Dostupni linkovi

Albanska zastava dijeli Vladu Crne Gore


Zastava Albanije
Zastava Albanije

Poslije najave crnogorskog Ministarstva kulture da će podnijeti prijavu protiv organizatora skupa na Cijevni u okolini Podgorice, tokom kojeg je istaknuta zastava Albanije, bez državne zastave Crne Gore, blok albanskih nacionalnih partija je najavio da će preispitati svoje učešće u vlasti.

Ovo je druga najavljena prijava Ministarstva kulture Crne Gore protiv organizatora manifestacije zbog isticanja zastava drugih država. Prethodno je Ministarstvo najavilo prijavu protiv Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, kao organizatora prošlonedjeljnog humanitarnog koncerta u Herceg Novom.

Kakve su političke posljedice eventualnog poteza Albanskog foruma, političke grupacije koja okuplja albanske nacionalne partije u Crnoj Gori?

Zajedno u Vladi, zajedno i van nje

Ne znam koliko su ozbiljne namjere Albanskog foruma, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Mehmet Zenka, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je spreman da napusti Vladu ukoliko tako odluči taj politički blok.

Zenka je inače i predsjednik Demokratske unije Albanaca, koja uz Albansku alternativu i Demokratski savez Albanaca čini Albanski forum.

"Ne znam, nijesam pročitao tu izjavu Albanskog foruma, ali vidjećemo koliko su ozbiljni u tom istrajavanju i koliko to oni ozbiljno misle. To su preozbiljne izjave. Ne znam zbog čega se diže tolika panika u vezi upotrebe albanske zastave. Albanska zastava je dozvoljena za upotrebu u Crnoj Gori. I ne vidim razloga zbog čega takva reakcija. Tu nije bilo ničega izuzev proslave i obilježavanja jednoga dana i skupa jednog kulturno-umjetničkog društva u saradnji sa dijasporom", kaže ministar Zenka.

Na pitanje, ukoliko, hipotetički, stav Albanskog foruma bude napuštanje vlasti, da li će on lično napustiti vlast, Zenka kratko kaže: "Ja sam predsjednik Demokratske unije Albanaca".

"Odgovorio sam. Za sada ne znam ništa. Mi smo zajednički u Vladi, pa ćemo zajednički da vidimo. Ali me do sada iz Albanskog foruma niko nije kontaktirao u vezi ove teme", dodaje Mehmet Zenka.

'Prinuda koju ne prihvatamo'

Nikola Camaj, lider predstavnik Demokratskog saveza i lider Albanskog foruma u opštini Tuzi, povodom najave Ministarstva kulture, za RSE kaže da dok država Crna Gora i njeni organi zastavu Albanaca tretiraju zastavom druge države ne vidi razlog da Albanci u svojim kulturnim aktivnostima nose crnogorsku zastavu.

Manifestaciju, održanu u četvrtak u mjestu Trgaja, na reci Cijevni, na kojoj su se mahom okupili žitelji Malesije, ali ljudi iz dijaspore, obilježilo je vijorenje albanske zastave. Istom skupu je prisustvovao i lider na Kosovu opozicionog pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti.

Na pitanje RSE zašto na skupu nije bila istaknuta i državna zastava Crne Gore, Camaj objašnjava:

"To je kulturni događaj Albanaca i apsolutno tu drugi identitet nije potreban, sem te činjenice da se zna da je Trgaja u Crnoj Gori. Albanci su u takvim aktivnostima još dugo, mislim, neće koristiti druge zastave sem zastavu Albanaca, svoju zastavu", smatra Camaj i zaključuje: "Apsolutno je to prinuda koju mi ne prihvatamo."

Podrška Tirane Albancima u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

DPS: Čuvamo toleranciju

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) ne žele da komentarišu najavu Albanskog foruma o potencijalnom napuštanju vlasti, ali najavljuju da će ispoštovati svaku odluku koalicionih partnera, sa kojima vrše vlast.

"Samo ću naglasiti sljedeće - da je Crna Gora, predvođena DPS-om, bila i ostala katalizator svih procesa svih ovih decenija očuvanja multietničkog sklada i tolerancije. Dakle, suživot svih vjera i nacija i po tome smo primjer, pozitivan primjer na ovom dijelu jugoistočne Evrope. Dakle, u Crnoj Gori su ravnopravni svi njeni građani, i Crnogorci i Albanci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Hrvati i drugi", izjavio je Nikola Gegaj, poslanik DPS-a.

Šoć: Kulturne manifestacije ne organizuje država

Tri dana ranije Ministarstvo kulture je najavilo prijavu protiv organizatora humanitarnog koncerta u Herceg Novom, Srpske pravoslavne crkve, zbog navodnog isticanja simbola drugih država, skrnavljenja zvanične himne Crne Gore i političkih i nacionalističkih poruka.

Nadležno Ministarstvo još nije saopštilo na osnovu kojih dokaza tvrdi da je na ovom skupu počinjeno kršenje zakona.

Da li na osnovu snimaka koji su prezentovani u javnosti, sa navedenih događaja, se može govoriti o postojanju prekršaja ili krivice, RSE je pitao advokata Dragana Šoća koji, uz određene ograde, kaže da u tim događajima ne vidi problem, jer simboli koji su isticani na tim skupovima prisutni su decenijama u Crnoj Gori.

"Ja nisam vidio da se u slučaju Herceg Novi pojavila zastava druge države, ali ne isključujem mogućnost iako je nisam vidio. U slučaju albanske zastave, to je zastava države Albanije koja je u Crnoj Gori prisutna decenijama. Nikada nikome nije smetala, niti je ko pravio pitanje. Zašto je sada zasmetala Ministarstvu kulture, ja ne znam. Manifestovan je neki kulturni događaj vezan za albansku kulturu i tradiciju, organizatori su koristili tu zastavu, ni prvi ni zadnji put", navodi Šoć.

Šoć: Zašto je zastava sada zasmetala Ministarstvu kulture?
Šoć: Zašto je zastava sada zasmetala Ministarstvu kulture?

"To su neke manifestacije", dodaje Šoć, "koje vi ne možete kontrolisati".

"Kulturne manifestacije nisu u organizaciji, koliko sam shvatio, nekog od državnih organa ili institucije, pa da mora biti prisutna državna zastava. Treba da se vidi ko su organizatori, koje su zastave vješane i da li postoji obaveza tih organizatora da znaju da je potrebno istaći i državnu zastavu, kao što treba da zna državni organ. U konkretnim slučajevima ne vidim da je neki veliki grijeh nositi zastavu", kaže advokat Dragan Šoć.

RSE nije dobio odgovore na pitanja upućena na adresu Ministarstva kulture koja se odnose na detalje prijava za manifestacije u Herceg Novom i Trgaji, odnosno kojoj instituciji su podnijete prijave i protiv kojih lica i organizatora, te pitanja: kojim dokazima ova institucija potkrepljuje tvrdnju da je na skupovima u Herceg Novom i Trgaji prekršen zakon, da li su to video snimci, prisustvo predstavnika državnih institucija, izjave očevidaca?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG