Dostupni linkovi

Rusija: Novi osumnjičeni pritvoren zbog ubistva LGBT aktivistkinje


Elena Grigorjeva često je bila pod prijetnjama zbog svog aktivizma
Elena Grigorjeva često je bila pod prijetnjama zbog svog aktivizma

Ruski istražitelji su saopštili da su u Sankt Petersburgu uhapsili osumnjičenog za ubistvo LGBT aktivistkinje, te da osoba koja je prvobitno privedena zbog ubistva, više nije na listi osumnjičenih.

Tijelo Elene Grigorijeve je pronađeno u Sankt Petersburgu u julu sa osam rana od uboda i tragovima davljenja. Njene kolege aktivisti su rekli kako je Elena stalno primala prijetnje zbog svog posla.

Odjel Istražnog odbora u Sankt Peterburgu saopćio je u četvrtak da je sada rasvijetljeni osumnjičeni rekao da je pio s Grigorijevom kad im se pridružio novi osumnjičeni, sa kojim se svađala. Još uvijek nisu objavljene zvanične optužbe.

Ime Elene Grigorijeve kružilo je mjesecima na listi za odstrijel pod nazivom "Saw". Četiri dana nakon što je web stranica na kojoj se lista nalazila zatamnjena, Elena je na smrt izbodena u stanu u Sankt Peterburgu.

Elena Grigorijeva je bila lokalna aktivistikinja koja je redovno učestvala na skupovima za prava LGBT i političkih zatvorenika, a protivila se ruskoj aneksiji Krima.

Protest aktivista u Beogradu zbog ubistva Elene Grigorijeve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG