Dostupni linkovi

Kandidati o LGBTIQ pravima u kampanji


Bliže se predsjednički izbori pa smo istraživali kakav odnos kandidati za predsjednika imaju prema LGBTIQ populaciji ali i koja su očekivanja te zajednice od budućeg predsjednika države?

To kakav odnos predsjednički kandidati imaju prema pitanju položaja manjina negdje određuje i stepen demokratije i odnosa jedne države i njenih institucija prema pitanju ljudskih prava.

Uoči predstojećih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar uputile su upitnik svim kandidatima o njihovim stavovima, mišljenjima i viđenjima LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori.

Na Upitnik su do danas, međutim odgovorila samo dva kandidata, vladajuće DPS Milo Đukanović i većeg dijela opozicije – Mladen Bojanić.

"Od 4 kandidata smo dobili uvjerenje da će njihovi odgovori biti dostavljeni do kraja ove sedmice a poštio se to nije dogodilo, to tumačimo kao nezainteresovanost za potrebe i probleme LGBTIQ osoba u Crnoj Gori. Jedan od predsjedničkih kandidata nije davao nikakve odgovore na naše upite tokom trajanja ankete“, kaže izvršni direktor LGBT Foruma Progres Džon (John) Barac.

Barac za RSE kaže da su odgovori Đukanovića i Bojanića prilično uopšteni ali generalno pozitivni i afirmativni kada su ljudska prava LGBTIQ osoba u pitanju:

"Možemo da saopštimo da su oba kandidata konstatovali da će fokus njihove kampanje biti i na LGBTIQ osobama ali u širem kontekstu ljudskih prava i položaja marginalizovanih grupa. Nijedan dio njihove kampanje neće isključivo biti ciljan na ove osobe već će ta priča u njihovom slučaju biti dio šire priče o ljudskim pravima. I Đukanović i Bojanić su odgovorili da u značajnoj mjeri podržavaju napore i aktivnosti koje se realizuju u domenu ljudskih prava LGBTIQ osoba kao što su različite manifestacije, skupovi zakonske izmjene i tako dalje, kao i da su kao zanačajne prepoznali probleme sa kojima se te osobe danas u Crnoj Gori suočavaju. To su problemi diskriminacije, govora mržnje, homofobije, transfobije. Njihovi odgovori su u manjoj mjeri razlikuju u dijelu kako je trenutno stanje u društvu u vezi sa tim pojavama “

Među onima koji nijesu odgovorili na Upitnik LGBT Foruma progres je i kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić.

U Crnoj Gori treba donijeti Zakon o zabrani homoseksualne propagande, sličan modelu koji se već primjenjuje u Ruskoj Federaciji: Dedić
U Crnoj Gori treba donijeti Zakon o zabrani homoseksualne propagande, sličan modelu koji se već primjenjuje u Ruskoj Federaciji: Dedić

No, on je nedavno saopštio kakav odnos ima prema LGBTIQ zajednici i kako vidi njihovu budućnost u Crnoj Gori:

“U Crnoj Gori treba donijeti Zakon o zabrani homoseksualne propagande, sličan modelu koji se već primjenjuje u Ruskoj Federaciji. Ruski model podrazumijeva i zabranu održavanja takozvanih 'Parada ponosa' u trajanju od 99 godina, modalitete da se ne ugroze interna individualna prava pripadnika gej populacije, ali i da se spriječi društvena dekadencija i anarhizam.”

Danijel Kalezić iz NVO Queer Montenegro (Kvir Montenegro) kaže za RSE da sama LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori od budućeg predsjednika, ili predsjednice očekuje nedvosmislenu i jasnu podršku njihovim ljudskim pravima:

„Koja neće dolaziti samo u situacijama kada je na neki način iznuđena od nekih evropskih instanci i koja se neće samo ticati važnih trenutaka na putu EU integracija. Dakle, očekujemo direktnu i snažnu podršku.“

No lista očekivanja se ne završava samo zahtjevom za jasnom podrškom LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori, naglašava Kalezić.

„Očekujemo da novi predsjednik ili nova predsjednica Crne Gore ode korak dalje u odnosu na ono što je do sada učinio predsjednik Vujanović, odnosno da osim samih susreta sa predstavnicima LGBTQ organizacija prije organizovanja Povorke ponosa, i učestvuje na 6. Montenegro prajdu. Takođe, očekujemo podršku procesima koji su u toku a koji se tiču usvajanja novih zakonskih rješenja preko kojih ćemo mi biti značajno izjednačeni sa ostatkom naših građana i građanki“, kaže Kalezić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG