Dostupni linkovi

Opozicioni sukob koči izborne reforme u Crnoj Gori


Ulice Podgorice, ilustrativna fotografija
Ulice Podgorice, ilustrativna fotografija

Novi pokušaj uspostavljanja političkog dijaloga u Crnoj Gori između vlasti i opozicije, uz pomoć Evropske unije, našao se u sjenci sukoba među najjačim opozicionim grupacijama Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Zbog toga je upitno na koji način će započeti proces reformi izbornog i drugog zakonodavstva koji bi trebalo da garantuju fer i slobodne naredne parlamentarne izbore.

"Teško do fer izbora"

Odgovarajući na pitanje kolike su šanse da se opozicione partije izbore za fer i slobodne izbore direktor Građanske alijanse Boris Raonić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), da osim opozicionog sukoba brine i izostanak jasno definisanih zahtjeva i identifikacija problema u izbornom procesu koji treba da budu riješeni.

"Najviše brine to da ključni modeli zloupotreba tokom izbornog procesa nisu identifikovani i nisu problematizovani i što je posebno loše, nisu ponuđena rješenja za njihovo prevazilaženje. Tako da u ovakvoj atmosferi i komunikaciji između opozicionih partija, koja je prešla granicu kulturnog, je teško očekivati da dođu do tog zajedničkog stava koji opet treba da bude usmjeren prema vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista. I ukoliko se nešto brzo ne promjeni mi ćemo ući u izbornu godinu sa modelom koji ni približno ne može da ohrabri sve nas koji želimo fer izborni proces u Crnoj Gori", komentariše Raonić.

Netrpeljivost između opozicionih Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore eskalirala je odmah pošto je vladajuća većina usvojila Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Riječ je o inicijativi Demokratske Crne Gore.

Podršku planu za rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva dala je i Evropska unija.

Ipak su najjači opozicioni subjekti započeli rat saopštenjima, a djelove tih saopštenja u kojima se napadaju i teško optužuju opozicione kolege je nemoguće citirati u javnom govoru zbog njihove neprimjerenosti.

Tačka sukoba je činjenica, da Odlukom o obrazovanju Odbora nije predviđeno formiranje tehničke Vlade koja bi organizovala i pratila budući izborni proces. Sve opozicione stranke su se obavezale potpisujući Sporazum o budućnosti, krajem marta ove godine, da će zahtijevati od vladajuće koalicije formiranje tehničke Vlade u kojoj će učestvovati predstavnici opozicije i civilnog sektora.

"Odupri se" bez uspjeha

Sukobljene strane u opoziciji je pokušao da umiri građanski pokret "Odupri se", organizujući sastanak sa opozicionim poslanicima.

Sastanku se odazvalo svega sedam poslanika od ukupno 39 opozicionara u Skupštini Crne Gore, a okončan je bez zaključaka. Na sastanku je analizirana politička situacija, pri čemu su predstavnici Demokrata objašnjavali sve prednosti njihovog plana za reformu izbornog zakonodavstva, a predstavnici pokreta "Odupri se" upozorili da treba prekinuti opozicioni sukob.

Načelni stav svih prisutnih na sastanku je bio da "bez reformisanih izbornih i drugih zakona i bez tehničke Vlade, treba bojkotovati naredne parlamentarne izbore".

Samostalni poslanik Neđeljko Rudović smatra da je trenutni antagonizam najjačih opozicionih subjekata predstavlja davno viđenu sliku odnosa u opoziciji.

"Ovo što trenutno gledamo i slušamo nije nikakva povrijeđenost i uvrijeđenost, nego pokušaj da se napravi šteta konkurentskom političkom subjektu iz opozicije. To je mogu reći, već decenijama, suštinski problem crnogorske opozicije. To što je opozicija više okrenuta tome kako da pobijedi konkurenta iz opozicije, nego kako da razvlasti DPS (Demokratska partija socijalista). Ponovo svjedočimo tome. Tako da nam u tom pogledu Evropska unija ne može pomoći i ne možemo očekivati da opozicija nametne ono što je potreba svakog demokratskog društva, a to su uslovi za slobodne izbore", kaže Rudović.

Protest u Podgorici: "Crna Gora zavisna od kriminala"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

DPS profitira

Politički analitičar Boris Raonić kaže da će međunarodna zajednica morati dodatno da interveniše kako bi se svi politički subjekti doveli za jedan pregovarački sto.

"Jedini subjekt koji može da doprinese uspostavljanju dijaloga i donošenju nekih održivih rješenja je međunarodna zajednica. Mene brine da SAD nisu dovoljno aktivne u tome, kao što su bile prisutne i efikasne tokom političkih kriza u Albaniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji. Sama Evropska unija se na sreću umiješala u ovaj proces u Crnoj Gori, ali je problem nastao jer nisu dobro mapirali odnose na opozicionoj sceni. U pospješivanju dijaloga između DPS-a i Demokrata, nisu se posvetili komunikaciji prema ostatku opozicije i zbog toga je eskalirao sukob u opoziciji i rezultat je vjerovatno lošiji nego što je bio prije desetak dana", ocjenjuje Raonić.

Upitan da li se može konstatovati da od sukoba u opoziciji politički profitira vladajuća stranka, poslanik Neđeljko Rudović potvrđuje:

"Naravno da se to može zaključiti i da DPS vjerovatno ne bi dao nikakve ustupke opoziciji da nije prisiljen od strane Evropske unije i ambasadora Sjedinjenih Država, što ima svoju poruku – da nije bilo EU i SAD, DPS ne bi povukao ni jedan potez i išao bi na sljedeće izbore prema postojećim uslovima koji njima donose ogromnu startnu prednost."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG