Dostupni linkovi

Haradinaj ne odustaje od carina i posle poziva SAD


Ako Beograd kaže da nikada neće priznati Kosovo, onda “mi poručujemo da nikada nećemo ukinuti carine na uvoz robe iz Srbije”, kazao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj nakon što je američka ambasada u Prištini saopštila da se pomenute takse suprotne njenim interesima.

U saopštenju se naglašava da su neki komentatori i političari sugerisali da će Kosovo njegov status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni.

“Upozoravamo na pretpostavljanje da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama”, ističe američka ambasada u Prištini.

Ona je pozvala Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji; regionalnom miru i stabilnosti; i na putu ka evropskim integracijama.

“Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere”.

XS
SM
MD
LG