Dostupni linkovi

Cijene pod kontrolom, građani kupuju više


Puna kolica osnovnih životnih namirnica, jedna od prodavnica u Sarajevu, 16. mart
Puna kolica osnovnih životnih namirnica, jedna od prodavnica u Sarajevu, 16. mart

Sarajka Sabaheta kupila je namirnice potrebne za naredni mjesec. Nije primjetila da su cijene u radnjama veće. No jeste da određenih proizvoda, poput zaštitnih maski, već dugo nema za kupiti.

„Kupila sam ono što uvijek kupujem za mjesec, a što mi je potrebno, sanitarije, hranu, brašno i ostalo što mi je potrebno. Nisam primijetila da je skuplje, ali vidim da se puno kupuje. U subotu sam tražila germu cijeli dan i nema je. Našla sam samo jedno pakovanje. Najgore mi je što ne mogu da nađem dezinfekcijske maske“, kaže Sabaheta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 16. marta donijela odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vraćanju cijena koje su važile 5. marta 2020. godine, saopštio je premijer Fadil Novalić.

“Donesena je odluka kojom Vlada propisuje zadržavanje cijena na zatečenom nivou od 5. Marta ove godine, za pojedine proizvode”, kazao je Novalić.

I Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu kojom se cijene osnovnih životnih namirnica na nivo od 5. marta.

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma tog bosanskohercegovačkog entiteta na konferenciji za novinare je navela kako nema potrebe za panikom, te da je tržište snabdjeveno, i protok roba uredan.

Petog marta zabilježen je prvi slučaj korona virusa u Bosni i Hercegovini.

Državni ministar vanjske politike i ekonomskih odnosa Staša Košarac kaže kako je razgovarao i s trgovačkim lancima i da će biti donesene mjere da se cijene namirnica zamrznu i ne bude povećanja.

“Nećemo dozvoliti da se neko bogati na račun građana u ovakvim situacijama”, rekao je Košarac u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Ne propustite da pročitate:

Federalna uprava za inspekcijske poslove kontroliše formiranje i kretanje cijena zaštitne medicinske opreme - maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju, ali i osnovnih životnih namirnica za kojima je raste potražnja izazvana strahom građana zbog pojave korona virusa.

Još, kako kažu, nije zabilježeno nerazumno povećanje cijena, no u posljednjih nekoliko dana, zbog nekontrolisanog dizanja cijena u nekim prije svega apotekama, tržišni inspektori u Federaciji BiH izrekli su 16 prekršajnih naloga u iznosu od 43.500 konvertibilnih maraka (oko 22 hiljade eura).

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Adis Ajdinović zbog svega je pozvao “na ozbiljnost i odgovornost da se ne povećavaju cijene”.

“Kontrolisali smo prvenstveno apoteke u maloprodaji, kada je u pitanju distribucija medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava, a svakako smo i u kontrolama tržnih centara i prodajnih objekata koji distribuiraju i prodaju robe široke potrošnje”, kazao je on.

U banjalučkom Udruženju za zaštitu potrošača Reakcija navode kako se svakodnevno susreću sa pritužbama građana. Dobijaju fotografije sa praznim rafama, a ispred trgovina su u ponedjeljak velike gužve, između ostalog i zbog mjere koju je gradski štab za vanredne situacije donio u nedjelju navečer, o ograničenom radu trgovina i broju ljudi koji istovremeno mogu biti unutar njih.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja Reakcija, za RSE kaže kako su inspektori u Republici Srpskoj registrovali da su cijene određenih proizvoda veće.

“Poskupili su uglavnom prehrambeni proizvodi u pojedinim marketima. Koliko smo čuli iz sredstava javnog informisanja neke apoteke su također digle cijene. To su maske, dezinfekciona sredstva, imamo brojne objave građana o tome”, kaže Srdić.

Rijetki građani Sarajeva koji su 16. marta došli u kupovinu u tržni centar u centru grada kažu da nisu primijetili povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, no da je evidentno da se kupuje mnogo više nego prethodnih dana, te da na rafama već nema određenih proizvoda, poput brašna i ulja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG