Dostupni linkovi

Traže zid u Crnoj Gori prema Kosovu i Albaniji


Uprava crnogorske policije objasnila da su albanski graničari boravili na teritorijama Andrijevice i Berana u skladu sa sporazumom dvije države
Uprava crnogorske policije objasnila da su albanski graničari boravili na teritorijama Andrijevice i Berana u skladu sa sporazumom dvije države

Prisustvo službenika albanske granične policije na teritoriji Crne Gore, bio je povod da opozicioni Demokratski front iznese niz teških optužbi na račun državnih institucija Crne Gore i susjednih država, Albanije i Kosova.

Iako su crnogorske institucije odgovorile da je granična policija Albanije boravila na teritoriji Crne Gore na osnovu sporazuma dvije države, kampanja dijela opozicije je nastavljena sa političkom tezom da "prema Albaniji i Kosovu treba podići zid".

Aktivni učesnici u političkom životu Crne Gore znaju da je razvijanje regionalne saradnje uslov za dalje napredovanje zemalja regiona u pristupanju Evropskoj uniji (EU), pa se komentari o podizanju zidova među državama regiona mogu smatrati neprimjerenim, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković.

"Radi se o neprimjerenim izjavama i komentarima o radu državnih organa i uopšte o razvijanju regionalne saradnje, što je, a to znaju svi akteri političkih procesa, jedan od uslova za dalje napredovanje zemalja regiona u procesu pristupanja Evropskoj uniji", kaže Zeković.

"U svakom slučaju", konstatuje, "ono što jeste dobro, je što je Uprava policije reagovala sasvim profesionalno, umjereno i korektno i javnosti ponudila i predstavila sve relevantne činjenice o tome na koji način je ostvarena saradnja sa susjednom albanskom policijom i da su sve aktivnosti sprovedene u skladu sa zakonom i sporazumom između dvije zemlje."

Sve u skladu sa sporazumom dvije države

Višednevna kampanja opozicionog Demokratskog fronta (DF), čija je ključna politička teza da je Albanija navodno izvršila agresiju na Crnu Goru, počela je nakon informacije o prisustvu pripadnika granične policije Albanije na teritoriji Crne Gore u reonu opština Andrijevice i Berana.

Podrška Tirane Albancima u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Tim povodom se prije dva dana oglasila Uprava crnogorske policije koja je saopštila da su službenici granične policije Republike Albanije prethodnih dana boravili na teritorijama opština Andrijevice i Berana u pograničnom dijelu prema Republici Albaniji u skladu sa sporazumom dvije države, a u vezi sagledavanja stanja graničnih piramida i oznaka od strane albanske policije i službenika uprava za nekretnine dvije države.

"O tome postoji uredna evidencija na Graničnom prelazu 'Grnčar' o ulasku i izlasku pomenutih službenika i vozila, kao i o vremenskom periodu njihovog zadržavanja u pograničnom dijelu Crne Gore", navedeno je u saopštenju Uprave policije.

Tu se još dodaje "da postoji višestruka i kvalitetna saradnja sa graničnom policijom Republike Albanije, koja se ogleda u zajedničkom radu i zajedničkim graničnim patrolama".

Ipak, na ovo saopštenje je reagovao DF, plasirajući tvrdnju da je "crnogorski režim doveo u pitanje minimalnu mogućnost odbrane Crne Gore od eventualnog oružanog napada", tretirajući prisustvo albanskih graničnih službenika kao upad na teritoriju Crne Gore.

Ministarstvo odbrane: Atakuju na suživot

Potom je i lider DF-a Nebojša Medojević na Fejsbuk profilu napisao da "treba podići zid između Crne Gore, Kosova i Albanije da bi se spriječio šverc i kriminal", nazivajući Kosovo 'takozvanom' i 'lažnom državom', te je vlasti u Tirani, Prištini i Podgorici nazvao korumpiranim i kriminalizovanim.

Reagovalo je Ministarstvo odbrane, koje je optužilo opozicioni DF za narušavanje bezbjednosti zemlje, međunacionalnog i multietničkog sklada i dobrosusjedskih odnosa sa državama okruženja, preko stranačkih saopštenja, bliskih medija iz okruženja sa ciljem kompomitacije države i njenih institucija.

"Reagujemo jer atakuju (DF) na najveće vrijednosti koje baštini Crna Gora, kao što je suživot različitih vjera i nacija i dobrosusjedski odnosi. Poručujemo im da je naša vojska garant mira i stabilnosti zemlje i svakog njenog građanina, sposobna da doprinosi globalnom miru i stabilnosti djelujući u okviru NATO…", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore.

"Neka pitanja ne treba licitirati"

Komentarišući iznesene ocjene na račun policije i državnih institucija, pa i susjednih zemalja, Aleksandar Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije konstatuje da je Crna Gora država koja nema otvorenih graničnih pitanja sa susjednim zemljama, da na unutrašnjem planu postoji međunacionalni sklad, dok je politička scena u Crnoj Gori sve otrovnija.

"Ono što jeste zabrinjavajuće, je što crnogorska politička scena postaje sve toksičnija. Na žalost osjeća se u skoro kompletnom političkom diskursu, da se dešavaju jako neprijatne i neprimjerene stvari, po međunarodnu poziciju zemlje", komentariše Zeković.

"Ono što je važnije", naglašava, "postoje namjere da se na neki način proizvode destrukcije i na unutrašnjem planu, odnosno da dođe do pogoršanja unutrašnjih odnosa u samoj Crnoj Gori".

"Kao da se zaboravlja činjenica da značajan dio stanovništva pripada albanskom nacionalnom korpusu, da je Crna Gora među rijetkim zemljama uopšte na Balkanu, koja nema otvorenih graničnih pitanja prema susjedima, konstatuje Zeković.

Bilo bi dobro da to svi vidimo i vjerujemo da je to zajednički proizvod kojim treba da budemo ponosni, kada je riječ o tom međunacionalnom skladu i uopšte o odnosu prema susjedima gdje gotovo da nema ni jednog otvorenog pitanja. Čini mi se da se ta politika otvoreno relativizuje, mogu da razumijem namjeru opozicije da sve dovedu u pitanje, ali prosto mislim da sa nekim važnim elementima državnog bića Crne Gore, kao što jeste inkluzija nacionalnih manjina, odnos prema manjinama i odnos prema susjedima-da prosto ne bi trebalo da bude takve licitacije", kaže Zeković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG