Dostupni linkovi

Veselo, šareno i mirno na 5. Montenegro prajdu


Montenegro prajd: 'Čojstvom protiv nasilja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Montenegro prajd: 'Čojstvom protiv nasilja'

U veseloj i mirnoj atmosferi u Podgorici je održan 5. Montenegro prajd koji je okupio više od 200 pripadnika LGBT zajednice iz Crne Gore, njihovih prijatelja, članova porodice, ali i ljudi iz javnog života koji ih podržavaju.

Pod sloganom "Čojstvom protiv nasilja" organizatori 5. Montenegro prajda poručili su da taj događaj organizuju u znaku zajedničkog zalaganja više društvenih grupa koje su, kako su saopštili, suočene sa nasiljem.

Poručuju da na ovaj način dižu glas i suprotstavljaju se nasilju koje je, kako ocjenjuju, postalo dio naših života.

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda Danijel Kalezić je kazao da su se oni koji se bave aktivizmom nagledali "svega i svačega".

"Razbijenih lobanja, nagledali se situacija i scena koje su nezamislive... Sa tim živimo i dalje svakog dana, iako je ovo peti Prajd – nasilja je sve više. Ovaj prajd je do sad pripremao veliki broj organizacija. Poseban aplauz za mlade ljude, biće nas sve više i više. Aplauz za roditelje LGBTIQ kojih je ove godine više nego prethodne. Zahvaljujem se Centru bezbjednosti Podgorica na saradnji, a dvoje predstavnika Centra šeta sa nama danas po prvi put i hvala im na tome", istakao je Kalezić.

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda Jovan Ulićević kazao je da "čojstvu nije mjesto među četiri zida".

Organizatori su se prisutnima zahvalili na hrabrosti. Oni su poručili da su primjeri čojstva i junaštva Marka Miljanova.

"Širimo ljubav, dosta nam je podjela", poručili su organizatori.

Učesnici 5. Montenegro prajda nosili su transparete na kojima je, između ostalog, pisalo: "Sloboda svuda", "Ljubav je svuda", "Homofobija nije porodična vrijednost", "Majko ne brini, dobro sam".

Organizacioni odbor Montenegro prajda ove godine nije uputio posebne pozive za učešće političkim partijama i predstavnicima institucija jer su željeli da vide kolika je iskrena podrška svih onih koji na različite načine donose odluke o životima svih građana Crne Gore.

Vidan je bio izostanak ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke kao i drugih, visokih predstavnika Vlade koji su proteklih godina na Prajd dolazili nakon zvaničnog poziva organizatora da učestvuju u povorci.

Na ovogodišnji Prajd došao je ombudsman Šućko Baković, a od političkih lidera jedini se pojavio predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

Opštinu Podgorica predstavljao je predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđije Suhih.

[RSE/Fotogalerija: Parada ponosa]

Inače, peti Montenegro prajd obezbjeđivao je manji broj policajaca u odnosu na prošlu i prethodne godine.

Rutu kojom je povorka prošetala centrom Podgorice umjesto dosadašnja tri, ove godine su štitila dva takozvana bezbjednosna prstena koje su činili angažovani pripadnici policije.

Saobraćaj je zbog Prajda bio zatvoren bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, bulevarom Stanka Dragojevića, zatim ulicom Slobode, Vučedolskom ulicom, Njegoševom ulicom i ulicom Kralja Nikole.

Istovremeno, sinoć je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici bila osvjetljena u bojama duge u čast današnjeg Montenegro prajda, uz poziv: "Pridružite nam se".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG