Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bolton sa Putinom ugovara susret sa Trumpom


Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton i ruski predsjednik Vladimir Putin

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton u Moskvi u srijedu (27. jun) susresti sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, Kremlj je u međuvremenu najavio i susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Cilj posjete Boltona Moskvi je ugovaranje samita Putin-Trump. Iz Kremlja je sapšteno da će tema razgovora biti i "tužno stanje bilateralnih odnosa" dvije zemlje.

Savjetnik Donalda Trumpa u Moskvi se prvo susreo sa prvim zamjenikom Savjeta za nacionalnu bezbjednost Jurijem Averjanovim, a nakon cjelodnevnih susreta sa Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovim u 18.30 je predviđena press konferencija na kojoj će saopštiti rezultate posjete i eventualno objaviti datum i mjesto susreta američkog i ruskog predsjednika.

Bolton, koji se smatra političkim jastrebom naročito prema Rusiji, prije nego što se priključio Trumpovoj administraciji upozoravao je da je svaki sporazum sa Rusijom rizičan, te je pozivao Bijelu kuću da ne sarađuje sa Kremljom. No, kao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost doputovao je Moskvu nakon što se prethodna dva dana u Londonu i Rimu susreo sa tradicionalnim američkim saveznicima.

Prevashodno mu zadatak pripremiti predstojeći samit Trumpa i Putina, koji bi, prema do sada poznatim najavama, trebalo da se održi u julu, nakon samita NATO u Briselu koji se održava 11. i 12. jula. Sjutradan, 13. jula, Trump će posjetiti Veliku Britaniju.

Još se zvanično ne zna mjesto susreta: Dimitrij Peskov
Još se zvanično ne zna mjesto susreta: Dimitrij Peskov

Na programu posjete za 27. jun bilo je najavljeno da će Bolton razgovarati samo sa ruskim šefom diplomatije, no agenda je proširena. Portparol ruskog predsjednika Dimitrij Peskov je potvrdio da će se Bolton sastati i sa Vladimirom Putinom.

"Da .. predsjednik će primiti Boltona u Kremlju, taj sastanak će se održati", rekao je Peskov, koji je dodao da očekuje da će Putin otvoriti pitanje "tužnog stanja" bilateralnih odnosa dvije zemlje. Budući da su kao mjesto susreta pominju Beč i Helsinki, Peskov je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ne može niti da potvrdi niti da demantuje.

Austrijski su mediji ranije ove sedmice objavili da su timovi iz SAD i Rusije već u Beču i da pripremaju sastanak za 15. jul. Ipak, jedan američki zvaničnik je Reutersu, pod uslovom anonimnosti, rekao da je Helsinki vjerovatniji izbor, ali da će konačan stav zavisiti od razgovora koje će Bolton u srijebu imati u Moskvi.

Kako, pak, navodi TASS, izvori iz ruskih vladinih tijela apeluju na sve da prestanu obraćati veliku pažnju na prethodne jastrebovske stavove gosta Kremlja.

"Najvažnije od svega je što Trump misli i hoće. A on je više puta izjavio da želi da poboljša odnose", rekao je taj zvaničnik ruskoj agenciji, a drugi je naveo primjer zaokreta američke politike prema Sjevernoj Koreji i podsjetio da je Bolton prije eksplicitno pozivao na bombardovanje Pjongjanga.

"Skoro svi u Trumpovom timu sada su jastrebovi, tako da nije važno koji će izaslanik doći u Moskvu. Na kraju, na predsjedniku je da odluči", rekao je drugi neimenovani ruski zvaničnik.

Trump i Putin su se susreli dva puta od kada je američki predsjednik ušao u Bijelu kuću prošle godine, a telefonom su razgovarali najmanje osam puta.

Trump je pozvao Putina u martu da mu čestita još jedan šestogodišnji mandat, kada je rekao da će se njih dvojica sresti uskoro. No, od tada su se ruski zvaničnici žalili da je takav sastanak nemoguć, zbog daljeg pogoršanja odnosa Moskve i Vašingtona oko sukoba u Siriji i trovanja bvšeg ruskog špijuna u Britaniji, za šta London i Zapad optužuju Rusiju.

Odnosi između dvije zemlje prethodno su bili zategnuti još od ruske aneksije Krima u martu 2014. i odmah sljedećeg mjeseca nastavka sukoba na istoku Ukrajine u kojima Moskva podržava separatiste.

Uslijedio je potom i zaključak američkih obavještajnih agencija da je ruski predsjednik naredio kampanju radi pokušaja uticaja na američke predsjedničke izbore 2016, dijelom i da bi povećali šanse Donalda Trumpa na štetu njegove tadašnje demokratske rivalke Hillary Clinton.

Trump kritikuje istragu Roberta Muellera
Trump kritikuje istragu Roberta Muellera

I demokrate ali i njegovi republikanci optužuju Trumpa da je previše blag prema Rusiji. Trump je bio veoma jasan i tokom kampanje, a i nakon preuzimanja dužnosti, da želi bolje odnose sa Rusijom i Putinom, i vrlo često je dijelio komplimente ruskom predsjedniku.

Trump je takođe oštar kritičar istrage američkog Ministarstva pravde koju vodi specijalni zastupnik i bivši direktor FBI-ja (Federalani istražni biro) Robert Mueller o optužbama da se Rusija miješala u izbore kao i da li su njegovi ljudi sarađivali sa Moskvom. Rusija negira da se miješala, i pored značajnih dokaza za to, a Trump kaže da nije bilo saradnje.

Muellerova istraga je do sada proizvela 19 optužnica i nekoliko priznanja krivice, dok je šef Trumpove izborne kampanje Paul Manafort nedavno završio u zatvoru zbog pokušaja uticaja na potencijalne svjedoke istrage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG