Dostupni linkovi

Rat kotorske mafije


Od 2009. godine do danas u Kotoru i najbližoj okolini dogodilo se sedam ubistava, od čega pet tokom poslednje dvije godine. Gotovo sva su izvršena pod okriljem noći i do sada nisu rasvjetljena, osim u slučaju ubistva Dragana Dudića Frica čiji se ubica predao policiji. Način ubistava govori u prilog medijskih navoda da se radi o obračunu kriminalnih klanova, kavačkog i škaljarskog, radi kontrole nad narkobiznisom.

  • 2009 godine ubijen je vlasnik kotorskog "Red taksija" Dejan Đuković, u sačekuši ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao u naselju Dobrota. Kako su tada pisali mediji radilo se o ubistvu snajperom sa obližnjeg brda.
  • Kotorski biznismen Dragan Dudić Fric, ubijen je krajem maja 2010. godine na glavnom gradskom trgu u Kotoru. Bio je vlasnik kotorske diskoteke „Maksimus“ i više drugih ugostiteljskih objekata. Njegovo ime se povezuje sa Darkom Šarićem, kome se godinama sudilo u Beogradu za šverc droge iz Južne Amerike. Dudićevo ime dospjelo je u javnost kada je počela istraga o švercu droge poznata pod nazivom „Balkanski ratnik“. Na Dudića je pucao Nikšićanin Ivan Vračar koji je osuđen za to djelo, a koji je tokom suđenja rekao da mu je upravo Dudić prijetio da će završiti kao prethodno ubijeni Dejan Đuković.
  • Tri godine kasnije, 2013. u junu ubijen je Kotoranin Darko Bugarin u naselju Škaljari ispred kuće u kojoj je stanovao. On je najprije bio policajac Centra bezbjednosti Kotor, a potom tjelohranitelj Dragana Dudića Frica. Bugarin je u to vrijeme radio kao član obezbjeđenja u diskoteci „Maksimus“.
  • Podgoričanin Ivan Lopičić, koji je živio u Kotoru, ubijen je krajem juna 2015. godine u kotorskom naselju Sveta Vrača. Smrtonosni hici na Lopičića ispaljeni su oko 3.20 sati ispred zgrade u kojoj je živio.
  • Početkom aprila ove godine sa više hitaca ubijen je u naselju Dobrota Podgoričanin Srđan Vlahović, koji je prema policijskim informacijama navodno bio blizak jednom od dva kotorska kriminalna klana.
  • Goran Biskupović i Miloš Bošnjak ubijeni su 5. septembra podmetnutom eksplozivnom napravom, dok su šetali kroz naselje Muo, gdje je jedan od njih stanovao.
XS
SM
MD
LG