Dostupni linkovi

Korona zaustavlja bh. privredu: Kako platiti obaveze koje pristižu?


Radnica u jednoj bh. fabrici, fotoarhiv
Radnica u jednoj bh. fabrici, fotoarhiv

Fabrika “Pobjeda” iz Tešnja, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, koja zapošljava 280 radnika i ima skoro sedam decenija dugu tradiciju u proizvodnji pumpi i prečistača za autoindustriju, već osjeća posljedice poremećaja na svjetskom tržištu zbog korona virusa.

“Naše procjene govore da je od početka godine do danas šteta samo od otkazanih narudžbi oko 500 hiljada KM (oko 250 hiljada eura). Međutim, dešava nam se i da neke države povećaju narudžbu tako da je teško procjenjivati koliki su direktni ili indirektni gubici. Ali problema ima”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Kasim Kotorić, savjetnik direktora Pobjede i predsjednik udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Drastični pad u razmjeni sa Italijom

I predsjednik zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Vlado Šešić kaže da je teško procijeniti kolike su ukupne štete za poslovnu zajednicu. On smatra da, kada sve prođe, će biti mjerene stotinama miliona maraka.

“Pa, znate li vi koje će biti štete za privrednike. Da nas pola pomre nećemo se moći oporaviti, ako se nešto ne preduzme. Država treba uvesti zaštitne mjere”, kaže Šešić.

Samo sa Italijom, koja je drugi vanjsko-trgovinski partner Bosne i Hercegovine, obim vanjskotrgovinske razmjene u prva dva mjeseca ove godine bio je manji za 54 miliona KM (27 miliona eura).

Na tržište Italije, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanja BiH, u prva dva mjeseca 2020. izvezeno je robe u ukupnoj vrijednosti od 173 miliona KM (oko 86 miliona eura), što je 18,26 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, uvoz iz Italije iznosio je 228 miliona KM (oko 114 miliona evra) i bio je manji za šest posto.

Na osnovu analiza u okviru kojih je anketirano 250 preduzeća u Bosni i Hercegovini, najveće probleme trenutno osjećaju turizam, saobraćaj i ugostiteljstvo, kao i neke proizvodne grane, odnosno mala i srednja preduzeća, izjavio je u ponedjeljak, 16. marta, nakon sastanka sa predstavnicima poslovne zajednice u BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Traži se pomoć bh. institucija

Poslovna zajednica u Bosni i Hercegovini za prevazilaženje problema, koji će kažu ugroziti ne samo, njih nego i radnike, traže pomoć svih institucija u BiH.

Osnovno pitanje za njih u novonastaloj situaciji je kako će ih izmiriti obaveze koje pristižu.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković za RSE izjavio je da bi trebalo preduzeti koordinirane i efikasne mjere u koje bi trebalo uključiti i eksperte iz privrede.

„Mi smo predložili mjere, koji se sastoji od sljedećeg – tražimo prije svega zdravstvenu zaštitu uposlenika, ako uposlenici ne rade kako ćete funkcionirati, da se uspostavi direktno izvještavanje putem kontakt tačaka, da stabiliziramo sve lance snabdijevanja po modelima da osiguramo koridore za tranzit i transport roba preko Republike Hrvatske, Srbije i tako dalje, kuda naša robe se kreću kako bismo mogli uvesti repromaterijale ili izvesti već naručene robe“, rekao je Vuković.

Prijedloge za prevazilaženje problema uputili su i predstavnici entitetskih komora u Bosni i Hercegovini, jer smatraju da teret krize treba da podijeli cijelo društvo.

Pozivi za proglašenje vanredne situacije

Kako bi se omogućilo provođenje mjera, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, Mirsad Jašarspahić, smatra da bi vlasti u BiH trebale proglasiti vanrednu situaciju.

“Predlažemo da nadležne institucije proglase vanrednu situaciju u Bosni i Hercegovini. Tek nakon donošenja takvog akta mnogi od koraka koje smo predložili će biti provedivi”, naglasio je Jašarspahić.

Ovaj zahtjev već je uvažila Vlada Federacije BiH koja je 16. marta proglasila stanje nesreće zbog pojave korona virusa na području entiteta Federacija BiH.

Vlada Republike Srpske, drugog bh. entiteta u BIH, takođe je donijela šest mjera za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredu, koje između ostalog podrazumijevaju odgodu plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završenom računu za 2019. do 30. juna ove godine.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je 16. marta razgovarao sa predstavnicima banaka i najavio pomoć privredi.

„Svi aranžmani koji će pomoći u otklanjanju posljedica korona virusa biće rađeni pojedinačno. Biće kreirane nove kreditne linije za privrednike, te vjerovatno, prolongiranje otplate postojećih“, naveo je Višković.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić, izjavio je da su banke spremne da pomognu i građanima i poslovnoj zajednici.

„Banke mogu da reaguju na sve i imaćemo razumijevanja za sve građane i privrednike. Javnost će biti upoznata o kojim mjerama se tačno radi. Bićemo na usluzi da ova situacija po sve prođe bezbolnije“, rekao Mekinjić.

Vijeće ministara BiH još nije donijelo konkretne mjere koje bi pomogle privredi.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija najavio je u Doboju, na sjeveru BiH, 13. marta, da će se formirati dva krizna štab, jedan koji će pratiti pitanje u oblasti zdravstva, a drugi koji bi pratio i koordinisao aktivnosti oko pomoći poslovnoj zajednici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG