Dostupni linkovi

Brisel Beogradu i Prištini: Ako želite rešenje, sada je trenutak


​​Prištini i Beogradu se poručuje da ako žele rešenje, sada je vreme za to

Zvaničnici Evropske unije koji su uključeni u proces dijaloga između Srbije i Kosova pažljivo prate dešavanja u Prištini, ali se nadaju da će višestruki pritisak na tamošnju vladu pokazati rezultate ubrzo, kako bi se omogućilo deblokiranje pregovaračkog procesa.

Izvori iz kabineta visoke predstavnice EU Federice Mogherini su potvrdili da su, u trenutku kada taksa bude ukinuta, oni su spremni da "praktično sutradan" nastave sa procesom pregovora. U tom smislu, najavljuju se intenzivni ali i maratonski razgovori između Beograda i Prištine koji bi se mogli održati svake nedelje.

Evropski zvaničnici priznaju da EU nikad nije uspostavila "formalnu vezu" između takse i dijaloga ali da ta veza ipak postoji budući da nema mogućnosti da se beogradska strana ubedi da se vrati za pregovarački sto, dok je na snazi odluka kosovske vlade.

Sa druge strane, prema ovim zvaničnicima, mere kosovske vlade su "kontraproduktivne". Oni ističu da je dvomesečna odluka kosovske vlade o taksi na uvoznu robu iz Srbije i BiH, uticala i na evropske kompanije koje su aktivne u regionu.

Osvrćući se na poslednja dešavanja na kosovskoj političkoj sceni, evropski zvaničnici se ipak nadaju da će rezultate pokazati zajednički pritisak koji se na kosovsku vladu vrši kako iz Brisela tako i Washingtona.

Predstavnici briselskih institucija koji su uključeni u proces dijaloga, priznaju da je moguće održavanje izbora na Kosovu, za njih, najgori mogući scenario.

"Novi izbori znače novi zastoj u dijalogu. To niko ne želi budući da smo pod ogromnim vremenskim pritiskom", rekao je za RSE jedan diplomatski izvor.

Prištini i Beogradu se s tim u vezi poručuje da ako žele rešenje, sada je vreme za to, "jer sat otkucava". Ovo upozorenje vezuje se za činjenicu da se EU institucije nalaze u izbornoj godini te da su trenutno u ključnim kancelarijama oni političari koji "iskreno žele da se konačno reši pitanje Kosova i Srbije".

"Nikada ne znamo kakav će biti ishod evropskih izvora i ko će preuzeti funkcije koje su vezane za Zapadni Balkan. Nismo sigurni da li će budući predstavnici EU biti ovoliko posvećeni koliko su trenutni komesari (Mogherini i Hahn)", poručio je jedan diplomatski izvor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG