Dostupni linkovi

Srbija uvodi dodatne mere protiv korona virusa


Prazni kafići, vojska na ulicama Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije pooštrava mere u borbi protiv korona virusa jer građani nisu u dovoljnoj meri poslušali preporuke nakon proglašenja vanrednog stanja.

On je rekla da se uvode novčane kazne od 150.000 dinara (oko 1.270 evra) za one koji prekrše propisanu samoizolaciju, kao i da će 18. marta biti razmotrena još jedna mera.

"Ostavili smo za sutra pre podne odluku da se građanima starijim od 65 godina zabrani izlazak iz domova i da propišemo kazne do 150.000 dinara za kršenje te odredbe. Ne uvodimo tu meru u ovom trenutku ali se plašim da ćemo to morati da uradimo", rekla je premijerka Brnabić.

Najviše deset maski

Ona je navela da će šalteri javnih službi biti zatvoreni do daljeg, da se uvode zabrana izvoza lekova u narednih 30 dana i ograničavanje kupovine medicinskih maski i rukavica na po deset komada, kao i sredstava za dezinfekciju na dva veća pakovanja ili 5 manjih. Za sve građane koji dođu iz zemalja koje su žarišta korona virusa biće određen karantin od 28 dana.

Brnabić je rekla da postoji veliki broj volontera koji žele da pomognu, prvenstveno starijim građanima.

"Sve će se rešiti, sve ćemo obezbediti, samo sedite kućama. Ne želimo da uvodimo striktnu zabranu i policijski čas ali za ovo je potrebna samodisciplina i ogromna doza solidarnosti", navela je premijerka.

Eliminisati gužve sa ulica

Ana Brnabić ujutru je na Televiziji Prva izjavila da će se razmatrati uvođenje policijskog časa ukoliko se ne poštuje preporuka Vlade Srbije da tokom vanrednog stanja stariji građani ostanu kod kuće. Ona je rekla da nijedna mera neće doneti rezultate ukoliko je i dalje gužva ulicama.

"Što se tiče onih koji imaju preko 65 godina, zaista vas molimo da to shvatite najozbiljnije i zbog vas i zbog našeg zdravstvenog sistema. Ukoliko se ovako nastavi naredna dva dana neke drastičnije mere ćemo morati da preduzmemo", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je planirano da se penzionerima mesečna primanja donose na adresu i da se odloži plaćanje računa. Pooštravaju se i mere za rad kafea i restorana, odnosno broj osoba koje mogu da budu u njima određuju se na osnovu veličine tih objekata po kvadratnom metru.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će Vojska tokom vanrednog stanja, koje je na snagu stupilo 15. marta, biti angažovana na obezbeđenju i kontroli javnih objekata, bolnica, na graničnim prelazima, kao i na autobuskim i železničkim stanicama, aerodromima, poštama i sličnim objektima.

Četiri bolnice za zaražene

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da su u Srbiji četiri bolnice rezervisane samo za zaražene korona virusom, i to dve u Beogradu i po jedna u Nišu i Novom Sadu.


"U Beogradu će biti dežurne Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović" i Zemunska bolnica, u Nišu Klinika za opštu hirurgiju i Institut za plućne bolesti u Novom Sadu. Napravili smo plan i ukoliko se povećava broj pacijenata, ako se ove popunjavaju, koje će bolnice dalje preuzimati pacijente", rekao je Lončar na Radio-televiziji Srbije.

Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti, dok će se upis dece odvijati elektronskom poštom, posredstvom e-Uprave. Od 17. marta nastava će se odvijati na daljinu preko kanala javnog servisa Radio-televizije Srbije RTS3, RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Utakmice, sportska takmičenja, treninzi i rad teretana takođe su obustavljeni.

Granice Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom
Granice Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom

Pridržavati se preporuka

Epidemiolog Zoran Radovanović navodi da je važno da građani poštuju zvanična uputstva, naročito starija populacija, jer je ona najosetljivija u slučaju infekcije korona virusom.

"Ideja je da se razvuče ta epidemijska kriva na što duži period, jer epidemiju baš ne možete da sprečite. Nepredvidivo je, pošto je ovo nov virus, kako će se ponašati kasnije", navodi Radovanović za Radio Slobodna Evropa.

Granice Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom, saopštila je Vlada Srbije.

Javni prevoz na teritoriji Beograda je izmenjen, ukida se noćni prevoz, a za dnevni se uvodi subotnji red vožnje. Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da ugostiteljski objekti mogu da budu otvoreni od 8 do 20 časova. Dnevni centri i klubovi za odrasle i starije su takođe zatvoreni, kao i svi sportski objekti.

Kazne za podizanje cena

Vlada Srbije saopštila je da se ograničava povećanje cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i medicinskih dezinfekcionih sredstava, kao i da se uvode stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja.

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru, navedeno je u vladinom saopštenju, uz preporuku poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji mogu rade od kuće.

Građanima se savetuje samoizolacija, bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe, sa izuzetkom odlaska u prodavnice i apoteke, šetanja kućnih ljubimaca i bacanja smeća.

Velikim firmama u Srbiji Vlada je preporučila da rade u što više smena da bi što manje ljudi u isto vreme bilo zajedno. Druga preporuka je da se poboljša higijena na radnom mestu i da se, ukoliko ima potrebe, zaposlenima nabave zaštitne maske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG