Dostupni linkovi

Kineski 'spas' za Bor


Rudari prolaze kroz kop basena u Boru
Rudari prolaze kroz kop basena u Boru

Kineski Ziđin (Zijin Mining) izabran je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB), saopštio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. Planirano je da kompanija iz Kine od 1. januara 2019. preuzme 63 odsto vlasništva RTB Bor po ceni od milijardu i četiristo šezdeset miliona dolara, a ugovor bi trebalo da bude potpisan u septembru.

U petom pokušaju, nakon četiri neuspele prodaje u prethodnih više od 10 godina, RTB Bor dobio je kupca.

"Ljudi, milijarda i četiristo šezdeset miliona dolara za RTB. Srbija dobija snažnog strateškog partnera koji će da unapredi RTB. Ja moram da kažem da smo na kraju i mi bili prijatno iznenađeni kvalitetom ponuda, pogotovu ove pobedničke", rekao je ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić pred novinarima, vidno zadovoljan urađenim poslom.

Obavezujući poslovni plan Ziđina podrazumeva 1,26 milijardi dolara investicija u narednih šest godina, u koje spada i 350 miliona dolara po čijoj uplati kineska kompanija postaje vlasnik 63 odsto RTB-a Bor, plus otplatu 200 miliona dolara dugova najveće srpske rudarske kompanije.

Velika i važna investicija: Mahmud Bušatlija
Velika i važna investicija: Mahmud Bušatlija

Ovo je, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija, jako dobra vest.

"Kina je jedna od najjačih ekonomija na svetu, a ovde se radi o neposrednoj i vrlo velikoj investiciji. Platiće i neke dugove, tako da to njihovo ulaganje prevazilazi 1,5 milijardi dolara. Žao mi je što od samog početka privatizacije u Srbiji, od pre 18 godina, neko nije razmišljao da ne treba državni kapital prodavati već ga unapređivati uvođenjem partnera kroz dokapitalizaciju", rekao je Bušatlija.

Na državni tender za borskog giganta sa tradicijom dugom više od 100 godina javili su se i ruska kompanija Ju Gold, koja je ponudila 836 miliona dolara za 65 odsto vlasništva, i kanadski Dajmond Filds koji nije ispunio uslove. Press konferenciji ovim povodom, osim velikog broja domaćih medija, prisustvovali su i novinari ruskih redakcija kao i predstavnici pojedinih ambasada velikih zemalja, što je pokazalo koliko interesovanje je izazvala konačna odluka u vezi sa privatizacijom ovog strateški važnog preduzeća.

Ministar Aleksandar Antić rekao je, na pitanje RSE, da zbog ovog izbora ne očekuje negativne reakcije Evropske unije, Rusije ili Amerike.

"Ovo nije bio politički proces, već jedan apsolutno transparentan tender u kom su svi imali šanse i podjednake uslove. Kineska kompanija pobedila je samo iz jednog razloga – zato što je dala ubedljivo najbolju ponudu", naveo je Antić.

Budući partner iz Kine ponudio je da sačuva svih 5.000 radnih mesta u RTB Bor, da u trećoj godini vlasništva obezbedi pun kapacitet njegove Topionice od 80.000 tona, da se u šestoj godini poveća na 150.000 tona, da do treće godine od preuzimanja uloži 320 miliona dolara u borski rudnik Cerovo, kao i 136 miliona dolara u ekologiju. RTB Bor najvažniji je kapacitet u istočnoj Srbiji i taj kompleks ostvaruje 0,8 odsto bruto društvenog proizvoda.

"U fudbalskom žargonu rečeno, pošto je sada to popularno zbog Crvene zvezde, mi se već takmičimo u Ligi šampiona. Sa ovim investicijama i nekoliko puta povećanom proizvodnjom, učešće RTB-a u BDP-u će se minimum duplirati. Ciljamo prvo mesto u Evropi, da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u narednih par godina", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ciljamo prvo mesto u Evropi, da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u narednih par godina: Siniša Mali
Ciljamo prvo mesto u Evropi, da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u narednih par godina: Siniša Mali

Kompanija Ziđin, prema informacijama dostupnim na internetu, jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata i druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu. Godišnji prihod ove firme je 10 milijardi evra, dok je čista dobit grupacije veća od 230 miliona evra.

Savetnik Mahmud Bušatlija kaže da RTB Bor konačno ima priliku da stane na zdrave noge.

"Kinezi sigurno neće uložiti milijardu i po da bi upropastili nešto. Ako oni eksploatišu šezdeset i nešto odsto, jedna trećina profita ostaje nama. Za Srbiju je važno da u kompleksu RTB-a više neće biti upravljača tipa Blagoja Spaskovskog, direktora koji je taj Bor u crno zavio. Već dvadeset godina on radi prelazeći iz partije u partiju trošeći državne, odnosno naše, pare", zaključio je Bušatlija.

Iz Vlade Srbije najavljeno je da će po preuzimanju RTB Bor o menadžmentu odlučivati kineski vlasnik. Rudarsko-topioničarski basen Bor više od jednog veka kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se plemeniti metali i katodni bakar. Istraživanja su pokazala da do danas nije iskorišćena ni polovina rudnih resursa Bora i Majdanpeka i da garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG