sve što se dešava i da žalimo za izgubljenim životima. Svi smo mi tu zajedno odrasli i nijesmo podijeljeni po bilo kojoj osnovi. I svi zajedno ne pristajemo da ovo nasilje bude nešto normalno što nam se nekako sistematski postavlja. Jednostavno želimo mir i jedan civilizovan život", objasnio je Jevtović.

Građanin Dragan Jovanović, čija porodica odvajkada živi u kotorskom Starom gradu, pridružio se protestu zbog, kako kaže za RSE:

"Da se ne bojimo u svom gradu jer se zaista bojimo. Plašimo se više svega. Ne zna se ko i gdje više može da zapuca i ko će i kad da nastrada. Sjutra se ono već ladno očekuje nova vijest o stradalima. I što je najgore to više i ne proizvodi neko veliko talasanje kako bi bilo normalno. Ljudi su to počeli da prihvataju kao svakodnevicu."

Kotorani ogorčeni odnosom nadležnih prema bezbjednosnoj situaciji u gradu; Foto sa protesta
Kotorani ogorčeni odnosom nadležnih prema bezbjednosnoj situaciji u gradu; Foto sa protesta

Posljednje hladnokrvno ubistvo nekadašnjeg fudbalera Gorana Lenca (32) samo je jedno u nizu ubistava koje je, uz brojne druge vatrene okršaje, potreslo Kotor ove ali i prethodnih godina. Lenc je ubijen 16. septembra na terenu Fudbalskog kluba "Bokelj" u Škaljarima "rodnom naselju" istoimene kriminalne grupe - škaljarski klan. Crnogorska policija je u međuvremenu objavila da je za ubistvo Lenca osumnjičen Kotoranin Nikola Mršić, navodni član škaljarskog kriminalnog klana, za kojim intezivno traga.

U Kotoru godinama bjesni sukob zaraćenih kriminalnih klanova - škaljarskog i kavačkog, koji nose imena po kotorskim naseljima. Ovaj krvavi sukob eskalirao je, prema medijskim natpisima, 2015. godine, a njegov uzrok je navodno nestanak (odnosno krađa) oko 300 kilograma kokaina namijenjenog distribuciji na Balkanu u španskoj luci Valensija. Pa umjesto po turizmu i kulturnim dešavanjma, Kotor, UNESKO grad, zbog brojnih mafijaških obračuna i rata dva kriminalna klana ne izlazi iz fokusa crnogorskih medija i pažnje javnosti.

Građani Kotora su ogorčeni odnosom nadležnih institucija prema bezbjednosnoj situaciji u gradu, pa su u javnom proglasu uoči protesta poručili:

"Ciničnim izjavama o povoljnoj bezbjednosnoj situaciji, u momentu kada je na brutalan način ugašen još jedan mladi život, vrijeđa se naš osjećaj ugroženosti i straha za elementarnu sigurnost u Kotoru i tuga i spomen na stradale, bez obzira na to kako ih premijer naše države kvalifikovao."

Građani su javnim proglasom poručili: Vrijeđa se naš osjećaj ugroženosti i straha
Građani su javnim proglasom poručili: Vrijeđa se naš osjećaj ugroženosti i straha

"Takav odnos nadležnih nas jako vrijeđa. U javnom saopštenju koje smo napisali svi zajedno spominjemo taj cinizam u objašnjenju od strane samog premijera Duška Markovića i načina na koji se on ponio prema svim ovim dešavanjima", kaže jedan od organizatora protesta Živko Jevtović.

A Kotoranin Dragan Jovanović kaže kako "to više nije stvar pojedinca jer je ovo udar na sami grad koji već odavno tri ovu represiju, a ne zna se više ni s koje strane".

"Kao učesnik ovog protesta mogu da kažem da je moja jedina želja da na ovaj način probamo da pošaljemo neki glas nekome ko konačno hoće da preuzme odgovornost za ove stvari. Jer obični građani to ne mogu sami da rješavaju nego se uvijek nadaju u nekog ko vodi sistem, ko je nad nama i ko bi trebao da nam obezbijedi sigurnost, jer i živimo i radimo i profitiramo za ovu zemlju i za ovaj grad. Da nam vrate taj mir koji je Kotor nekada imao", kaže građanin Starog kotorskog grada i učesnik protesta Dragan Jovanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG