Dostupni linkovi

Trump misli da bi mogao imati dobre odnose sa Putinom


Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da bi mogao imati veoma dobre odnose sa ruskim predsjednikom Vladmirom Putinom, ali nije siguran da bi se kladio u to.

"Mislim da bi mogao imati veoma dobre odnose sa Rusijom i predsjednikom Putinom, i ako bih, to bi bila odlična stvar. Ali postoji takođe i velika mogućnost da se to neće desiti. Ko zna?", rekao je Trump u Bijeloj kući na press konferenciji sa liderima Baltičkih zemlja.

Trump je liderima ovih zemlja, koje su na prvoj liniji granice sa Rusijom i veoma anksiozni od akcija Rusije prema susjedima, još od aneksije Krima 2014., poručio da će sve zemlje NATO-a morati da plaćaju mnogo više za odbranu.

Sa Trumpom su se susreli predsjednici Litvanije, Dalia Grybauskaite, Estonije, Kersti Kaljulaid, i Latvije Raimonds Vejonis.

Oni su među nasnažnijim kritičarima Rusije u Evropskoj uniji i sa Trumpom su se susreli u vijeme slanja njegovih pomiješanih signala prema Kremlju.

Prije zvaničnog početka press konferecije sa gostima sa Baltika, novinari su čuli Trumpa kako im je rekao da "vjerovatno niko nije bio oštriji prema Rusiji od Donalda Trumpa".

Trump je takođe objavio da će poslati vojsku na granicu sa Meksikom zbog dolaska migranata, javlja BBC.

"Od sada ćemo vojno raditi stvari. To će biti veliki korak", najavio je Trump u Bijeloj kući.

On je ranije rekao da će prekinuti pomoć Hondurasu zbog izvještaja o karavanu azilanata koji je krenuo prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsjednik izjavio je i da želi da povuče američke vojnike iz Sirije i dodao da će vrlo brzo donijeti odluku o tome, prenosi agencija Frans pres.

"Naša prva misija u Siriji je bila da se oslobodimo 'Islamske države' i to smo skoro završili. Vrlo brzo ćemo donijeti odluku o daljim koracima u koordinaciji sa ostalima u regionu", rekao je Trump novinarima i dodao da želi da "vrati vojnike kući".

XS
SM
MD
LG